Cum poți crește avocado chiar la tine acasă? VIDEO

24.01.2023
Cum poți crește avocado chiar la tine acasă? VIDEO

În ultimii ani, avocado a devenit un aliment consumat de foarte mulți români. Fie mâncat în stare crudă la mic-dejun, ori gătit sub formă de guacamole, acest fruct a prins foarte bine la publicul autohton. Dacă totuși te-ai săturat să te deplasezi până la magazin cu gândul că poate nu vei găsi acest aliment, redactorii Shtiu.ro îți arată cum poți planta și crește avocado chiar la tine acasă.

De unde provine acest fruct?

avocado

Fructul minune provine din America Centrală, mai exact din Mexic și Guatemala. Atât arborele, cât și fructul sunt comestibile. Din fruct se face celebrul guacamole care i-a făcut pe mexicani celebri. Cu toate acestea, poate fi folosit și în cosmetică, se pot realiza ornamente, dulciuri și chiar în medicină.

Copacul de avocado atinge înălțimi înalte, între 10-25 de metri, rodind în perioade deloc exacte. Datorită climatului favorabil, fructele se coc în oricare anotimp. Cu toate că este originar din Mexic și Guatemala, cultivatorii au început să planteze acest fruct și în China, Spania, Africa de Sud sau Camerun.

Cu toate că este o plantă provenită din zona tropicală, acesta poate fi crescut și în propriul apartament sau în orice loc în care se poate atinge temperatura medie de 18-22 grade.

Cum poți crește avocado chiar la tine acasă?

Fructul nu este pretențios, dar are nevoie de câteva lucruri de bază pentru a crește și supraviețui. În cazul în care este crescut în apartament, este puțin mai greu de crescut din lipsa de spațiu.

Iată pașii necesari pentru a crește avocado în casă:

  1. Cumpără fructul. După ce fructul este consumat, sâmburele trebuie lăsat la uscat pentru o perioadă scurtă de 1-2 zile. Ulterior, sâmburele trebuie curățat cu ajutorul unei ustensile, precum o lingură.
    Se îndepărtează coaja de culoare maro, se înfig 4 scobitori în el și îl poziționăm deasupra unui pahar de apă. Apa nu trebuie să acopere mai mult de 1/3 din mărea sâmburelui.
  2. Răbdarea este cheia succesului. Recipientul trebuie pus într-un loc cald, ferit de razele directe ale soarelui. Până la germinare, este nevoie de schimbarea apei o dată la 2 zile pentru a feri posibila apariție a algelor.
    Perioada de germinare poate dura între două și șase săptămâni.
  3. Curăță. Când tulpina atinge 20 de centimetri, este indicată tăierea până la 7 centimetri. Acest pas nu este obligatoriu.
  4. Plantează sâmburele într-un ghiveci potrivit. După o perioadă în care tulpina a crescut din nou, atunci este timpul când planta trebuie mutată într-un ghiveci potrivit. Preferă un sol uscat, dar totuși care să fie udat la câteva zile.
    În cazul apariției frunzelor de culoare galbenă, trebuie solul să fie lăsat să se usuce.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Cum l-a omorât fasolea pe Pitagora?
Cum l-a omorât fasolea pe Pitagora?
Pitagora a fost unul dintre mari gânditori ai omenirii. Filozoful grec a rămas în istorie în special pentru descoperirile din domeniul matematicii, teorema sa schimbând felul în care a fost... citește tot
3 mituri despre radiografiile dentare demontate de medicul stomatolog
3 mituri despre radiografiile dentare demontate de medicul stomatolog
Orice diagnostic stomatologic se stabilește în baza unei radiografii dentare. Tocmai de aceea, această tehnologie oferă o imagine detaliată a dinților tăi, iar asta îl va ajuta pe medicul... citește tot
Povestea impresionantă a lui Decebal, regele Daciei. Ce au făcut romanii cu capul lui Decebal?
Povestea impresionantă a lui Decebal, regele Daciei. Ce au făcut romanii cu capul lui Decebal?
Decebal a condus Dacia între anii 87 și 106. Aceasta a fost perioada de maximă înflorire a regatului dac, cu toate că dacii au purtat mai multe războaie cu Imperiul Roman. Sub domnia lui... citește tot