De unde provine numele fructului avocado?

18.03.2022
De unde provine numele fructului avocado?

Unul dintre cele mai apreciate fructe preferat de mulți dintre noi este avocado. De la smoothie-uri verzi la salate delicioase și hrănitoare, oamenii nu se pot sătura de acest super-aliment verde. Ceea ce nu știu oamenii este că acest fruct se traduce prin… „testicule”.

În prezent, putem găsi avocado peste tot, deși nu a fost dintotdeauna așa. Mexicul reprezintă aproximativ 80% din distribuția de avocado în SUA.

Avocado sau „testicule”. Cine l-ar fi numit așa?

Avocado poate fi un aliment magnific acum, dar popularitatea lui datează de la aproximativ 500 î.Hr. în Mesoamerica (Mexic și America Centrală). În această perioadă, Mesoamerica a fost plină de azteci vorbitori de nahuatl. După ce au descoperit fructul frumos, aztecii l-au numit āhuacatl, care se traduce direct prin… „testicul”.

Textura, forma și dimensiunea au dat probabil fructului numele său emblematic. Poate chiar și modul în care atârnă în perechi de copac. 🙂 De asemenea, oamenii au speculat că celebra pastă mexicană numită guacamole se traduce prin „sos pentru testicule”. Oricât de mult ar plăcea oamenilor să creadă că guacamole are un înțeles secret „obraznic”, este doar o simplă coincidență.

Potrivit Business Insider, Snopes a dezmințit mitul discutând cu un specialist în limba mezoamericană, dr. Frances Karttunen. El spune că, deoarece cuvântul original a fost modificat într-un cuvânt care nu are același sens, atunci nu este un cuvânt care semnifică organul masculin. După cum a spus Snopes, a compara „guacamole” cu „sosul pentru testicule” este la fel cu a spune baseball înseamnă „bază-testicul”.

Se pare că traducerea este una învechită, iar „avocado” nu este un sinonim pentru organele genitale masculine până la urmă.

Numele a evoluat la scurt timp după sosirea cuceritorilor spanioli și au început să adapteze cultura mezoamericană. Acesta este momentul în care o mulțime de cuvinte au fost simplificate sau revizuite ușor. De exemplu, mizquitl a devenit mesquite, coyotl a devenit coiot etc.

La fel s-a întâmplat și cu āhuacatl, care a fost revizuit și a ajuns să-și piardă conotația reproductivă în acest proces. A devenit „aguacate”, care este împrumutul spaniol de astăzi pentru avocado, așa că asocierea cu testicul a dispărut odată cu schimbarea numelui.

Cum se mănâncă avocado?

În România, acesta a început să fie tot mai apreciat și consumat de oameni. Un avocado bun este unul copt, care are coaja neagră și când îl apeși cu degetele este moale. Dacă este verde și tare, înseamnă că nu este copt și trebuie lăsat 2-3 zile să se coacă, preferabil lângă o banană.

Avocado este un fruct care ar trebui să fie în dieta fiecărui om. Acesta are o mulțime de proprietăți benefice organismului și ține sub control nivelul de grăsimi din sânge.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot