De unde provine numele fructului avocado?

18.03.2022
De unde provine numele fructului avocado?

Unul dintre cele mai apreciate fructe preferat de mulți dintre noi este avocado. De la smoothie-uri verzi la salate delicioase și hrănitoare, oamenii nu se pot sătura de acest super-aliment verde. Ceea ce nu știu oamenii este că acest fruct se traduce prin… „testicule”.

În prezent, putem găsi avocado peste tot, deși nu a fost dintotdeauna așa. Mexicul reprezintă aproximativ 80% din distribuția de avocado în SUA.

Avocado sau „testicule”. Cine l-ar fi numit așa?

Avocado poate fi un aliment magnific acum, dar popularitatea lui datează de la aproximativ 500 î.Hr. în Mesoamerica (Mexic și America Centrală). În această perioadă, Mesoamerica a fost plină de azteci vorbitori de nahuatl. După ce au descoperit fructul frumos, aztecii l-au numit āhuacatl, care se traduce direct prin… „testicul”.

Textura, forma și dimensiunea au dat probabil fructului numele său emblematic. Poate chiar și modul în care atârnă în perechi de copac. 🙂 De asemenea, oamenii au speculat că celebra pastă mexicană numită guacamole se traduce prin „sos pentru testicule”. Oricât de mult ar plăcea oamenilor să creadă că guacamole are un înțeles secret „obraznic”, este doar o simplă coincidență.

Potrivit Business Insider, Snopes a dezmințit mitul discutând cu un specialist în limba mezoamericană, dr. Frances Karttunen. El spune că, deoarece cuvântul original a fost modificat într-un cuvânt care nu are același sens, atunci nu este un cuvânt care semnifică organul masculin. După cum a spus Snopes, a compara „guacamole” cu „sosul pentru testicule” este la fel cu a spune baseball înseamnă „bază-testicul”.

Se pare că traducerea este una învechită, iar „avocado” nu este un sinonim pentru organele genitale masculine până la urmă.

Numele a evoluat la scurt timp după sosirea cuceritorilor spanioli și au început să adapteze cultura mezoamericană. Acesta este momentul în care o mulțime de cuvinte au fost simplificate sau revizuite ușor. De exemplu, mizquitl a devenit mesquite, coyotl a devenit coiot etc.

La fel s-a întâmplat și cu āhuacatl, care a fost revizuit și a ajuns să-și piardă conotația reproductivă în acest proces. A devenit „aguacate”, care este împrumutul spaniol de astăzi pentru avocado, așa că asocierea cu testicul a dispărut odată cu schimbarea numelui.

Cum se mănâncă avocado?

În România, acesta a început să fie tot mai apreciat și consumat de oameni. Un avocado bun este unul copt, care are coaja neagră și când îl apeși cu degetele este moale. Dacă este verde și tare, înseamnă că nu este copt și trebuie lăsat 2-3 zile să se coacă, preferabil lângă o banană.

Avocado este un fruct care ar trebui să fie în dieta fiecărui om. Acesta are o mulțime de proprietăți benefice organismului și ține sub control nivelul de grăsimi din sânge.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot