Guma de mestecat este benefică sau nu organismului?

27.10.2020
Guma de mestecat este benefică sau nu organismului?

Este guma de mestecat benefică organismului?

Guma de mestecat este o substanță moale, cauciucată, concepută pentru a fi mestecată, dar nu înghițită. Rețetele pot varia între mărci, dar toate gumele de mestecat au aceleași ingrediente de bază.

Baza cauciucată, care nu este digerabilă, este utilizată pentru a conferi gumei calitatea sa de mestecat. Pentru a întări guma și a o ține laolaltă se folosește, de obicei, rășină. Ingredientele de umplutură, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt utilizate pentru a da textura gumei.

Conservanți sunt adăugați pentru a prelungi durata de valabilitate. Cea mai populară alegere este un compus organic numit butilhidroxitoluen. Pentru a reține umezeala și a preveni întărirea gumei se folosesc diferiți agenți de înmuiere. Pot include ceruri precum parafina sau uleiurile vegetale.

Cele mai populare gume de mestecat includ zahăr din trestie, zahăr de sfeclă și sirop de porumb. Gumele de mestecat fără zahăr folosesc alcooli de zahăr precum xilitol sau îndulcitori artificiali precum aspartamul. Un ultim ingredient ar fi aromele naturale sau sintetice.

Majoritatea producătorilor de gumă de mestecat păstrează secrete rețetele lor. De multe ori se referă la combinația lor specifică de gumă, rășină, ingrediente de umplutură și antioxidanți.

Toate ingredientele utilizate în procesarea gumei de mestecat trebuie să fie „de calitate alimentară” și clasificate ca fiind adecvate consumului de către oameni.

Cât de sigure sunt ingredientele din guma de mestecat?

În general, guma de mestecat este considerată sigură. Cu toate acestea, unele mărci de gumă de mestecat conțin cantități mici de ingrediente controversate.

Butilhidroxitoluen este un antioxidant care se adaugă la multe alimente pentru a conserva grăsimile și uleiurile. Acesta mențin nivelul de elemente nutritive, de culoare, aromă și miros. Utilizarea acestuia este controversată, deoarece unele studii pe animale au arătat că dozele mari pot provoca cancer. În general, există foarte puține studii la om, astfel încât efectele sale asupra oamenilor sunt relativ necunoscute.

Dioxidul de titan este un aditiv alimentar obișnuit folosit pentru albirea produselor și pentru a le conferi o textură netedă. În acest moment, cantitatea și tipul de dioxid de titan la care sunt expuși oamenii în alimente sunt, în general, considerate sigure.

Aspartamul este un îndulcitor artificial care se găsește în mod obișnuit în alimentele fără zahăr. Este extrem de controversat și se pretinde că provoacă o serie de probleme, de la dureri de cap la obezitate și cancer. Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi că aspartamul provoacă cancer sau creșterea în greutate. În general, consumul de aspartam care se încadrează în recomandările zilnice de consum nu este considerat a fi dăunător.

Guma de mestecat poate reduce stresul și poate spori memoria

Studiile au descoperit că guma de mestecat în timpul îndeplinirii sarcinilor poate îmbunătăți diferite aspecte ale funcției creierului, inclusiv vigilența, memoria, înțelegerea și luarea deciziilor.

Într-un studiu, persoanele care au mestecat gumă în timpul testelor au efectuat cu 24% mai bine la testele de memorie pe termen scurt și cu 36% mai bune la testele de memorie pe termen lung.

Modul în care îmbunătățește memoria guma de mestecat nu este pe deplin înțeles. O teorie este că această îmbunătățire se datorează creșterii fluxului sanguin către creier cauzată de guma de mestecat.

Studiile au descoperit, de asemenea, că guma de mestecat ar putea reduce stresul și ar putea crește sentimentul de vigilență. Acest lucru s-ar putea datora masticației, care a fost legat de niveluri reduse de hormoni ai stresului, cum ar fi cortizolul.

Guma de mestecat ar putea ajuta la curele de slăbire

Guma de mestecat ar putea fi un instrument util pentru cei care încearcă să slăbească. Acest lucru se datorează faptului că este dulce, dar săracă în calorii. Potrivit sursei, mestecatul poate reduce pofta de mâncare, ceea ce înseamnă că poate împiedica mâncatul în exces.

Pe de altă parte, mestecarea gumei fără zahăr ar putea ajuta la protejarea dinților împotriva cariilor. Acest lucru se datorează faptului că zahărul hrănește bacteriile „rele” din gură, deteriorând dinții.

Alte beneficii pentru sănătate

Previne infecțiile urechii la copii: Unele studii au sugerat că guma care conține xilitol ar putea preveni infecțiile urechii medii la copii.

Vă ajută să renunțați la fumat: guma de nicotină ar putea ajuta oamenii să renunțe la fumat.

Ajută la recuperarea intestinului după operație: Studiile au arătat că guma de mestecat după o operație ar putea accelera timpul de recuperare.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 19 august este cea de-a 231-a din calendarul gregorian și a 232-a zi în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente importante care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
Cine a fost „Lupul Carpaților”, pilotul român care a băgat frica în aviatorii americani şi sovietici?
Cine a fost „Lupul Carpaților”, pilotul român care a băgat frica în aviatorii americani şi sovietici?
Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost o confruntare totală, în care țările implicate au aruncat în luptă tot ce au avut mai bun, atât din punct de vedere material cât și uman. România a... citește tot
Cine a fost Charles de Gaulle?
Cine a fost Charles de Gaulle?
Charles de Gaulle a fost unul dintre cei mai importanți generali și politicieni din istoria Franței. Acesta a ajuns șeful Guvernului din „Hexagon” în timp ce se afla în exil la Londra, în... citește tot
Ce este G20? Care sunt țările care fac parte din G20?
Ce este G20? Care sunt țările care fac parte din G20?
În anul 1999 lua naștere G20, un forum creat să reunească economiile dezvoltate și marile economii emergente. Pe de o parte sunt țările care au economii dezvoltate precum Marea Britanie,... citește tot