Care sunt grupele de sânge? Câte grupe sanguine sunt?

17.09.2020
Care sunt grupele de sânge? Câte grupe sanguine sunt?

Grupe sanguine. Organismul uman este, în anumite situații, destul de fraged, iar sănătatea acestuia este influențată direct de mediul înconjurător. Sângele este format din plasmă și globule albe și roșii, care circulă prin vene, artere și capilare, asigurând nutriția și oxigenarea corpului.

Care sunt grupele de sânge?

Astfel, dacă o persoană se îmbolnăvește și are nevoie de o transfuzie de sânge este obligatoriu să i se știe grupa sanguină. Determinarea acesteia se bazează pe markeri (carbohidrați sau proteine specifice) sau pe antigenele de pe celulele roșii din sânge numite eritrocite. Antigenele ajută la declanșarea sistemului imunitar și îl fac să producă anticorpi.

Așadar, există patru tipuri de grupe sanguine:

  1. Tipul A, care conține antigene A,
  2. Tipul B, care conține antigene B,
  3. Tipul AB, care conține antigene A şi antigene B,
  4. Tipul O, care nu conține nici antigene A, nici antigene B.

Potrivit specialiștilor în sănătate, persoanele ale căror celule roșii au antigeni A sunt în grupa A, cei cu antigene B sunt în grupa B, cei cu antigene A și B sunt în grupa AB, iar cei care nu au niciunul dintre acești markeri sunt în grupa sanguină O.

RH pozitiv sau RH negativ

Un alt factor important atunci când este analizat sângele este proteina RH. Așadar, dacă aceasta se află pe celulele roșii atunci sângele persoanei are RH pozitiv, iar dacă lipsește are RH negativ. Determinarea aceste proteine este importantă pentru femeile care rămân însărcinate.

Cine poate dona și primi sânge?

Atunci când o persoană se îmbolnăvește și are nevoie de o transfuzie de sânge este nevoie ca doctorul să știe ce grupă de sânge are pacientul pentru a ști cu care este compatibil. Potrivit medicilor, unele tipuri de sânge provoacă o reacție în lanț a sistemului imunitar împotriva altor tipuri de sânge. Drept urmare, compatibilitatea grupelor de sânge se face în felul următor:

Persoanele care au grupa de sânge AB sunt cunoscute sub denumirea de „primitor universal”, în timp ce oamenii cu grupa sanguină O sunt cunoscuți ca „donatori universali”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot