Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?

15.10.2024
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?

Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam. Dar, este acest îndulcitor mai sănătos decât tradiționalul zahăr?

Ce este aspartamul?

Conform definiției, aspartamul este un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. Acesta este de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul. Aspartamul este unul dintre cei șase îndulcitori artificiali aprobați în Statele Unite ale Americii.

Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, când James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament antiulcer. Aspartamul este un dipeptid format din două aminoacizi: acid aspartic și fenilalanină. Atunci când este consumat, acesta se descompune în organism în acești aminoacizi, precum și în metanol, o substanță care se găsește și în fructe și legume. Metanolul este metabolizat în formaldehidă, dar în cantități foarte mici care nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătate.

O analiză mai amănunțită a arătat că spre deosebire de zahăr, aspartamul are mult mai puține calorii.

Este sănătos aspartamul?

Pe 14 iulie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat ca aspartamul ar trebui catalogat drept „posibil cancerigen pentru oameni”. Un studiu observațional realizat în Franța pe un eșantion de 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – prezentau un risc ușor mai mare de cancer. Experții nu interzic aspartamul, dar ne recomandă să consumăm cu moderaţie produsele care îl conțin.

Persoanele cu fenilcetonurie (PKU), o afecțiune genetică rară, trebuie să evite aspartamul, deoarece nu pot metaboliza fenilalanina, un component al acestui îndulcitor.

Ce produse conțin aspartan?

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot