Cât trebuie să fie colesterolul?

16.06.2020
Cât trebuie să fie colesterolul?

Colesterolul bun și rău. Organismul uman are nevoie de colesterol pentru a fi sănătos. Valorile acestuia pot indica anumite afecțiuni, dacă sunt prea ridicate sau prea joase. Alimentația și stilul de viață joacă un rol foarte important în menținerea unor valori normale ale colesterolului.

Cât trebuie să fie colesterolul?

Conform specialistilor de la webmed.com, colesterolul este un tip de grăsime de care organismul are nevoie pentru a funcționa în mod normal. Această substanță este produsă de ficat și se regăsește în sânge. În mod normal, ficatul produce între 1 și 2 grame de colesterol, însă în exces duce la apariția bolilor cardiovasculare.

Totodată, potrivit specialiștilor de la Asociația Americană a Inimii, colesterolul nu se poate dizolva în sânge. De aceea, el trebuie să fie dus către și de la celule prin transportatori numiți lipoproteine. Mai mult, lipoproteinele care au o densitate scăzută sunt cunoscute sub denumirea de colesterol rău – LDL, iar cele cu densitatea mare se numesc colesterol bun – HDL. Astfel, cele două tipuri de lipide plus trigliceridele formează ceea ce se numește colesterolul total. Acesta se măsoară printr-un test de sânge.

Colesterolul bun sau HDL

Așa cum anunțam mai sus, lipoproteinele cu densitate mare sau HDL au rolul de a transporta colesterolul din diferite părți ale organismului spre ficat. Acestea împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge și elimină excesul, de aceea i se spune și colesterolul bun.

Colesterolul HDL protejează pereții interiori ai vaselor de sânge (endotelii). Deteriorarea endoteliului este primul pas în declanșarea aterosclerozei, care, la rândul ei, provoacă infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Nivelul optim de HDL este în jur de 45 mg/dl pentru bărbați și în jur de 55 mg/dl pentru femei, însă valorile normale sunt cuprinse între 35 și 100 mg/dl. Există un risc crescut de cardiopatie ischemică atunci când nivelul de HDL este sub 35 mg/dl.

Colesterolul rău sau LDL

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, colesterolul rău sau LDL este o lipoproteină a cărei funcție este aceea de a transporta colesterolul în sânge. Rolul ei negativ este dat de faptul că depozitează excesul de colesterol pe pereții arterelor de sânge si duce la declanșarea bolilor cardiace.

Un nivel crescut de colesterol LDL duce la apariția bolilor de inimă. Este foarte important menținerea unor valori normale pentru acest tip de colesterol. Acesta se măsoară printr-un test de sânge.

Valorile colesterolului LDL ar trebui să fie cuprinse între 50 și 150 mg/dl. Nivelurile optime ale LDL-ului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tânăr, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociază alți factori de risc cardiovascular și mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemică.

Cum diminuezi valorile colesterolului rău?

Pentru a menține organismul sănătos și colesterolul în valori normale o persoană trebuie să îndeplinească câteva condiții. Alimentația trebuie să aibă cât mai puține grăsimi saturate, să fie completată cu fibre și fitosteroli. De asemenea, mișcarea face minuni și reduce nivelul de colesterol din sânge. Dacă aceste lucruri nu dau rezultate, este bine să consultați un medic specialist pentru atribuirea unui tratament medicamentos.

Foto: bioclinica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot