Care ulei este cel mai sănătos?

22.03.2022
Care ulei este cel mai sănătos?

Majoritatea oamenilor folosește ulei la gătit în mod regulat, deoarece se pot pregăti numeroase feluri de mâncare, inclusiv carne, ouă, legume și sosuri. Cei care au un stil de viață sănătos, se concentrează adesea pe modul în care să aleagă un ulei mai bun pentru organism.

Foarte important atunci când alegem uleiul este să ne asigurăm că acesta este sănătos de consumat după ce l-am încălzit în timpul gătitului. Acest lucru se datorează faptului că uleiurile de gătit au puncte de fum sau temperaturi la care nu mai sunt stabile. Nu trebuie să folosim uleiuri de gătit pentru a prepara mâncarea la temperaturi peste punctul lor de fum, scrie Health Line.

Ce ulei folosim la gătit?

Ulei de măsline. Punctul de fum al uleiului de măsline este de aproximativ 176°C, care este o temperatură obișnuită de gătit pentru multe rețete, în special pentru cele pentru produse de copt.

Uleiul de măsline a fost multă vreme standardul de aur pentru uleiurile de gătit în bucătăriile din întreaga lume. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că este versatil. Are o aromă subtilă de piper sau ierboasă și îl putem folosi pentru coacere, sote sau sosuri reci.

Uleiul de avocado are un punct de fum de aproximativ 271°C, ceea ce îl face ideal pentru gătit la căldură mare, cum ar fi prăjirea intensă.

Are un gust neutru, asemănător cu avocado, și îl putem folosi în mod similar cu uleiul de măsline. De asemenea, are o compoziție nutrițională asemănătoare cu cea a uleiului de măsline, cu un procent ridicat de acid oleic grăsimi sănătoase pentru inimă.

Uleiul de susan are un punct de fum mediu-înalt de aproximativ 210°C. Este bogat în antioxidanți sănătoși pentru inimă, sesamol și sesaminol, care pot avea diverse beneficii, inclusiv potențiale efecte neuroprotectoare împotriva anumitor boli precum Parkinson.

Uleiul de susan funcționează bine pentru fiert, gătit de uz general și chiar ca sos pentru salată. Oferă o aromă ușoară de nucă. De reținut faptul că uleiul de susan obișnuit diferă de uleiul de susan prăjit. Acesta din urmă are o aromă de nucă mai amplificată, ceea ce îl face mai potrivit pentru finisarea unui fel de mâncare decât pentru gătit.

Punctul de fum pentru uleiul de șofrănel este mai mare, la aproximativ 265°C. Uleiul de șofrănel este făcut din semințele plantei de șofrănel. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate, conținând un procent mai mare de acizi grași nesaturați.

Acest ulei oferă o aromă neutră care funcționează bine pentru marinate, sosuri, precum și pentru grătar și prăjire.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot