Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?

15.10.2024
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?

Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam. Dar, este acest îndulcitor mai sănătos decât tradiționalul zahăr?

Ce este aspartamul?

Conform definiției, aspartamul este un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. Acesta este de circa 200 de ori mai dulce decât zahărul. Aspartamul este unul dintre cei șase îndulcitori artificiali aprobați în Statele Unite ale Americii.

Aspartamul a fost descoperit accidental în 1965, când James Schlatter, chimist la compania G.D. Searle, testa un medicament antiulcer. Aspartamul este un dipeptid format din două aminoacizi: acid aspartic și fenilalanină. Atunci când este consumat, acesta se descompune în organism în acești aminoacizi, precum și în metanol, o substanță care se găsește și în fructe și legume. Metanolul este metabolizat în formaldehidă, dar în cantități foarte mici care nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătate.

O analiză mai amănunțită a arătat că spre deosebire de zahăr, aspartamul are mult mai puține calorii.

Este sănătos aspartamul?

Pe 14 iulie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat ca aspartamul ar trebui catalogat drept „posibil cancerigen pentru oameni”. Un studiu observațional realizat în Franța pe un eșantion de 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – prezentau un risc ușor mai mare de cancer. Experții nu interzic aspartamul, dar ne recomandă să consumăm cu moderaţie produsele care îl conțin.

Persoanele cu fenilcetonurie (PKU), o afecțiune genetică rară, trebuie să evite aspartamul, deoarece nu pot metaboliza fenilalanina, un component al acestui îndulcitor.

Ce produse conțin aspartan?

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot