Cum se face un tatuaj? Ce boli poți lua dacă îți faci un tatuaj?

31.08.2020
Cum se face un tatuaj? Ce boli poți lua dacă îți faci un tatuaj?

Tatuaj sau artă pe piele. Tatuajele sunt o formă de machiaj permanent care se aplică pe corp din cele mai vechi timpuri. Inițial, pentru a se realiza un desen erau folosite instrumente din os, însă acum sunt fel de fel de instrumente.

Tatuajul se realizează efectiv cu tuș, care este introdus în straturile superioare ale pielii, într-un anumit fel astfel încât se creează desenul. La început tatuajele erau făcute celor care conduceau tribul, însă ulterior a fost practicat la nivel mondial, orice persoană putând să-și facă unul.

Cum se face un tatuaj?

Desenul se face, în ziua de astăzi, prin injectarea unor pigmenți colorați în derm (dermul este stratul de țesut conjuctiv ce se găsește sub epiderm).

Așa cum este normal, colorantul este văzut de organism ca o particulă străină și, drept urmare, se vor activa celulele sistemului imun pentru a se apăra. După ce rana se vindeca, straturile superficiale ale epidermei se vor descuama, iar în straturile mai adânci ale pielii se formează un țesut de granulație.

Odată cu trecerea timpului, culoarea devine mai ștearsă, fiindcă pigmenții se duc mai profund în derm și tatuajul nu mai este vizibil la suprafața pielii.

Trebuie știut că, la început, un tatuaj era permanent, neputând să fie îndepărtat, însă odată cu dezvoltarea tehnologiei lucrurile s-au schimbat. Astfel, a apărut chirurgia cu laser, care îndepărtează cu succes un tatuaj. Această metodă interactionează cu cerneala și determină degradarea particulelor de colorant.

Ce boli poți face?

Zona unde se face un tatuaj se va înroși, iar pentru 24 de ore pot avea loc scurgeri ușoare de sânge. De asemenea, din plagă se poate scurge un lichid limpede, serocitrin sau ușor sangvinolent.

Saloanele din ziua de astăzi sterilizează instrumentele, iar cazurile de infecții sunt minime, însă pot fi și excepții.

Așadar, problemele cele mai întâlnite când se face un tatuaj sunt: infecții locale, cicatrizare inestetică, dar și transmiterea unor boli grave precum hepatita B, C, tuberculoza, tetanos, HIV sau infecții dermatologice cu Staphylococcus aureus.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot