Ce s-a întâmplat cu câinii lui Ceaușescu după moartea dictatorului?

23.10.2023
Ce s-a întâmplat cu câinii lui Ceaușescu după moartea dictatorului?

Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre cei mai cunoscuți dictatori din perioada sa. Acesta a mers în sute de delegații și multe dintre lucrurile pe care le-a văzut peste hotare a încercat să le aplice în țară. Totodată, multe dintre cadourile primite de dictator în cadrul acestor vizite au fost puse la loc de cinste. Dictatorul era și un mare iubitor de animale, atunci când nu mergea la vânătoare. În urma sa au rămas câțiva câini. Totuși, ce s-a întâmplat cu câinii lui Ceaușescu după ce a fost omorât?

Nicolae Ceaușescu, iubitor de animale

Nicolae Ceaușescu

În perioada conducerii lui Nicolae Ceaușescu, România s-a schimbat foarte mult. Devenit un stat dezvoltat de-a lungul anilor, dictatorul a promis în ultima parte a mandatului să șteargă datoria externă a țării. Modul în care a făcut acest lucru, pare a fi unul dintre motivele pentru care a fost înlăturat de la putere. Raționalizarea mâncării, a energiei și a căldurii i-a scos din minți pe români, până când furia a năpustit asupra lui.

În anii delegațiilor în alte țări, Nicolae Ceaușescu s-a întâlnit cu numeroși alte președinți și șefi de guverne. Printre aceștia s-au numărat șefi mari de stat precum Richard Nixon în SUA, Gerald Ford tot în SUA, Kil Ir Sen în Coreea de Nord ș.a.

Una dintre întâlniri, cea care se pare că i-a marcat președenția foarte mult a fost cea în Coreea de Nord, ulterior viziunea acestuia despre realizările din România s-au schimbat. Au început demolările sistematice ale multor clădiri de patrimoniu și ridicarea clădirilor megalomane de beton, printre care și Palatul Parlamentului.

Toate vizitele de stat se încheiau cu tradiționalul schimb de cadouri.  Nicolae Ceaușescu oferea și primea la rândul său mai multe daruri. Un episod special a avut loc după vizita acestuia în Regatul Unit, Regina Elisabeta i-a oferit dictatorului doi câini din rasa labrador și doi păuni.

Corbu și Șarona sunt două nume fără rezonanță în prezent, însă înainte de 1989, numele erau cunoscute atât printre civili, cât și printre funcționarii care stăteau pe lângă dictator. Cei doi câini labrador erau tratați regește de către Ceaușescu, Elena fiind adeseori chiar geloasă. Dictatorul și-a iubit foarte mult câinii, însă după moartea sa, soarta patrupezilor nu a fost una verde.

După moartea dictatorului, viața patrupezilor s-a schimbat și au murit de foame.

„Au murit de foame. Nu mâncau decât din mâna lui Nicolae Ceaușescu. Nu am reușit sub nicio formă să-i facem să mai pună mâna pe mâncare” – povestea un fost ofițer de securitate de la Palatul Snagov.

Câte vizite de stat a avut dictatorul în anii de Președinte?

„Domnia” lui Nicolae Ceaușescu a durat în perioada 1965-1989. Între 1965 și 1974 a avut funcția de Secretar General de Partid, iar din 1974 până în decembrie 1989 a fost oficial Președinte. În cei 24 de ani de conducere, dictatorul a atras lângă el numeroși prieteni, oameni cu interese și dușmani. Interesele acestuia nu erau de multe ori interesele statului și invers.

Pentru a ține strânse legăturile economice și politice cu partenerii internaționali, Ceaușescu a avut mai multe vizite de stat, până aproape de moartea sa. În perioada domniei, au fost înregistrate un total de 215 vizite de stat ale cuplului prezidențial.

Foto: A1.ro & Evenimentulistoric.ro

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot