Zahărul sau grăsimile? Ce este mai nociv pentru organismul uman?

14.12.2022
Zahărul sau grăsimile? Ce este mai nociv pentru organismul uman?

În popor există o vorbă „ești ceea ce mănânci”. Acesta este un adevăr indubitabil, fiindcă organismul uman funcționează și se dezvoltă pe baza alimentelor pe care le consumă. Așadar, cu cât mâncarea este mai naturală și mai sănătoasă, cu atât organismul se va menține bine o perioadă mai lungă de timp.

Din păcate, cu toții trăim vremuri în care totul se face pe fugă, iar din dieta zilnică fac parte alimente și băuturi bogate în zaharuri și grăsimi, care mai devreme sau mai târziu vor creea anumite probleme de sănătate. Dar, ce este mai periculos zahărul sau grăsimile?

Ce este mai rău pentru corpul uman: zahărul sau grăsimile?

Specialiștii în sănătate susțin că zahărul și grăsimile au un rol important în funcționarea organismului, însă acestea devin nocive atunci când sunt consumate în exces. Potrivit acestora, corpul uman are nevoie de câțiva acizi grași pentru a funcționa la parametri optimi, însă nu există zaharuri care trebuie consumate neapărat. Ultimele date arată că alimentele conțin trei macronutrienți: grăsimi, proteine ​​și carbohidrați (zahărul fiind o formă a carbohidraților).

Fiecare macronutrient are rolul său în organismul uman. Proteinele sunt necesare pentru funcționarea masei musculare, carbohidrații oferă energie, iar grăsimile protejează organele și asigură un surplus de energie. Medicii au atras atenția că există grăsimi bune și grăsimi rele. Cele bune se numesc nesaturate și sunt de două feluri: mononesaturate și polinesaturate, iar cele rele sunt: saturate și trans.

Grăsimile nesaturate sunt importante pentru funcționarea optimă a organismului uman, printre acestea găsindu-se acizii grași Omega-3. Această substanță se găsește în peștele gras, dar și în nuci, semințe, avocado etc. Grăsimile saturate se găsesc în mod natural în carne, lapte, dar și în produse realizate industrial precum uleiul de gătit. Grăsimile saturate sunt considerate principalele vinovate de creșterea nivelului de colesterol și apariția bolilor cardiovasculare.

Specialiștii în sănătate susțin că grăsimea are un aport caloric mai mare decât zahărul și conține 9 calorii/g, spre deosebire de 4 calorii/g. Așadar, grăsimea oferă senzația de sațietate o perioadă mai lungă de timp decât zahărul.

Organismul uman are nevoie de o anumită cantitate de grăsime pentru a funcționa la parametri normali, fiindcă aceasta este responsabilă de echilibrul hormonal și absorbția vitaminelor. Zahărul în schimb este de evitat, exceptând cel luat din fructe și legume care vine și cu un aport de vitamine și minerale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot