De ce oamenii mănâncă carne de animale?

06.06.2022
De ce oamenii mănâncă carne de animale?

Alimentaţia oamenilor s-a schimbat de-a lungul timpului. Dacă la început aceștia erau vegetarieni, consumând diferite fructe, legume și plante, ulterior, după ce au dat de gustul cărnii lucrurile s-au schimbat radical. În prezent, umanitatea consumă foarte multă carne și, cu toate că, nutriționiștii au atras atenția că nu este un obicei foarte sănătos, multe persoane nu se pot abține.

Când au început oamenii să mănânce animale?

Potrivit datelor istorice, oamenii au început să consume carne încă din epoca preistorică (perioadă care a durat aproximativ 6 milioane de ani), iar obiceiul s-a acutizat, odată cu trecerea timpului. Numai în ultimii 50 de ani, s-a dublat producția globală de carne, ajungând la aproximativ 350 de milioane de tone anual, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Conform statisticilor, până în anul 2050 se va ajunge la o producție de carne de aproximativ 455 de milioane de tone pe an, au scris cei de la dw.com. Oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la producția de carne la scară industrială care va avea un impact negativ asupra mediului, fiindcă necesită multă energie, apă și pământ. În schimb, există alternative mult mai prietenoase cu natura și am putea spune, chiar mai sănătoase.

Un studiu recent a arătat că producția de carne de vită este responsabilă pentru o parte din emisiile de gaze cu efect de seră și necesită de 36 de ori mai mult teren în comparație cu producția de proteine ​​vegetale, cum ar fi mazărea. Fără consumul de carne și lactate, utilizarea terenurilor agricole la nivel mondial ar putea fi redusă cu peste 75%.

De ce mănâncă omul carne?

Deși specialiștii în sănătate afirmă că nu este bine să consumăm carne zilnic, fiindcă pe termen lung poate dăuna organismului, oamenii nu pot renunța la acest obicei. Benjamin Buttlar, psiholog la Universitatea din Trier, Germania, atribuie acest lucru tradițiilor și culturii dobândite de-a lungul timpului.

Multe bucătării tradiționale gravitează în jurul anumitor feluri de mâncare din carne. Oamenii se bucură de gustul cărnii și uită, adesea, că aceasta nu face bine organismului uman. Există mai multe femei decât bărbați care devin vegetarieni. În societate, încă, există concepția că bărbații puternici consumă carne, fiindcă, de-a lungul timpului, ei au vânat, iar femeile au gătit, a afirmat psihologul, potrivit sursei citate mai sus.

Consumul de carne a ajutat la dezvoltarea omului?

Oamenii de știință au asociat consumul de carne cu dezvoltarea omului. Aceștia susțin că strămoșii noștrii au evoluat și datorită cărnii, care a ajutat organismul să se dezvolte, iar creierul să crească în dimensiuni. Cu toate acestea, ultimele date au arătat că nu consumul de carne a dus la evoluția omului, ci mai degrabă gătirea alimentelor, care a dus la deblocarea anumitor nutrienți. Totodată, consumul diversificat de produse a avut un rol major în dezvoltarea corpului uman.

Există o ipoteză care susține că nu un anumit tip de hrană a condus istoria noastră evolutivă, ci mai degrabă capacitatea de a mânca o mare varietate de alimente, a spus Briana Pobiner, paleoantropolog la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturală din SUA, potrivit sursei citate mai sus.

În prezent, 75% din hrana lumii provine din doar 12 plante și cinci specii de animale. Dacă apetitul pentru carne rămâne neschimbat, populația mondială ar putea fi prea mare pentru a se hrăni singură până în 2050, când vom ajunge la un număr de aproape 10 miliarde de oameni.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot