Mitul celor 2 litri de apă pe zi a fost desființat. Cât este suficient să bem?

22.12.2022
Mitul celor 2 litri de apă pe zi a fost desființat. Cât este suficient să bem?

Pentru o viață sănătoasă, consumați 2 litri de apă pe zi! Așa spune un spot care rulează la televizor, dar aceasta este și părerea celor mai mulți medici, atunci când sunt întrebați câtă apă trebuie să bea o persoană într-o zi. Ultimele studii au desființat acest mit și susțin cu totul altceva.

Până acum, cele mai multe ghiduri de sănătate recomandau să fie consumate 8 pahare de apă pe zi, echivalentul a 2 litri, pentru a hidrata cum se cuvine organismul uman și a avea o viață sănătoasă o perioadă cât mai îndelungată. Oamenii de știință au realizat un studiu mai riguros pentru a vedea dacă într-adevăr acest mit este adevărat. Datele colectate au surprins pe toată lumea, fiindcă au arătat că oamenii au nevoie de cantități diferite de apă pentru a hidrata corpul.

Câtă apă trebuie să bea o persoană pe zi?

Un grup de cercetători a descoperit că oamenii au nevoie de cantități diferite de apă, pentru o viață sănătoasă, în funcție de vârstă, metabolism, ocupație și alte caracteristici. Datele strânse au arătat că o persoană are nevoie de între 1,5 – 1,8 litri de apă pe zi, mai puțin decât cei 2 litri de apă recomandați până acum. Cu toate acestea, unii oameni de știință susțin că cercetarea nu are o bază solidă și nu înțeleg cum s-a ajuns la această ipoteză.

Recomandarea actuală nu este susținută deloc din punct de vedere științific. Cei mai mulți oameni de știință nu înțeleg de unde provine această recomandare, a declarat Yosuke Yamada, de la Institutul Național de Inovare Biomedicală, Sănătate și Nutriție din Japonia, potrivit theguardian.com.

Cercetătorii care au efectuat studiile susțin că recomandările din trecut cu privire la cei 2 litri de apă pe zi nu au ținut cont de faptul că și alimentele conțin o cantitate mică de apă. Fructele și legumele aduc și ele un aport de apă în organism, potrivit oamenilor de știință.

Dacă mâncați doar pâine, șuncă și ouă, nu veți obține prea multă apă din alimente, dar dacă mâncați carne, legume, pește și orez, puteți obține aproximativ 50% din necesarul de apă numai din alimente, a declarat Yamada, conform sursei citată mai sus.

Studiul a fost realizat pe 5604 persoane din 23 de țări. Persoanele care au participat la această cercetare au primit câte un pahar cu apă în care unii atomi de hidrogen au fost înlocuiți cu deuteriu. Acesta din urmă este un izotop stabil al hidrogenului, care se găsește în mod natural în corpul uman. Rata de eliminare a deuteriului din organismul uman demonstrează cât de repede este eliminată și apa.

Așadar, eliminarea apei din organism diferă de la o persoană la alta în funcție de vârstă, mediul înconjurător și activitățile desfășurate. De exemplu, oamenii care fac sport elimină mai multă apa din organism și, ca atare, au nevoie să bea mai multă apă.

Acest studiu arată că opt pahare de apă, aproximativ doi litri pe zi, reprezintă o cantitate prea mare pentru cei mai mulți oameni, în majoritatea situațiilor, iar o regulă unică pentru consumul de apă nu este susținută de aceste date. Cred că este o recomandare pe care mulți oameni pur și simplu o ignoră și urmează ceea ce le spune corpul lor, a declarat profesorul John Speakman de la Universitatea din Aberdeen, coautor al studiului, potrivit sursei citată mai sus.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot