Care era mâncarea preferată a lui Nicolae Ceaușescu de Sărbători?

27.12.2023
Care era mâncarea preferată a lui Nicolae Ceaușescu de Sărbători?

Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici din istoria țării noastre. Pentru mulți ani, președintele a condus cu o mână de fier o Românie comunistă, unde lipsurile pentru oamenii de rând erau nenumărate. În fiecare zi, cetățenii stăteau la cozi pentru pâine sau lapte, iar Nicolae Ceaușescu trăia în ospăț. Care era mâncarea preferată a președintelui comunist de Sărbători?

Ce îi plăcea să mănânce lui Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a fost primul președinte al României. A condus o țară comunistă în perioada 1967 – 1989, aducând în casele oamenilor adesea întunericul. Cu o mentalitate socialistă, nu s-a sfiit niciodată să îi facă pe români să sufere. Zilnic, românii erau nevoiți să stea la cozi interminabile pentru a-și putea lua porția de lapte, ouă, carne sau chiar pâine.

În același timp, familia Ceaușescu era servită cu cele mai bune mâncături naționale sau chiar exotice. Nu de puține ori, pe masa dictatorului se găseau portocale sau banane, o raritate a acelor vremuri. Curentul se tăia frecvent, iar programul de televizor era aproape inexistent.

Deși în prezent suntem obișnuiți ca mesele să fie bogate pe tot parcursul anului, dar în special de sărbători, în trecut oamenii erau nevoiți să fie atenți cât consumă pentru a nu atrage privirile geloase. În timpul fiecărei sărbători, cuplul prezidențial era obișnuit să consume mâncare tradițională românească. Spre exemplu, de Paști, Nicolae și Elena Ceaușescu mâncau carne de miel, ouă roșii sau cozonac. Cu toate acestea, mâncarea lui preferată era friptura de miel. An de an, cei care lucrau pentru dictator, cumpărau cantități neobișnuit de mari de carne de miel. Erau iubitori de cozonac, atât tradițional, cât și cu cacao, stafide sau rahat.

Cât câștiga un român în 1989?

De multe ori auzim la conaționali că în perioada comunistă se trăia mai bine. Din punct de vedere capitalist, în momentul în care auzi „se trăia mai bine”, te gândești în primul rând la cât câștiga o persoană în acea perioadă. Erau românii mai bogați înainte de Revoluție?

Salariul mediu din România comunistă în 1989 era similar celui de astăzi. Un român câștiga aproximativ 3.100 lei. Cu toate acestea, prețurile la alimente și produse erau mai mari pe timpul lui Ceaușescu. O Dacie costa aproximativ 85.000 lei, litrul de benzină costa 9 lei, zahărul 11 lei.

Foto: Romaniatv.net

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot