Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?

15.10.2024
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?

Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam. Dar, este acest îndulcitor mai sănătos decât tradiționalul zahăr?

Ce este aspartamul?

Conform definiției, aspartamul este un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. Acesta este de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul. Aspartamul este unul dintre cei șase îndulcitori artificiali aprobați în Statele Unite ale Americii.

Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, când James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament antiulcer. Aspartamul este un dipeptid format din două aminoacizi: acid aspartic și fenilalanină. Atunci când este consumat, acesta se descompune în organism în acești aminoacizi, precum și în metanol, o substanță care se găsește și în fructe și legume. Metanolul este metabolizat în formaldehidă, dar în cantități foarte mici care nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătate.

O analiză mai amănunțită a arătat că spre deosebire de zahăr, aspartamul are mult mai puține calorii.

Este sănătos aspartamul?

Pe 14 iulie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat ca aspartamul ar trebui catalogat drept „posibil cancerigen pentru oameni”. Un studiu observațional realizat în Franța pe un eșantion de 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – prezentau un risc ușor mai mare de cancer. Experții nu interzic aspartamul, dar ne recomandă să consumăm cu moderaţie produsele care îl conțin.

Persoanele cu fenilcetonurie (PKU), o afecțiune genetică rară, trebuie să evite aspartamul, deoarece nu pot metaboliza fenilalanina, un component al acestui îndulcitor.

Ce produse conțin aspartan?

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Se pune sau nu ulei în apa în care fierbem pastele?
Se pune sau nu ulei în apa în care fierbem pastele?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări din bucătăriile românilor și nu numai. Mulți oameni, fie din obișnuință, fie din convingerea că astfel pastele nu se mai lipesc,... citește tot
Ar putea Putin să intre în Uniunea Europeană pentru întâlnirea cu Trump de la Budapesta?
Ar putea Putin să intre în Uniunea Europeană pentru întâlnirea cu Trump de la Budapesta?
După discuția telefonică dintre Trump și Putin, se pare că cei doi lideri ar fi decis să se întâlnească la Budapesta pentru a tranșa pacea din Ucraina. Când? În viitorul apropiat. Ar... citește tot
De ce berea Guinness nu este atât de acidulată? Ce rol are bila din cutie?
De ce berea Guinness nu este atât de acidulată? Ce rol are bila din cutie?
Dacă ai deschis vreodată o doză de bere Guinness, probabil ai observat un sunet diferit față de alte beri și poate chiar o mică bilă în interior. Mulți se întreabă de ce această bere... citește tot