Cât timp rezistă ouăle fierte pentru a putea fi consumate în siguranță?

20.04.2022
Cât timp rezistă ouăle fierte pentru a putea fi consumate în siguranță?

Ouăle fierte tari sunt foarte hrănitoare și grozave ca o gustare sănătoasă sau pentru a le folosi ca parte a unei mese echilibrate. Totuși, poate în mod surprinzător, au o perioadă de valabilitate mai scurtă decât ouăle proaspete.

În timpul fierberii, stratul protector care acoperă coaja este îndepărtat, făcând ouăle mai susceptibile la aer și la microorganismele dăunătoare. Prin urmare, refrigerarea este imperativă atunci când vine vorba de prevenirea contaminării sau stricarii ouălor fierte.

Câte zile putem ține ouă fierte la frigider?

Păstrarea ouălor în frigider ajută la încetinirea creșterii bacteriilor, deoarece bacteriile potențial periculoase cresc mai încet la temperaturi sub 4°C. Nu se păstrează ouă fierte la temperatura camerei pentru mult timp și se pun la frigider decurs de 2 ore de la gătire.

De asemenea, cel mai bine este ca depozitarea lor să se facă în cutie de carton sau într-un recipient închis etanș. Se păstrează pe un raft interior mai degrabă decât în ​​ușă, deoarece deschiderea și închiderea frecventă a frigiderului poate determina fluctuațiile temperaturilor din acest loc.

Pentru siguranța sănătății, ouăle fierte tari și curățate se consumă imediat. Dacă ouăle au fost decojite, se recomandă păstrarea lor într-un recipient ermetic împreună cu un prosop de hârtie umed pentru a preveni uscarea lor.

La fel ca ouăle fierte tari nedecojite, cele curățate nu trebuie lăsate la temperatura camerei și trebuie refrigerate cât mai repede posibil. Atunci când sunt depozitate corespunzător, ouăle fierte tari, decojite sau nedecojite, pot fi păstrate în siguranță la frigider timp de aproximativ 1 săptămână, scrie Health Line.

Consumul de ouă care au stat mai mult de o săptămână poate duce la apariția unor boli alimentare cu simptome precum diaree, greață și vărsături. Un ou fiert tare stricat poate avea un miros distinctiv, neplăcut. Mulți oameni se alarmează dacă gălbenușul unui ou fiert tare este de culoare gri-verzuie. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că oul este stricat.

Culoarea gălbenușului variază în funcție de timpul de gătire și temperatura de gătire. Când ouăle sunt fierte mult timp, gălbenușul devine mai palid la culoare și în cele din urmă devine un gri verzui.

Această culoare apare atunci când este fiert prea mult oul, deoarece acest lucru face ca fierul din gălbenuș să reacționeze cu hidrogenul sulfurat din albuș.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au... citește tot
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Teama unui conflict planetar este din ce în ce mai intensă, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În plus, conflictul din Gaza al Israelului se transformă cu rapiditate într-un... citește tot