Ce este mai sănătos uleiul sau untura?

15.06.2022
Ce este mai sănătos uleiul sau untura?

Uleiul sau untura? Aceasta este întrebarea de pe buzele tuturor gospodinelor din România și nu numai. Care dintre cele două alimente este mai sănătos pentru organismul uman? Pentru a lămuri situația, oamenii de știință au realizat mai multe studii, iar rezultatele au fost surprinzătoare.

Uleiul sau untura?

Untura de porc este folosită mai des de gospodinele de la țară, în schimb la oraș este utilizat pe scară largă uleiul, fie din floarea-soarelui, porumb sau, mai nou, din măsline. De-a lungul timpului, au fost dezbateri încinse între medici care au susținut fie un produs, fie pe celălalt, însă ultimele studii au lămurit care dintre ele este mai sănătos.

Untura, mai sănătoasă decât uleiul

Potrivit oamenilor de știință, untura este mai sănătoasă decât uleiul, fiindcă acesta din urmă, după o anumită temperatură, elimină substanțe toxice care pot cauza cancer, boli de inimă și chiar demență. Trebuie precizat că există mai multe tipuri de ulei și fiecare are punctul lui de fierbere, iar când se trece peste acea temperatură începe și elimină substanțe toxice.

Iată până la ce temperatură pot fi încălzite unele dintre cele mai utilizate uleiuri:

– Uleiul de floarea-soarelui are limita de fierbere la 107 grade Celsius. După această temperatură elimină substanțe toxice pentru organismul uman;
– uleiul de cocos, de susan, de soia și de porumb – 177 grade Celsius;
– uleiul de măsline extra-virgin – 190 grade Celsius;
– uleiul de avocado – 190–204 grade Celsius;
– uleiul de migdale și uleiul de struguri – 216 grade Celsius.

De aceea, specialiștii în nutriție recomandă ca uleiul să fie adăugat în mâncaruri spre finalul acestora pentru a nu depăși limita de temperatură până la care este sănătos. De cealaltă parte, untura are limita de fierbere la 182 de grade Celsius, mult mai ridicat decât uleiul de floarea-soarelui, care este cel mai utilizat în bucătăriile românești.

Potrivit studiilor, atunci când se prăjește cu ulei de floarea-soarelui sunt eliminate de 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita zilnică admisă pentru corpul uman. Profesorul Martin Grootveld de la Universitatea De Montfort este de părere că ar trebui folosite grăsimile saturate, în locul uleiurilor vegetale, bogate în grăsimi polinesaturate.

În primul rând, ar trebui să evităm pe cât posibil prăjelile. Din păcate, multora dintre noi ne plac la nebunie cartofii prăjiți, așa că cel mai bine e să folosim untură sau unt la preparare, a afirmat profesorul, potrivit capital.ro.

Conform datelor, untul este pe primul loc la categoria grăsimi saturate, acesta fiind urmat de untură. Așadar, atunci când doriți să prăjiți diferite alimente țineți cont de punctul de fierbere al uleiului folosit, fiindcă după limita de temperatură poate elimina substanțe toxice pentru organismul uman.

Foto: petry.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot