De ce oamenii mănâncă carne de animale?

06.06.2022
De ce oamenii mănâncă carne de animale?

Alimentaţia oamenilor s-a schimbat de-a lungul timpului. Dacă la început aceștia erau vegetarieni, consumând diferite fructe, legume și plante, ulterior, după ce au dat de gustul cărnii lucrurile s-au schimbat radical. În prezent, umanitatea consumă foarte multă carne și, cu toate că, nutriționiștii au atras atenția că nu este un obicei foarte sănătos, multe persoane nu se pot abține.

Când au început oamenii să mănânce animale?

Potrivit datelor istorice, oamenii au început să consume carne încă din epoca preistorică (perioadă care a durat aproximativ 6 milioane de ani), iar obiceiul s-a acutizat, odată cu trecerea timpului. Numai în ultimii 50 de ani, s-a dublat producția globală de carne, ajungând la aproximativ 350 de milioane de tone anual, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Conform statisticilor, până în anul 2050 se va ajunge la o producție de carne de aproximativ 455 de milioane de tone pe an, au scris cei de la dw.com. Oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la producția de carne la scară industrială care va avea un impact negativ asupra mediului, fiindcă necesită multă energie, apă și pământ. În schimb, există alternative mult mai prietenoase cu natura și am putea spune, chiar mai sănătoase.

Un studiu recent a arătat că producția de carne de vită este responsabilă pentru o parte din emisiile de gaze cu efect de seră și necesită de 36 de ori mai mult teren în comparație cu producția de proteine ​​vegetale, cum ar fi mazărea. Fără consumul de carne și lactate, utilizarea terenurilor agricole la nivel mondial ar putea fi redusă cu peste 75%.

De ce mănâncă omul carne?

Deși specialiștii în sănătate afirmă că nu este bine să consumăm carne zilnic, fiindcă pe termen lung poate dăuna organismului, oamenii nu pot renunța la acest obicei. Benjamin Buttlar, psiholog la Universitatea din Trier, Germania, atribuie acest lucru tradițiilor și culturii dobândite de-a lungul timpului.

Multe bucătării tradiționale gravitează în jurul anumitor feluri de mâncare din carne. Oamenii se bucură de gustul cărnii și uită, adesea, că aceasta nu face bine organismului uman. Există mai multe femei decât bărbați care devin vegetarieni. În societate, încă, există concepția că bărbații puternici consumă carne, fiindcă, de-a lungul timpului, ei au vânat, iar femeile au gătit, a afirmat psihologul, potrivit sursei citate mai sus.

Consumul de carne a ajutat la dezvoltarea omului?

Oamenii de știință au asociat consumul de carne cu dezvoltarea omului. Aceștia susțin că strămoșii noștrii au evoluat și datorită cărnii, care a ajutat organismul să se dezvolte, iar creierul să crească în dimensiuni. Cu toate acestea, ultimele date au arătat că nu consumul de carne a dus la evoluția omului, ci mai degrabă gătirea alimentelor, care a dus la deblocarea anumitor nutrienți. Totodată, consumul diversificat de produse a avut un rol major în dezvoltarea corpului uman.

Există o ipoteză care susține că nu un anumit tip de hrană a condus istoria noastră evolutivă, ci mai degrabă capacitatea de a mânca o mare varietate de alimente, a spus Briana Pobiner, paleoantropolog la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturală din SUA, potrivit sursei citate mai sus.

În prezent, 75% din hrana lumii provine din doar 12 plante și cinci specii de animale. Dacă apetitul pentru carne rămâne neschimbat, populația mondială ar putea fi prea mare pentru a se hrăni singură până în 2050, când vom ajunge la un număr de aproape 10 miliarde de oameni.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot