Zahărul sau grăsimile? Ce este mai nociv pentru organismul uman?

14.12.2022
Zahărul sau grăsimile? Ce este mai nociv pentru organismul uman?

În popor există o vorbă „ești ceea ce mănânci”. Acesta este un adevăr indubitabil, fiindcă organismul uman funcționează și se dezvoltă pe baza alimentelor pe care le consumă. Așadar, cu cât mâncarea este mai naturală și mai sănătoasă, cu atât organismul se va menține bine o perioadă mai lungă de timp.

Din păcate, cu toții trăim vremuri în care totul se face pe fugă, iar din dieta zilnică fac parte alimente și băuturi bogate în zaharuri și grăsimi, care mai devreme sau mai târziu vor creea anumite probleme de sănătate. Dar, ce este mai periculos zahărul sau grăsimile?

Ce este mai rău pentru corpul uman: zahărul sau grăsimile?

Specialiștii în sănătate susțin că zahărul și grăsimile au un rol important în funcționarea organismului, însă acestea devin nocive atunci când sunt consumate în exces. Potrivit acestora, corpul uman are nevoie de câțiva acizi grași pentru a funcționa la parametri optimi, însă nu există zaharuri care trebuie consumate neapărat. Ultimele date arată că alimentele conțin trei macronutrienți: grăsimi, proteine ​​și carbohidrați (zahărul fiind o formă a carbohidraților).

Fiecare macronutrient are rolul său în organismul uman. Proteinele sunt necesare pentru funcționarea masei musculare, carbohidrații oferă energie, iar grăsimile protejează organele și asigură un surplus de energie. Medicii au atras atenția că există grăsimi bune și grăsimi rele. Cele bune se numesc nesaturate și sunt de două feluri: mononesaturate și polinesaturate, iar cele rele sunt: saturate și trans.

Grăsimile nesaturate sunt importante pentru funcționarea optimă a organismului uman, printre acestea găsindu-se acizii grași Omega-3. Această substanță se găsește în peștele gras, dar și în nuci, semințe, avocado etc. Grăsimile saturate se găsesc în mod natural în carne, lapte, dar și în produse realizate industrial precum uleiul de gătit. Grăsimile saturate sunt considerate principalele vinovate de creșterea nivelului de colesterol și apariția bolilor cardiovasculare.

Specialiștii în sănătate susțin că grăsimea are un aport caloric mai mare decât zahărul și conține 9 calorii/g, spre deosebire de 4 calorii/g. Așadar, grăsimea oferă senzația de sațietate o perioadă mai lungă de timp decât zahărul.

Organismul uman are nevoie de o anumită cantitate de grăsime pentru a funcționa la parametri normali, fiindcă aceasta este responsabilă de echilibrul hormonal și absorbția vitaminelor. Zahărul în schimb este de evitat, exceptând cel luat din fructe și legume care vine și cu un aport de vitamine și minerale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot