Ce este Sfântul Maslu?

30.10.2021
Ce este Sfântul Maslu?

Sfântul Maslu sau ungerea este un ritual de turnare a unui ulei, de obicei, aromat pe frunte, pe cap sau pe întregul corp al unei persoane. Termenul ebraic mașah însemna „a unge sau a unge cu ulei”. Uleiul folosit pentru ungerea religioasă este, de obicei, amestecat cu grijă cu mirodenii fine, conform unei formule specifice prescrise de Domnul.

Ce este Maslu?

Cuvântul grecesc pentru ungere este chrisma. Provine de la rădăcina cuvântului, chriô , care înseamnă a freca ușor ceva sau pe cineva cu o substanță precum ulei sau loțiune. Cuvântul christos înseamnă o persoană astfel unsă.

În Vechiul Testament se spune că anumiți ofițeri din societatea israelită, preoți, profeți și regi, au fost unși atunci când își începeau îndatoririle oficiale.

Prin această ceremonie participanții au fost puși deoparte, însărcinați și autorizați de Dumnezeu să lucreze pentru el. Ei au fost unși cu ulei, care reprezintă Duhul Sfânt. Acest lucru este ilustrat în ungerea lui David ca rege al Israelului de către Samuel, când a fost desemnat să-l înlocuiască pe Saul.

„Deci Samuel a luat cornul de untdelemn și l-a uns în prezența fraților săi” (Biblie 1 Samuel 16:3).

Aici uleiul simbolizează Duhul Sfânt și se spune că „din ziua aceea, Duhul Domnului a venit peste David cu putere”.

Sfântul Maslu sau Ungerea lui Iisus

În calitate de profet, rege și preot suprem, Iisus Hristos a fost uns când și-a început slujirea pământească. Această ungere a fost prezisă de Isaia în Isaia 61:1 când a spus că Duhul Domnului va veni peste Mesia. Când Iisus a fost botezat de Ioan Botezătorul, Duhul Sfânt a venit peste el când a ieșit din apă.

Cu alte cuvinte, el a fost uns de Duhul Sfânt și asta fără măsură. Iisus a citat Isaia 61:1,2 în sinagoga din Nazaret: „Duhul Domnului este peste mine”, astfel el a vestit oamenilor că el este Mesia proorocit de Isaia cu mult timp în urmă și că ungerea Duhul Sfânt se odihnea acum peste el.

Noul Testament asociază, de asemenea, Sfântul Maslu cu vindecarea și rugăciunea. Când Iisus a trimis pe ucenici să propovăduiască Evanghelia, „au scos mulți demoni și au vindecat mulți bolnavi, ungându-i cu ulei de măsline” (Marcu 6:13, Noul Testament). Iacov îi instruiește pe credincioși să „cheme pe bătrânii bisericii să se roage pentru ei” când sunt bolnavi „și să-i ungă cu untdelemn în numele Domnului” pentru vindecare.

Scopul Sfântului Maslu este să mărturisească persoana și lucrarea lui Iisus Hristos. Prin învățătura Sa cunoaștem adevărul că Iisus Hristos este Fiul veșnic al lui Dumnezeu care a luat asupra Sa natura umană desăvârșită, a murit în locul nostru, a înviat din morți și este Mântuitorul nostru. Motivul pentru care fiecare creștin îl cunoaște este pentru că este uns de Duhul Sfânt. Un creștin este acela care îl cunoaște pe Tatăl prin Fiul Său.

Foto: Doxologia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot