Cât de sănătos este un ou fiert?

27.04.2022
Cât de sănătos este un ou fiert?

Ouăle sunt consumate, de obicei, la micul dejun și reprezintă un aport important de proteine pentru organismul uman. Valorile nutriționale ale unui ou diferă în funcție de modul și timpul de gătire. Oul fiert este mult mai sănătos decât cel prăjit și este indicat să nu abuzezi de consumul acestui produs alimentar.

În cât timp se fierbe un ou?

Oul fiert este mult mai sănătos, pentru organismul uman, decât cel prăjit în ulei. Specialiștii în gastronomie susțin că acesta poate fi fiert în așa fel încât compoziția acestuia să aibă trei stări diferite. Așadar, când pui la fiert un ou, în funcție de timpul petrecut în apă, acesta poate să iasă moale, cleios sau tare.

Oul fiert moale este cel mai greu de obținut, însă nu și dacă respecți ceea ce spun bucătarii profesioniști. Pentru a obține această compoziție la final, oul trebuie scos din frigider cu 20 – 30 de minute înainte de a fi pus la fiert. Se ia un ibric și se pune pe foc cu apă în el, iar în momentul când aceasta ajunge la punctul de fierbere se adaugă oul. Se lasă la fiert 3 minute maxim, iar rezultatul este unul delicios. Trebuie precizat că oul trebuie scos imediat din apa fierbinte, după terminarea timpului.

Oul fiert cleios are gălbenușul mai închegat, însă nu este tare. Pentru a obține această variantă se respectă pașii de mai sus, însă oul se ține la fiert 6 minute. După aceea el este scos din apa fierbinte și băgat, imediat, sub jetul de apă rece.

Oul fiert tare este cel mai ușor de obținut, fiindcă poate fi lăsat la fiert un timp mai îndelungat. Potrivit specialiștilor în gastronomie, acesta poate fi ținut în apa fierbinte aproximativ 9 – 10 minute, pentru ca gălbenușul să se închege bine.

Cât de sănătos este consumul de ouă?

Ouăle conțin o varietate de factori nutritivi care sunt asimilați ușor de organism. Acest produs asigură o importantă sursă de proteine, conţine nouă aminoacizi, care accelerează metabolismul, și este bogat în vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, D, E. Totodată, în ou mai găsim și următoarele minerale: calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc.

Ouăle sunt considerate alimente minune, în special datorită a două substanțe numite „colina” şi „inozitolul”, care ajută la funcţionarea sistemului nervos şi a creierului. Specialiștii în sănătate susțin că omul poate consuma câte ouă dorește într-o zi, însă doar dacă are o dietă sănătoasă şi echilibrată (fără grăsimi saturate). Totodată, un stil de viață sportiv este indicat pentru fiecare persoană care nu are interzis la mișcare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Șah mat? Nu chiar. Povestea fascinantă a tabloului lui Moritz Retzsch care ascunde un mesaj aparte
Șah mat? Nu chiar. Povestea fascinantă a tabloului lui Moritz Retzsch care ascunde un mesaj aparte
În prima jumătate a secolului al XIX-lea, pictorul și gravorul german Moritz Retzsch a creat o lucrare care avea să devină una dintre cele mai enigmatice imagini cu temă spirituală din Europa... citește tot
De unde vine expresia „Avocatul Diavolului”? Cine era, în perioada medievală, „Avocatul Diavolului”?
De unde vine expresia „Avocatul Diavolului”? Cine era, în perioada medievală, „Avocatul Diavolului”?
Expresia „avocatul diavolului” este astăzi folosită pentru a descrie o persoană care, într-o discuție sau dezbatere, adoptă deliberat un punct de vedere contrar opiniei generale, nu... citește tot
De ce omenirea ar trebui să se teamă de AI?
De ce omenirea ar trebui să se teamă de AI?
Inteligența artificială (AI) a trecut rapid de la un concept science-fiction la o realitate omniprezentă. De la asistenți virtuali la algoritmi capabili să genereze conținut creativ sau să... citește tot