Ce poți face cu uleiul folosit?

22.11.2021
Ce poți face cu uleiul folosit?

Uleiul folosit poate ajuta în multe situații atât cel din ​​bucătăriile casnice, cât și cel din bucătăriile comerciale. Cel care gătește trebuie să se ocupe de problema eliminării sau reciclării uleiului uzat.

În case, aruncarea uleiului de gătit pe canalul de scurgere este pur și simplu o idee proastă, deoarece uleiul se va întări pe canal și va cauza o înfundare. În bucătăriile comerciale, volumul mare de ulei de gătit trebuie tratat folosind echipamente adecvate, astfel încât uleiul de gătit uzat să fie depozitat într-un rezervor de stocare.

Uleiul de gătit uzat este colectat și reciclat corespunzător pentru a ajuta la protejarea mediului înconjurător. Dacă este lăsat să intre în mediul natural poate cauza probleme, mai ales dacă intră în sistemul municipal de canalizare.

Ce poți face cu uleiul folosit?

Cei care gătesc acasă îl pot colecta în recipiente de genul borcane, sticle sau ceva asemănător pentru a nu se scurge. Colectarea uleiului de gătit uzat este doar jumătate din luptă. Oamenii au acum la dispoziție centre special amenajate în care pot depune recipientele cu ulei folosit sau poate fi reutilizat în mai multe moduri diferite.

Iată câteva utilizări diferite pentru uleiul de gătit uzat. Multe dintre aceste utilizări sunt perfecte pentru a folosi uleiul de gătit uzat acasă, în timp ce reutilizarea la nivel avansat necesită un profesionist pentru reciclarea și reutilizarea uleiului.

Lubrifiant de uz casnic: Uleiul de gătit uzat este un lubrifiant eficient care poate fi folosit pentru multe lucruri din casă, de la balamale care scârțâie până la încuietori uzate. Uleiul de gătit folosit ajută, de asemenea, la prevenirea ruginii pe suprafețele metalice și pe obiecte precum uneltele.

Lubrifiant pentru blocarea cheii: dacă cheia se blochează în mod regulat în încuietorile casei, ungerea cu ulei de gătit pe cheie va împiedica acest lucru.

Ulei pentru lampă: dacă există o lampă cu ulei în casă, se poate folosi uleiul de gătit uzat pentru a alimenta lampa.

Lustruire pentru mobilier: Mobilierul din lemn care pare tern sau zgâriat poate fi lustruit cu ulei folosit. De asemenea, acesta redă aspectul lemnului. Se face un amestec care conține părți egale ulei de gătit și oțet și se lustruiește mobilierul din lemn.

Conservant pentru piele: Uleiul de gătit uzat poate fi folosit și pentru a înmuia și păstra mobilierul din piele.

Protector de mobilier din ratan și răchită: Mobilierul din ratan și răchită este vulnerabil la crăpare. Se pune puțin ulei de gătit uzat pe suprafața mobilierului din ratan și răchită cu o cârpă moale și astfel se va proteja de crăpături.

Îndepărtarea vopselei de pe mâini: Vopseaua se spălă foarte greu dacă ajunge pe mâini. Aceasta se îndepărtează ușor cu uleiul uzat. Se pune puțin ulei uzat pe mâini, se lasă timp de 5 minute, apoi se spală mâinile și vopseaua se va desprinde.

Protector pentru oale și tigăi: frecarea cu ulei de gătit uzat pe suprafața oalelor și tigăilor noi poate ajuta la protejarea acestora. Se spală noile oale și tigăi înainte de a le folosi și se toarnă puțin ulei uzat pe suprafață.

Unelte de grădinărit antiaderente: Pământul și iarba se pot lipi de uneltele de grădinărit, cum ar fi lopeți, mistrii și lame de tuns iarba. Acoperirea acestor unelte cu ulei de gătit uzat va preveni lipirea de iarbă și murdărie de ele.

Detergent auto: uleiul de gătit uzat poate fi folosit pentru a îndepărta murdăria și resturile dure de pe orice suprafață a mașinii, inclusiv frânele și caroseria. Se pune puțin ulei de gătit pe o cârpă sau un prosop de hârtie și se șterg zonele afectate. Uleiul de gătit uzat poate îndepărta eficient murdăria, polenul, insectele și alte resturi.

Există multe utilizări eficiente pentru uleiul de friteuză uzat, fie că este ulei de origine animală sau ulei vegetal, ceea ce îl face unul dintre cele mai reutilizabile produse din gospodărie. Singurul lucru pe care nu ar trebui să-l facem niciodată cu uleiul de gătit uzat este să-l aruncăm la gunoi sau pe canalizare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot