Cât de sănătos este un ou fiert?

27.04.2022
Cât de sănătos este un ou fiert?

Ouăle sunt consumate, de obicei, la micul dejun și reprezintă un aport important de proteine pentru organismul uman. Valorile nutriționale ale unui ou diferă în funcție de modul și timpul de gătire. Oul fiert este mult mai sănătos decât cel prăjit și este indicat să nu abuzezi de consumul acestui produs alimentar.

În cât timp se fierbe un ou?

Oul fiert este mult mai sănătos, pentru organismul uman, decât cel prăjit în ulei. Specialiștii în gastronomie susțin că acesta poate fi fiert în așa fel încât compoziția acestuia să aibă trei stări diferite. Așadar, când pui la fiert un ou, în funcție de timpul petrecut în apă, acesta poate să iasă moale, cleios sau tare.

Oul fiert moale este cel mai greu de obținut, însă nu și dacă respecți ceea ce spun bucătarii profesioniști. Pentru a obține această compoziție la final, oul trebuie scos din frigider cu 20 – 30 de minute înainte de a fi pus la fiert. Se ia un ibric și se pune pe foc cu apă în el, iar în momentul când aceasta ajunge la punctul de fierbere se adaugă oul. Se lasă la fiert 3 minute maxim, iar rezultatul este unul delicios. Trebuie precizat că oul trebuie scos imediat din apa fierbinte, după terminarea timpului.

Oul fiert cleios are gălbenușul mai închegat, însă nu este tare. Pentru a obține această variantă se respectă pașii de mai sus, însă oul se ține la fiert 6 minute. După aceea el este scos din apa fierbinte și băgat, imediat, sub jetul de apă rece.

Oul fiert tare este cel mai ușor de obținut, fiindcă poate fi lăsat la fiert un timp mai îndelungat. Potrivit specialiștilor în gastronomie, acesta poate fi ținut în apa fierbinte aproximativ 9 – 10 minute, pentru ca gălbenușul să se închege bine.

Cât de sănătos este consumul de ouă?

Ouăle conțin o varietate de factori nutritivi care sunt asimilați ușor de organism. Acest produs asigură o importantă sursă de proteine, conţine nouă aminoacizi, care accelerează metabolismul, și este bogat în vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, D, E. Totodată, în ou mai găsim și următoarele minerale: calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc.

Ouăle sunt considerate alimente minune, în special datorită a două substanțe numite „colina” şi „inozitolul”, care ajută la funcţionarea sistemului nervos şi a creierului. Specialiștii în sănătate susțin că omul poate consuma câte ouă dorește într-o zi, însă doar dacă are o dietă sănătoasă şi echilibrată (fără grăsimi saturate). Totodată, un stil de viață sportiv este indicat pentru fiecare persoană care nu are interzis la mișcare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot