Ce a împușcat Nicolae Ceaușescu la ultima sa vânătoare?

19.12.2023
Ce a împușcat Nicolae Ceaușescu la ultima sa vânătoare?

Într-o duminică însorită de 10 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu, liderul comunist al României, se pregătea pentru ultima sa partidă de vânătoare. Cu o carieră politică controversată și un regim dictatorial, Ceaușescu era cunoscut pentru pasiunea sa pentru vânătoare și pentru felul extravagant în care se bucura de această activitate.

La acea vreme, Ceaușescu era ultimul lider comunist din vechea gardă, restul schimbându-și cursul în diverse moduri, fie adoptând o abordare mai pașnică, precum în Polonia, fie fiind înlocuiți, așa cum s-a întâmplat în Bulgaria sau RDG. Evenimentele tumultoase din perioada 2-6 decembrie 1989, marcate de revolte și proteste, prevesteau sfârșitul unei ere și pentru liderul de la București.

Ultima partidă de vânătoare a lui Ceaușescu

Cu toate că evenimentele din Europa stăteau pe un butoi cu pulbere, Ceaușescu a ales să se dedice unei activități care îi era atât de dragă – vânătoarea. Obiceiul său de a participa la astfel de activități nu era necunoscut publicului, dar ce se întâmpla în spatele cortinei era adesea mai bizar decât se știa.

Se pare că liderul comunist nu era privit cu ochi buni în lumea vânătorilor. De-a lungul anilor ’70, s-a spus că Ceaușescu nu se mulțumea doar să vâneze animale sălbatice și își îndrepta arma și spre standurile prietenilor săi. Un episod notoriu a fost când, aflat în posesia informației că Tito avea un trofeu de urs, Ceaușescu a ordonat să-i fie găsit unul și mai impresionant. Așa a apărut ursul Mitică, o creație stranie destinată să îndeplinească directivele partidului.

Originea obiceiului său de a vâna se regăsea în dorința de a imita boierii din copilăria sa petrecută în Olt și Romanați. Reședințele sale erau dotate cu crame, locuri unde se desfășurau petrecerile cu vin, vânătoare și muzică lăutărească. Ceaușescu, cunoscut pentru preferința sa pentru carne de pui de țară, mâncată doar după ce era friptă și avea o culoare aurie, își trăia pasiunile într-un stil boieresc.

Ceaușescu a împușcat fazani

Ultima vânătoare a avut loc în Pădurea Ogarca, pe raza Ocolului Silvic Ghimpați, la doar 41 de kilometri de București. Potrivit datelor oficiale, s-au împușcat fazani, iar Ceaușescu era însoțit de o coloană oficială ce includea nume precum Gheorghe Oprea, Constantin Dăscălescu și Emil Bobu.

În timpul acestei vânători, liderul comunist a arătat semne de oboseală și stres. De obicei, Ceaușescu trăgea cu cartușe Rottweiler. Vasile Crișan, maestrul de vânătoare al dictatorului, și-a amintit că, la acea vreme, doar în jurul lui era „negru de cartușe.” Obosea, iar lua arma încărcată, apoi pe cealaltă. Era cadaveric aproape, doar ochii îi luceau sălbatic exact ca în 1965 când preluase șefia partidului. Se temea de cei din jur și mai că n-ar fi tras și în ei. De obicei, urmau agape, consum de carne, băutură, lăutari, scriu cei de la evz.ro.

Surprinzător, vânătoarea s-a încheiat brusc, fără ca Ceaușescu să salute personalul organizator, iar delegații au plecat spre București. Peste 12 zile, Nicolae Ceaușescu și-a pierdut puterea, iar peste alte 3 zile, a devenit ținta unei execuții în urma unei revolte populare care a schimbat cursul istoriei României pentru totdeauna.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot