Cine a inventat guma de mestecat?

14.09.2022
Cine a inventat guma de mestecat?

Gumă de mestecat este considerată aliment în Uniunea Europeană. Destul de surprinzător, însă se pare că specialiștii în domeniu știu mai bine decât noi. Potrivit datelor istorice, oamenii au mestecat guma încă din cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri neolitici mestecând o gumă făcută din gudron de scoarță de mesteacăn.

Alte culturi, precum grecii antici și indienii americani, mestecau, de asemenea, substanțe asemănătoare gumei făcute din rășini și alte reziduuri de la copaci, ierburi și diferite plante. O altă variantă de gumă era considerată parafina, care însă nu putea fi mestecată până nu era încălzită și umezită.

Guma de mestecat modernă

Guma de mestecat modernă datează din anii 1860, când a fost dezvoltată o substanță numită „chicle”. Aceasta a fost importată inițial în Marea Britanie din Mexic ca înlocuitor al cauciucului și a fost extrasă dintr-un copac tropical, numit „Manilkara chicle”. Guma „Chicle” a devenit mai populară decât gumele făcute din rășini, deoarece era mai netedă, mai moale și își păstra aroma mai mult timp, potrivit livescience.com.

În prezent, majoritatea gumelor sunt fabricate din produse sintetice, fiindcă sunt mai ieftine și mai ușor de obținut. Pe piață există diferite mărci de gumă de mestecat, însă toate au aceleași ingrediente de bază.

Guma de mestecat este un tip de produs făcut tradițional din cauciuc natural sau un tip de cauciuc sintetic, numit poli-izobutilenă. Acesta este folosit mai des din motive economice, dar cauciucul natural este totuși folosit în special în Japonia, conform Wikipedia.org.

Cât de sănătoasă este guma de mestecat?

Gumă de mestecat este fabricată din mai multe produse, unele sintetice, altele naturale, însă toate trebuie să respecte anumite reguli pentru a putea fi consumate de oameni. Specialiștii în sănătatea alimentară consideră că unele ingrediente sunt considerate controversate, precum: butilhidroxitoluen, o substanță care este folosită la conservarea grăsimilor și uleiurilor, dioxidul de titan, utilizat la albirea produselor, aspartamul, care poate provoca dureri de cap și chiar cancer.

Cu toate acestea, guma de mestecat este considerată sigură pentru consumat și are și câteva proprietăți benefice, cum ar fi: ajută la reducerea stresului și poate îmbunătăți memoria prin creșterea fluxului sanguin către creier. Totodată, ultimele studii au arătat că consumul gumei de mestecat ajută la prevenirea infecției urechii la copii și poate face o persoană să renunțe la fumat.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 14 septembrie este cea de-a 257-a a calendarului gregorian și a 258-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei?
Ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării gazdă sau teritoriul țării ambasadei?
Conform definiției, ambasadele sunt reprezentanțe diplomatice pe lângă guvernul unei țări străine, conduse de un ambasador. Ambasada pe un pământ străin este teritoriul suveran al țării... citește tot
Cum a decurs prima întâlnire dintre Diana și regina Elisabeta a II-a?
Cum a decurs prima întâlnire dintre Diana și regina Elisabeta a II-a?
Regina Elisabeta a II-a a decedat pe data de 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Domnia acesteia, lungă de 70 de ani, a fost una presărată cu evenimente, atât pozitive, cât și negative.... citește tot
Unde este localizat „sfârșitul lumii”?
Unde este localizat „sfârșitul lumii”?
„Ce trebuie să rămâie, în chip firesc, după sfârşitul lumii? Un reporter.”, spunea marele istoric Nicolae Iorga. Despre un eventual final al omenirii s-a tot vorbit, mai ales în ultimii... citește tot