De ce nu sunt sănătoase odorizantele de casă și mașină? Cum îți afectează sănătatea?

23.02.2020
De ce nu sunt sănătoase odorizantele de casă și mașină? Cum îți afectează sănătatea?

Odorizantele de cameră sau de mașină sunt folosite pentru a da spațiului un miros proaspăt. Cu toate acestea, analizate în detaliu, componentele acestor soluții pot dăuna sănătății, mai ales atunci când sunt folosite pe termen lung.

De ce sunt odorizantele periculoase?

Potrivit Colegiului American pentru Alergii, Astm şi Imunologie, odorizantele conțin compuși organici volatili și substanțe chimice ca formaldehidă, derivaţi de petrol, esteri, alcool și limonen. Astfel, aceste substanțe duc la apariția astmului bronșic, problemelor respiratorii, iritațiilor, durerilor de cap și amețelilor.

Odorizantele de cameră sunt periculoase pentru sănătate chiar și atunci când sunt fabricate din substanțe naturale. Cele mai afectate persoane sunt femeile și copiii. O parte din substanțele folosite pot duce chiar la cancer, de exemplu formaldehida prezintă risc pentru cancer de căi respiratorii, benzenul risc pentru leucemie.

Odorizantele spray sau cele care eliberează conținut la o anumită perioadă de timp sunt și mai periculoase decât cele din gel.  Lucrurile nu stau mai bine nici în cazul bețișoarelor sau lumânărilor parfumate. Doctorii nu recomandă să se stea în preajma lor, fiindcă pot provoca reacții alergice, astm, tuse, sufocare, în funcție de compoziția chimică.

Același lucru este valabil și pentru odorizantele de mașină. Substanțele din ele se acumulează în cantități tot mai mari în corpul uman într-o perioadă de timp, astfel încât consecințele asupra sănătății le sunt rareori atribuite.

Doctorul Mihai Craiu a vorbit despre pericolul acestor substanțe, asupra copiilor în special și adulților în general, într-o intervenție la emisiunea Digimatinal de la Digi24.

„Sunt două lucruri de spus. Îngrijorarea părinților este justificată deoarece numeroase studii arată că în zonele urbane nivelul de poluare indoor poate fi mai mare decât cel outdoor. Cert este că diversele dispozitive folosite nu ajută foarte mult pentru că un copil preșcolar sau un copil mic are nevoie să iasă afară. Nu descurajez părinții să folosească diverse dispozitive care să ionizeze sau să purifice aerul, să aducă umiditatea din interior la normal pentru a crește calitatea vieții unui copil, dar nu rezolvă poluarea ambientală. Eu nu pornesc niciodată aerul condiționat la mașină, decât vară când este foarte cald. Odorizantele de mașini conțin acele componente volatile. Dacă miroase frumos, clar nu este bun pentru copil și nici pentru adult”, a explicat Mihai Craiu.

Medicii recomandă împrospătarea mediului de acasă prin metode  clasice, cum ar fi aerisirea încăperilor ci în niciun caz prin utilizarea odorizantelor.

https://www.facebook.com/anca.dumitrescu.98/videos/2699092390218381/

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot