Ce sunt ouăle Fabergé?

03.08.2022
Ce sunt ouăle Fabergé?

Realizate în anul 1842, ouăle Fabergé reprezintă unele dintre cele mai importante exponate ale regalității din Rusia. La ordinul familiei Romanov, artistul Peter Carl Fabergé a realizat 50 de bijuterii în formă de ouă pentru a fi oferite sub formă de cadou. De-a lungul timpului, acestea au fost create pentru mai multe persoane, printre care Ducesa de Marlborough sau Familia Rothschild. În prezent, mai există doar 43 exemplare.

Istoria bijuteriilor Fabergé

Fabergé

Povestea începe în momentul în care Țarul Alexandru al III-lea l-a desemnat pe Peter Carl Faberge să creeze un ou cu bijuterii pentru a fi oferit cadou Împărătesei Maria Feodorovna. Împărăteasa a fost atât de încântată de cadoul primit încât l-a numit pe Peter Carl făuritorul special al Coroanei Imperiale, comandând un ou și pentru anul care urma. Ce se dorea a fi o comandă realizată o singură dată, s-a transformat în tradiție care a durat până la prăbușirea Dinastiei Romanov, în anul 1917.

Casa Fabergé a realizat pentru familia regală un total de 50 astfel de ouă, dintre care doar 43 mai există. Fiecare detaliu al creației era ținut ascuns, și nici măcar țarul nu știa cum va arăta produsul finit. În peste 30 de ani, ouăle au fost realizate anual, în afară de perioada 1904-1905 din timpul Războiului Ruso-Japonez. Creațiile prezintă o viziune intimă asupra familiei și vieții regale, totodată și o istorie vizuală la scară mai mică. Adesea acestea sunt mici reprezentații ale unor momente precum încoronarea regală sau portrete ale familiei.

După moartea țarului Alexandru al III-lea, fiul său Nicolae al II-lea a oferit un ou Fabergé soției sale, Alexandra, și altul Împărătesei Maria Feodorovna. De-a lungul timpului, istoria a consemnat că Alexandra a primit 30 de ouă, iar Împărăteasa văduvă a fost recompensată cu 20.

După căderea Imperiului Țarist, bolșevicii au confiscat ouăle. Unele dintre ele au fost vândute, iar unele au fost ascunse de ochiul publicului. Din pricina acestui fapt, în prezent putem găsi ouă Fabergé atât în Rusia, cât și în Marea Britanie, Elveția, SUA sau Canada. Cel mai scump exemplar valorează astăzi aproximativ 33 milioane dolari. O avere.

Top 3 cele mai importante ouă

1. Mosaic Egg. 1914 (Ou Mozaic)

Mosaic Egg

Oul Mozaic a fost realizat de unul dintre cei mai importanți designeri din Casa Fabergé. Bijuteria a fost comandată de către Țarul Nicolae al II-lea pentru soția sa, Împărăteasa Alexandra. După Revoluția Bolșevică acesta a fost prădat de către comuniști, iar mai târziu a fost vândut unui anticariat din UK. În 1933 este cumpărat de către Regele George al V-lea pentru a fi oferit cadou Reginei Maria. Acesta a rămas în Colecția Regală a Reginei Elisabeta.

2. Hen Egg. 1885 (Oul Hen)

Hen Egg

Oul Hen este primul exemplar făcut pentru Familia Regală din Rusia. A fost dăruit cadou pentru a sărbători sărbătorile de Paști. Similar unui ou de copii, înăuntrul oului Hen se găsește o surpriză. Gălbenușul se deschidea pentru a dezvălui o găină aurie care stă pe paie aurii. Din găină ieșea o miniatură a coroanei imperiale. Acesta poate fi văzut în Muzeul Fabergé din Saint Petersburg.

3. Third Imperial Easter Egg. 1887 (Al treilea ou imperial de Paști)

Third Imperial Easter Egg

Este al 3-lea ou oferit Împărătesei Maria. Importanța sa este redată de pierderea acestuia de după Revoluția Bolșevică. Acesta a fost găsit întâmplător la un stand de antichități din SUA în 2010. Cumpărătorul, un om simplu a descoperit un articol din Daily Telegraph care descria o căutare aprigă a ceva ce semăna izbitor cu ce cumpărase el. Este Compus dintr-un suport de aur cu picioare de labe de leu, împodobit cu safire și un diamant, iar interiorul său adăpostește un ceas Vacheron Constantin.
Valoarea oului se ridică la peste 33 milioane de dolari. În prezent face parte dintr-o colecție privată anonimă.

Foto: Depositphotos.com & Townandcountrymag.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot