Cât trebuie să fie colesterolul?

16.06.2020
Cât trebuie să fie colesterolul?

Colesterolul bun și rău. Organismul uman are nevoie de colesterol pentru a fi sănătos. Valorile acestuia pot indica anumite afecțiuni, dacă sunt prea ridicate sau prea joase. Alimentația și stilul de viață joacă un rol foarte important în menținerea unor valori normale ale colesterolului.

Cât trebuie să fie colesterolul?

Conform specialistilor de la webmed.com, colesterolul este un tip de grăsime de care organismul are nevoie pentru a funcționa în mod normal. Această substanță este produsă de ficat și se regăsește în sânge. În mod normal, ficatul produce între 1 și 2 grame de colesterol, însă în exces duce la apariția bolilor cardiovasculare.

Totodată, potrivit specialiștilor de la Asociația Americană a Inimii, colesterolul nu se poate dizolva în sânge. De aceea, el trebuie să fie dus către și de la celule prin transportatori numiți lipoproteine. Mai mult, lipoproteinele care au o densitate scăzută sunt cunoscute sub denumirea de colesterol rău – LDL, iar cele cu densitatea mare se numesc colesterol bun – HDL. Astfel, cele două tipuri de lipide plus trigliceridele formează ceea ce se numește colesterolul total. Acesta se măsoară printr-un test de sânge.

Colesterolul bun sau HDL

Așa cum anunțam mai sus, lipoproteinele cu densitate mare sau HDL au rolul de a transporta colesterolul din diferite părți ale organismului spre ficat. Acestea împiedică depunerea colesterolului pe vasele de sânge și elimină excesul, de aceea i se spune și colesterolul bun.

Colesterolul HDL protejează pereții interiori ai vaselor de sânge (endotelii). Deteriorarea endoteliului este primul pas în declanșarea aterosclerozei, care, la rândul ei, provoacă infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Nivelul optim de HDL este în jur de 45 mg/dl pentru bărbați și în jur de 55 mg/dl pentru femei, însă valorile normale sunt cuprinse între 35 și 100 mg/dl. Există un risc crescut de cardiopatie ischemică atunci când nivelul de HDL este sub 35 mg/dl.

Colesterolul rău sau LDL

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, colesterolul rău sau LDL este o lipoproteină a cărei funcție este aceea de a transporta colesterolul în sânge. Rolul ei negativ este dat de faptul că depozitează excesul de colesterol pe pereții arterelor de sânge si duce la declanșarea bolilor cardiace.

Un nivel crescut de colesterol LDL duce la apariția bolilor de inimă. Este foarte important menținerea unor valori normale pentru acest tip de colesterol. Acesta se măsoară printr-un test de sânge.

Valorile colesterolului LDL ar trebui să fie cuprinse între 50 și 150 mg/dl. Nivelurile optime ale LDL-ului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tânăr, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociază alți factori de risc cardiovascular și mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemică.

Cum diminuezi valorile colesterolului rău?

Pentru a menține organismul sănătos și colesterolul în valori normale o persoană trebuie să îndeplinească câteva condiții. Alimentația trebuie să aibă cât mai puține grăsimi saturate, să fie completată cu fibre și fitosteroli. De asemenea, mișcarea face minuni și reduce nivelul de colesterol din sânge. Dacă aceste lucruri nu dau rezultate, este bine să consultați un medic specialist pentru atribuirea unui tratament medicamentos.

Foto: bioclinica.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot