Ce este aspartamul și la ce se folosește? Este aspartamul periculos?

03.07.2023
Ce este aspartamul și la ce se folosește? Este aspartamul periculos?

Băuturile răcoritoare sunt o variantă mai mult sau mai puțin potrivită pentru zilele toride de vară. Industria sucurilor contribuie anual cu miliarde de euro la economia mondială, printre cele mai cunoscute branduri fiind Coca-Cola, Fanta sau Sprite. Gustul inconfundabil este realizat cu mai mulți aditivi. Unul dintre aceștia este și aspartamul. Totuși, ce este aspartamul?

Ce este aspartamul? Cât de periculos este?

aspartamul

Pentru a ajunge la un gust unic, industria băuturilor răcoritoare se bazează pe mai mulți aditivi. Deși oamenii sunt conștienți de existența potențialilor factori de risc, sucurile sunt în continuare consumate la scară largă.

Aspartamul, E951, este un aditiv sintetic, folosit cu rol de îndulcitor și potențator de aromă. Acesta este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul. Se folosește în întreaga lume ca înlocuitor al zahărului în băuturi, cereale, gume de mestecat sau sucuri dietetice.

Istoria sa este una bizară, fiind descoperit accidental în anul 1965, în timpul unei sinteze farmaceutice. Se produce în 3 moduri: sinteză chimică, procedeu enzimatic direct sau procedeu combinat chimic-enzimatic.

Un raport publicat în anul 1996 a arătat că există o legătură între aspartam și creșterea numărului de tumori cerebale. Ulterior, în anul 2013 a fost adoptat un aviz științific asupra reevaluării aspartamului pe post de aditiv alimentar. Au trecut 27 de ani de la primul raport privind posibilitatea unei legături între aspartam și cancer.

La începutul lunii iunie a anului 2023, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public un anunț care ar putea schimba total industria băuturilor dulci. Conform acestora, cât de curând, aspartamul va fi catalogat ca fiind cancerigen. Această măsură ar urma să zguduie industria alimentară, deoarece rețetele ar trebui refăcute cu alți aditivi sau chiar cu zahăr.

Cum ne dăm seama cât de naturale sunt sucurile?

În majoritatea supermarketurilor există un raion pentru sucurile cu acid și un raion pentru băuturile fără acid, considerate mai naturale. Acestea conțin de regulă pulpă a fructului și un gust mai profund. Ambalajele sunt etichetate de regulă cu „natural”, „fără conservanți”, arătând chiar și un procent al nivelului de fructe.

Pentru a ne da seama cât de natural este un suc, trebuie să urmărim cu atenție eticheta de ingrediente. Acestea vor fi înșiruite, însă primele ingrediente sunt regăsite în cantitățile cele mai mari. Concret, ingredientele sunt așezate în ordine descrescătoare, la final fiind pus ingredientul cu cantitatea cea mai mică. Dacă scrie suc concentrat de mere, nivelul real al mărului este pus sub semnul întrebării.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce nu se știe unde este mormântul Cleopatrei?
De ce nu se știe unde este mormântul Cleopatrei?
Considerată o personalitate strălucitoare și atrăgătoare a lumii antice, Cleopatra a fost și una dintre cele mai faimoase figuri ale acelor vremuri. Considerată una dintre cele mai frumoase... citește tot
Ce înseamnă când un dosar se prescrie? De ce există prescripția?
Ce înseamnă când un dosar se prescrie? De ce există prescripția?
În limbajul juridic, expresia „dosarul s-a prescris” apare frecvent în presă sau în discuțiile despre justiție, dar sensul ei nu este întotdeauna clar pentru toată lumea. Prescripția nu... citește tot
Îi mai știi pe cei trei frați din filmul indian „Lanțul amintirilor”? Ce s-a întâmplat cu ei? Doi au murit, unul foarte tânăr!
Îi mai știi pe cei trei frați din filmul indian „Lanțul amintirilor”? Ce s-a întâmplat cu ei? Doi au murit, unul foarte tânăr!
Pentru mulți români, mai ales pentru cei care au crescut în anii ’80–’90, filmul indian „Lanțul amintirilor” („Yaadon Ki Baaraat”) rămâne strâns legat de serile petrecute la... citește tot