Care era mâncarea preferată a lui Nicolae Ceaușescu de Sărbători?

27.12.2023
Care era mâncarea preferată a lui Nicolae Ceaușescu de Sărbători?

Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici din istoria țării noastre. Pentru mulți ani, președintele a condus cu o mână de fier o Românie comunistă, unde lipsurile pentru oamenii de rând erau nenumărate. În fiecare zi, cetățenii stăteau la cozi pentru pâine sau lapte, iar Nicolae Ceaușescu trăia în ospăț. Care era mâncarea preferată a președintelui comunist de Sărbători?

Ce îi plăcea să mănânce lui Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost primul președinte al României. A condus o țară comunistă în perioada 1967 – 1989, aducând în casele oamenilor adesea întunericul. Cu o mentalitate socialistă, nu s-a sfiit niciodată să îi facă pe români să sufere. Zilnic, românii erau nevoiți să stea la cozi interminabile pentru a-și putea lua porția de lapte, ouă, carne sau chiar pâine.

În același timp, familia Ceaușescu era servită cu cele mai bune mâncături naționale sau chiar exotice. Nu de puține ori, pe masa dictatorului se găseau portocale sau banane, o raritate a acelor vremuri. Curentul se tăia frecvent, iar programul de televizor era aproape inexistent.

Deși în prezent suntem obișnuiți ca mesele să fie bogate pe tot parcursul anului, dar în special de sărbători, în trecut oamenii erau nevoiți să fie atenți cât consumă pentru a nu atrage privirile geloase. În timpul fiecărei sărbători, cuplul prezidențial era obișnuit să consume mâncare tradițională românească. Spre exemplu, de Paști, Nicolae și Elena Ceaușescu mâncau carne de miel, ouă roșii sau cozonac. Cu toate acestea, mâncarea lui preferată era friptura de miel. An de an, cei care lucrau pentru dictator, cumpărau cantități neobișnuit de mari de carne de miel. Erau iubitori de cozonac, atât tradițional, cât și cu cacao, stafide sau rahat.

Cât câștiga un român în 1989?

De multe ori auzim la conaționali că în perioada comunistă se trăia mai bine. Din punct de vedere capitalist, în momentul în care auzi „se trăia mai bine”, te gândești în primul rând la cât câștiga o persoană în acea perioadă. Erau românii mai bogați înainte de Revoluție?

Salariul mediu din România comunistă în 1989 era similar celui de astăzi. Un român câștiga aproximativ 3.100 lei. Cu toate acestea, prețurile la alimente și produse erau mai mari pe timpul lui Ceaușescu. O Dacie costa aproximativ 85.000 lei, litrul de benzină costa 9 lei, zahărul 11 lei.

Foto: Romaniatv.net

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot