Ce este Sfântul Maslu?

30.10.2021
Ce este Sfântul Maslu?

Sfântul Maslu sau ungerea este un ritual de turnare a unui ulei, de obicei, aromat pe frunte, pe cap sau pe întregul corp al unei persoane. Termenul ebraic mașah însemna „a unge sau a unge cu ulei”. Uleiul folosit pentru ungerea religioasă este, de obicei, amestecat cu grijă cu mirodenii fine, conform unei formule specifice prescrise de Domnul.

Ce este Maslu?

Cuvântul grecesc pentru ungere este chrisma. Provine de la rădăcina cuvântului, chriô , care înseamnă a freca ușor ceva sau pe cineva cu o substanță precum ulei sau loțiune. Cuvântul christos înseamnă o persoană astfel unsă.

În Vechiul Testament se spune că anumiți ofițeri din societatea israelită, preoți, profeți și regi, au fost unși atunci când își începeau îndatoririle oficiale.

Prin această ceremonie participanții au fost puși deoparte, însărcinați și autorizați de Dumnezeu să lucreze pentru el. Ei au fost unși cu ulei, care reprezintă Duhul Sfânt. Acest lucru este ilustrat în ungerea lui David ca rege al Israelului de către Samuel, când a fost desemnat să-l înlocuiască pe Saul.

„Deci Samuel a luat cornul de untdelemn și l-a uns în prezența fraților săi” (Biblie 1 Samuel 16:3).

Aici uleiul simbolizează Duhul Sfânt și se spune că „din ziua aceea, Duhul Domnului a venit peste David cu putere”.

Sfântul Maslu sau Ungerea lui Iisus

În calitate de profet, rege și preot suprem, Iisus Hristos a fost uns când și-a început slujirea pământească. Această ungere a fost prezisă de Isaia în Isaia 61:1 când a spus că Duhul Domnului va veni peste Mesia. Când Iisus a fost botezat de Ioan Botezătorul, Duhul Sfânt a venit peste el când a ieșit din apă.

Cu alte cuvinte, el a fost uns de Duhul Sfânt și asta fără măsură. Iisus a citat Isaia 61:1,2 în sinagoga din Nazaret: „Duhul Domnului este peste mine”, astfel el a vestit oamenilor că el este Mesia proorocit de Isaia cu mult timp în urmă și că ungerea Duhul Sfânt se odihnea acum peste el.

Noul Testament asociază, de asemenea, Sfântul Maslu cu vindecarea și rugăciunea. Când Iisus a trimis pe ucenici să propovăduiască Evanghelia, „au scos mulți demoni și au vindecat mulți bolnavi, ungându-i cu ulei de măsline” (Marcu 6:13, Noul Testament). Iacov îi instruiește pe credincioși să „cheme pe bătrânii bisericii să se roage pentru ei” când sunt bolnavi „și să-i ungă cu untdelemn în numele Domnului” pentru vindecare.

Scopul Sfântului Maslu este să mărturisească persoana și lucrarea lui Iisus Hristos. Prin învățătura Sa cunoaștem adevărul că Iisus Hristos este Fiul veșnic al lui Dumnezeu care a luat asupra Sa natura umană desăvârșită, a murit în locul nostru, a înviat din morți și este Mântuitorul nostru. Motivul pentru care fiecare creștin îl cunoaște este pentru că este uns de Duhul Sfânt. Un creștin este acela care îl cunoaște pe Tatăl prin Fiul Său.

Foto: Doxologia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot