De unde provine numele fructului avocado?

18.03.2022
De unde provine numele fructului avocado?

Unul dintre cele mai apreciate fructe preferat de mulți dintre noi este avocado. De la smoothie-uri verzi la salate delicioase și hrănitoare, oamenii nu se pot sătura de acest super-aliment verde. Ceea ce nu știu oamenii este că acest fruct se traduce prin… „testicule”.

În prezent, putem găsi avocado peste tot, deși nu a fost dintotdeauna așa. Mexicul reprezintă aproximativ 80% din distribuția de avocado în SUA.

Avocado sau „testicule”. Cine l-ar fi numit așa?

Avocado poate fi un aliment magnific acum, dar popularitatea lui datează de la aproximativ 500 î.Hr. în Mesoamerica (Mexic și America Centrală). În această perioadă, Mesoamerica a fost plină de azteci vorbitori de nahuatl. După ce au descoperit fructul frumos, aztecii l-au numit āhuacatl, care se traduce direct prin… „testicul”.

Textura, forma și dimensiunea au dat probabil fructului numele său emblematic. Poate chiar și modul în care atârnă în perechi de copac. 🙂 De asemenea, oamenii au speculat că celebra pastă mexicană numită guacamole se traduce prin „sos pentru testicule”. Oricât de mult ar plăcea oamenilor să creadă că guacamole are un înțeles secret „obraznic”, este doar o simplă coincidență.

Potrivit Business Insider, Snopes a dezmințit mitul discutând cu un specialist în limba mezoamericană, dr. Frances Karttunen. El spune că, deoarece cuvântul original a fost modificat într-un cuvânt care nu are același sens, atunci nu este un cuvânt care semnifică organul masculin. După cum a spus Snopes, a compara „guacamole” cu „sosul pentru testicule” este la fel cu a spune baseball înseamnă „bază-testicul”.

Se pare că traducerea este una învechită, iar „avocado” nu este un sinonim pentru organele genitale masculine până la urmă.

Numele a evoluat la scurt timp după sosirea cuceritorilor spanioli și au început să adapteze cultura mezoamericană. Acesta este momentul în care o mulțime de cuvinte au fost simplificate sau revizuite ușor. De exemplu, mizquitl a devenit mesquite, coyotl a devenit coiot etc.

La fel s-a întâmplat și cu āhuacatl, care a fost revizuit și a ajuns să-și piardă conotația reproductivă în acest proces. A devenit „aguacate”, care este împrumutul spaniol de astăzi pentru avocado, așa că asocierea cu testicul a dispărut odată cu schimbarea numelui.

Cum se mănâncă avocado?

În România, acesta a început să fie tot mai apreciat și consumat de oameni. Un avocado bun este unul copt, care are coaja neagră și când îl apeși cu degetele este moale. Dacă este verde și tare, înseamnă că nu este copt și trebuie lăsat 2-3 zile să se coacă, preferabil lângă o banană.

Avocado este un fruct care ar trebui să fie în dieta fiecărui om. Acesta are o mulțime de proprietăți benefice organismului și ține sub control nivelul de grăsimi din sânge.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot