Cât trebuie să fie colesterolul?

16.06.2020
Cât trebuie să fie colesterolul?

Colesterolul bun și rău. Organismul uman are nevoie de colesterol pentru a fi sănătos. Valorile acestuia pot indica anumite afecțiuni, dacă sunt prea ridicate sau prea joase. Alimentația și stilul de viață joacă un rol foarte important în menținerea unor valori normale ale colesterolului.

Cât trebuie să fie colesterolul?

Conform specialistilor de la webmed.com, colesterolul este un tip de grăsime de care organismul are nevoie pentru a funcționa în mod normal. Această substanță este produsă de ficat și se regăsește în sânge. În mod normal, ficatul produce între 1 și 2 grame de colesterol, însă în exces duce la apariția bolilor cardiovasculare.

Totodată, potrivit specialiștilor de la Asociația Americană a Inimii, colesterolul nu se poate dizolva în sânge. De aceea, el trebuie să fie dus către și de la celule prin transportatori numiți lipoproteine. Mai mult, lipoproteinele care au o densitate scăzută sunt cunoscute sub denumirea de colesterol rău – LDL, iar cele cu densitatea mare se numesc colesterol bun – HDL. Astfel, cele două tipuri de lipide plus trigliceridele formează ceea ce se numește colesterolul total. Acesta se măsoară printr-un test de sânge.

Colesterolul bun sau HDL

Așa cum anunțam mai sus, lipoproteinele cu densitate mare sau HDL au rolul de a transporta colesterolul din diferite părți ale organismului spre ficat. Acestea împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge și elimină excesul, de aceea i se spune și colesterolul bun.

Colesterolul HDL protejează pereții interiori ai vaselor de sânge (endotelii). Deteriorarea endoteliului este primul pas în declanșarea aterosclerozei, care, la rândul ei, provoacă infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Nivelul optim de HDL este în jur de 45 mg/dl pentru bărbați și în jur de 55 mg/dl pentru femei, însă valorile normale sunt cuprinse între 35 și 100 mg/dl. Există un risc crescut de cardiopatie ischemică atunci când nivelul de HDL este sub 35 mg/dl.

Colesterolul rău sau LDL

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, colesterolul rău sau LDL este o lipoproteină a cărei funcție este aceea de a transporta colesterolul în sânge. Rolul ei negativ este dat de faptul că depozitează excesul de colesterol pe pereții arterelor de sânge si duce la declanșarea bolilor cardiace.

Un nivel crescut de colesterol LDL duce la apariția bolilor de inimă. Este foarte important menținerea unor valori normale pentru acest tip de colesterol. Acesta se măsoară printr-un test de sânge.

Valorile colesterolului LDL ar trebui să fie cuprinse între 50 și 150 mg/dl. Nivelurile optime ale LDL-ului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tânăr, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociază alți factori de risc cardiovascular și mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemică.

Cum diminuezi valorile colesterolului rău?

Pentru a menține organismul sănătos și colesterolul în valori normale o persoană trebuie să îndeplinească câteva condiții. Alimentația trebuie să aibă cât mai puține grăsimi saturate, să fie completată cu fibre și fitosteroli. De asemenea, mișcarea face minuni și reduce nivelul de colesterol din sânge. Dacă aceste lucruri nu dau rezultate, este bine să consultați un medic specialist pentru atribuirea unui tratament medicamentos.

Foto: bioclinica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot