De unde provine numele fructului avocado?

18.03.2022
De unde provine numele fructului avocado?

Unul dintre cele mai apreciate fructe preferat de mulți dintre noi este avocado. De la smoothie-uri verzi la salate delicioase și hrănitoare, oamenii nu se pot sătura de acest super-aliment verde. Ceea ce nu știu oamenii este că acest fruct se traduce prin… „testicule”.

În prezent, putem găsi avocado peste tot, deși nu a fost dintotdeauna așa. Mexicul reprezintă aproximativ 80% din distribuția de avocado în SUA.

Avocado sau „testicule”. Cine l-ar fi numit așa?

Avocado poate fi un aliment magnific acum, dar popularitatea lui datează de la aproximativ 500 î.Hr. în Mesoamerica (Mexic și America Centrală). În această perioadă, Mesoamerica a fost plină de azteci vorbitori de nahuatl. După ce au descoperit fructul frumos, aztecii l-au numit āhuacatl, care se traduce direct prin… „testicul”.

Textura, forma și dimensiunea au dat probabil fructului numele său emblematic. Poate chiar și modul în care atârnă în perechi de copac. 🙂 De asemenea, oamenii au speculat că celebra pastă mexicană numită guacamole se traduce prin „sos pentru testicule”. Oricât de mult ar plăcea oamenilor să creadă că guacamole are un înțeles secret „obraznic”, este doar o simplă coincidență.

Potrivit Business Insider, Snopes a dezmințit mitul discutând cu un specialist în limba mezoamericană, dr. Frances Karttunen. El spune că, deoarece cuvântul original a fost modificat într-un cuvânt care nu are același sens, atunci nu este un cuvânt care semnifică organul masculin. După cum a spus Snopes, a compara „guacamole” cu „sosul pentru testicule” este la fel cu a spune baseball înseamnă „bază-testicul”.

Se pare că traducerea este una învechită, iar „avocado” nu este un sinonim pentru organele genitale masculine până la urmă.

Numele a evoluat la scurt timp după sosirea cuceritorilor spanioli și au început să adapteze cultura mezoamericană. Acesta este momentul în care o mulțime de cuvinte au fost simplificate sau revizuite ușor. De exemplu, mizquitl a devenit mesquite, coyotl a devenit coiot etc.

La fel s-a întâmplat și cu āhuacatl, care a fost revizuit și a ajuns să-și piardă conotația reproductivă în acest proces. A devenit „aguacate”, care este împrumutul spaniol de astăzi pentru avocado, așa că asocierea cu testicul a dispărut odată cu schimbarea numelui.

Cum se mănâncă avocado?

În România, acesta a început să fie tot mai apreciat și consumat de oameni. Un avocado bun este unul copt, care are coaja neagră și când îl apeși cu degetele este moale. Dacă este verde și tare, înseamnă că nu este copt și trebuie lăsat 2-3 zile să se coacă, preferabil lângă o banană.

Avocado este un fruct care ar trebui să fie în dieta fiecărui om. Acesta are o mulțime de proprietăți benefice organismului și ține sub control nivelul de grăsimi din sânge.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot