Cât de sănătos este un ou fiert?

27.04.2022
Cât de sănătos este un ou fiert?

Ouăle sunt consumate, de obicei, la micul dejun și reprezintă un aport important de proteine pentru organismul uman. Valorile nutriționale ale unui ou diferă în funcție de modul și timpul de gătire. Oul fiert este mult mai sănătos decât cel prăjit și este indicat să nu abuzezi de consumul acestui produs alimentar.

În cât timp se fierbe un ou?

Oul fiert este mult mai sănătos, pentru organismul uman, decât cel prăjit în ulei. Specialiștii în gastronomie susțin că acesta poate fi fiert în așa fel încât compoziția acestuia să aibă trei stări diferite. Așadar, când pui la fiert un ou, în funcție de timpul petrecut în apă, acesta poate să iasă moale, cleios sau tare.

Oul fiert moale este cel mai greu de obținut, însă nu și dacă respecți ceea ce spun bucătarii profesioniști. Pentru a obține această compoziție la final, oul trebuie scos din frigider cu 20 – 30 de minute înainte de a fi pus la fiert. Se ia un ibric și se pune pe foc cu apă în el, iar în momentul când aceasta ajunge la punctul de fierbere se adaugă oul. Se lasă la fiert 3 minute maxim, iar rezultatul este unul delicios. Trebuie precizat că oul trebuie scos imediat din apa fierbinte, după terminarea timpului.

Oul fiert cleios are gălbenușul mai închegat, însă nu este tare. Pentru a obține această variantă se respectă pașii de mai sus, însă oul se ține la fiert 6 minute. După aceea el este scos din apa fierbinte și băgat, imediat, sub jetul de apă rece.

Oul fiert tare este cel mai ușor de obținut, fiindcă poate fi lăsat la fiert un timp mai îndelungat. Potrivit specialiștilor în gastronomie, acesta poate fi ținut în apa fierbinte aproximativ 9 – 10 minute, pentru ca gălbenușul să se închege bine.

Cât de sănătos este consumul de ouă?

Ouăle conțin o varietate de factori nutritivi care sunt asimilați ușor de organism. Acest produs asigură o importantă sursă de proteine, conţine nouă aminoacizi, care accelerează metabolismul, și este bogat în vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, D, E. Totodată, în ou mai găsim și următoarele minerale: calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc.

Ouăle sunt considerate alimente minune, în special datorită a două substanțe numite „colina” şi „inozitolul”, care ajută la funcţionarea sistemului nervos şi a creierului. Specialiștii în sănătate susțin că omul poate consuma câte ouă dorește într-o zi, însă doar dacă are o dietă sănătoasă şi echilibrată (fără grăsimi saturate). Totodată, un stil de viață sportiv este indicat pentru fiecare persoană care nu are interzis la mișcare.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Se tot vorbește cu sau fără dovezi despre reîncarnare. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați de ceea ce se întâmplă după moarte. Iar una dintre explicații poate fi... citește tot
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
În anul 1973, muncitori care lucrau la o balastiera pe malul Muresului au descoperit un obiect misterios, despre care unii spun ca ar fi de origine extraterestră. Lucratorii au scos din pamânt, de... citește tot