Care ulei este cel mai sănătos?

22.03.2022
Care ulei este cel mai sănătos?

Majoritatea oamenilor folosește ulei la gătit în mod regulat, deoarece se pot pregăti numeroase feluri de mâncare, inclusiv carne, ouă, legume și sosuri. Cei care au un stil de viață sănătos, se concentrează adesea pe modul în care să aleagă un ulei mai bun pentru organism.

Foarte important atunci când alegem uleiul este să ne asigurăm că acesta este sănătos de consumat după ce l-am încălzit în timpul gătitului. Acest lucru se datorează faptului că uleiurile de gătit au puncte de fum sau temperaturi la care nu mai sunt stabile. Nu trebuie să folosim uleiuri de gătit pentru a prepara mâncarea la temperaturi peste punctul lor de fum, scrie Health Line.

Ce ulei folosim la gătit?

Ulei de măsline. Punctul de fum al uleiului de măsline este de aproximativ 176°C, care este o temperatură obișnuită de gătit pentru multe rețete, în special pentru cele pentru produse de copt.

Uleiul de măsline a fost multă vreme standardul de aur pentru uleiurile de gătit în bucătăriile din întreaga lume. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că este versatil. Are o aromă subtilă de piper sau ierboasă și îl putem folosi pentru coacere, sote sau sosuri reci.

Uleiul de avocado are un punct de fum de aproximativ 271°C, ceea ce îl face ideal pentru gătit la căldură mare, cum ar fi prăjirea intensă.

Are un gust neutru, asemănător cu avocado, și îl putem folosi în mod similar cu uleiul de măsline. De asemenea, are o compoziție nutrițională asemănătoare cu cea a uleiului de măsline, cu un procent ridicat de acid oleic grăsimi sănătoase pentru inimă.

Uleiul de susan are un punct de fum mediu-înalt de aproximativ 210°C. Este bogat în antioxidanți sănătoși pentru inimă, sesamol și sesaminol, care pot avea diverse beneficii, inclusiv potențiale efecte neuroprotectoare împotriva anumitor boli precum Parkinson.

Uleiul de susan funcționează bine pentru fiert, gătit de uz general și chiar ca sos pentru salată. Oferă o aromă ușoară de nucă. De reținut faptul că uleiul de susan obișnuit diferă de uleiul de susan prăjit. Acesta din urmă are o aromă de nucă mai amplificată, ceea ce îl face mai potrivit pentru finisarea unui fel de mâncare decât pentru gătit.

Punctul de fum pentru uleiul de șofrănel este mai mare, la aproximativ 265°C. Uleiul de șofrănel este făcut din semințele plantei de șofrănel. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate, conținând un procent mai mare de acizi grași nesaturați.

Acest ulei oferă o aromă neutră care funcționează bine pentru marinate, sosuri, precum și pentru grătar și prăjire.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot