„Războiul” Cola versus Pepsi! Care băutură este mai consumată la nivel mondial?

18.08.2023
„Războiul” Cola versus Pepsi! Care băutură este mai consumată la nivel mondial?

Duelul dintre Coca-Cola și Pepsi, adesea denumit „Războiul Cola”, este poate cea mai notorie rivalitate dintre mărci din istoria industriei alimentare. Ambele branduri au luptat pentru supremația globală timp de peste un secol, folosind campanii de marketing ingenioase, rebranding și inovație pentru a-și atrage consumatorii. Dar care dintre ele este, de fapt, regina răcoritoarelor la nivel mondial?

Istoria „Războiului”:

Coca-Cola: Începuturile sale datează din 1886, când farmacistul John S. Pemberton a creat o băutură nealcoolică răcoritoare la Atlanta, Georgia. Rapid, băutura a devenit populară datorită gustului său unic.

Pepsi: A apărut ca răspuns direct la Coca-Cola, fiind inventată în 1893 de farmacistul Caleb Bradham. Inițial a fost numită „Brad’s Drink”, dar în 1898 a fost redenumită „Pepsi-Cola”, după două dintre ingredientele sale principale, pepsină și nuci de cola.

De-a lungul decadelor, ambele mărci au avut parte de inovații în rețete, extinderi de gamă, campanii de marketing și sponsorizări de evenimente majore.

Marketing și Campanii:

O mare parte din duelul dintre Coca-Cola și Pepsi a avut loc în sfera publicității. Pepsi, de exemplu, a fost cunoscut pentru campania sa „Pepsi Challenge” din anii ’70 și ’80, în care consumatorii erau invitați să participe la teste orbe pentru a determina ce băutură preferă. Coca-Cola a răspuns cu propriile sale campanii iconice, precum „I’d Like to Teach the World to Sing”.

Diversificare și Evoluție:

Ambele companii s-au diversificat de-a lungul anilor, extinzându-se dincolo de băuturile răcoritoare tradiționale. Coca-Cola are în portofoliu mărci precum Sprite, Fanta și Dasani, în timp ce PepsiCo posedă mărci precum Mountain Dew, Tropicana și Gatorade.

Care este mai populară la nivel mondial?

Din punct de vedere al vânzărilor globale și al recunoașterii mărcii, Coca-Cola a avut adesea un avantaj. De-a lungul decadelor, a fost în mod constant considerată brandul de băutură răcoritoare numărul 1 la nivel mondial în termeni de vânzări și valoare a mărcii. Cu toate acestea, când ne uităm la PepsiCo ca întreg, compania concurează strâns cu Coca-Cola, datorită diversificării sale în snacks-uri și alte categorii de alimente și băuturi.

În anumite piețe, Pepsi poate domina datorită strategiilor de marketing locale sau alianțelor strategice. De exemplu, în unele țări din Orientul Mijlociu și Asia de Sud, Pepsi are o prezență mai puternică.

Coca-Cola a generat venituri de peste 43 de miliarde de dolari, comparativ cu cele peste 86 de miliarde de dolari ale PepsiCo în anul 2022, scrie fourweekmba.com.

Dacă ne referim strict la brand-uri, la nivel mondial Coca Cola domină piața mondială cu o cotă de aproximativ 48%, în timp ce Pepsi are o cotă de aproximativ 20,5%, scrie blog.gitnux.com. Cât despre preferințe, un sondaj YouGov arată că 50% din populație preferă Coca Cola, în timp ce 42% preferă Pepsi.

Concluzie:

Războiul dintre Coca-Cola și Pepsi nu este doar despre cifre, ci și despre loialitatea brandului, inovație și capacitatea de a rămâne relevant într-o piață în continuă schimbare. Deși Coca-Cola poate fi în frunte în ceea ce privește recunoașterea globală și vânzările pure ale produsului său emblematic, PepsiCo concurează strâns ca entitate corporativă datorită diversificării sale.

Alegerea dintre Coca-Cola și Pepsi rămâne în cele din urmă o chestiune de preferințe personale, dar este clar că ambele mărci au lăsat o amprentă indelebilă în istoria culturii pop și a industriei alimentare.

Care sunt țările unde nu poți cumpăra Coca Cola?

Coreea de Nord și Cuba sunt singurele țări de pe Glob unde nu poți găsi Coca Cola, una dintre cele mai cunoscute mărci de băuturi carbogazoase din lume. De altfel, ambele țări se află sub embargouri comerciale cu Statele Unite ale Americii. Cuba are embargou din anul 1962 și Coreea de Nord unul începând cu anul 1950. Situația este cu atât mai ciudată cu cât Cuba a fost una dintre primele trei țări din lume care a comercializat Coca Cola. Se întâmpla în anul 1906, la doar 20 de ani de la invenția faimosului suc.

Totuși, se pare că Coca Cola se găsește în Coreea de Nord, dar cutiile sau sticlele sunt introduse prin contrabandă, pe piața neagră. Așadar, Coca Cola se vinde „pe sub mână” în țara condusă de dictatorul Kim Jong-Un.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot