Cine a inventat guma de mestecat?

14.09.2022
Cine a inventat guma de mestecat?

Gumă de mestecat este considerată aliment în Uniunea Europeană. Destul de surprinzător, însă se pare că specialiștii în domeniu știu mai bine decât noi. Potrivit datelor istorice, oamenii au mestecat guma încă din cele mai vechi timpuri, strămoșii noștri neolitici mestecând o gumă făcută din gudron de scoarță de mesteacăn.

Alte culturi, precum grecii antici și indienii americani, mestecau, de asemenea, substanțe asemănătoare gumei făcute din rășini și alte reziduuri de la copaci, ierburi și diferite plante. O altă variantă de gumă era considerată parafina, care însă nu putea fi mestecată până nu era încălzită și umezită.

Guma de mestecat modernă

Guma de mestecat modernă datează din anii 1860, când a fost dezvoltată o substanță numită „chicle”. Aceasta a fost importată inițial în Marea Britanie din Mexic ca înlocuitor al cauciucului și a fost extrasă dintr-un copac tropical, numit „Manilkara chicle”. Guma „Chicle” a devenit mai populară decât gumele făcute din rășini, deoarece era mai netedă, mai moale și își păstra aroma mai mult timp, potrivit livescience.com.

În prezent, majoritatea gumelor sunt fabricate din produse sintetice, fiindcă sunt mai ieftine și mai ușor de obținut. Pe piață există diferite mărci de gumă de mestecat, însă toate au aceleași ingrediente de bază.

Guma de mestecat este un tip de produs făcut tradițional din cauciuc natural sau un tip de cauciuc sintetic, numit poli-izobutilenă. Acesta este folosit mai des din motive economice, dar cauciucul natural este totuși folosit în special în Japonia, conform Wikipedia.org.

Cât de sănătoasă este guma de mestecat?

Gumă de mestecat este fabricată din mai multe produse, unele sintetice, altele naturale, însă toate trebuie să respecte anumite reguli pentru a putea fi consumate de oameni. Specialiștii în sănătatea alimentară consideră că unele ingrediente sunt considerate controversate, precum: butilhidroxitoluen, o substanță care este folosită la conservarea grăsimilor și uleiurilor, dioxidul de titan, utilizat la albirea produselor, aspartamul, care poate provoca dureri de cap și chiar cancer.

Cu toate acestea, guma de mestecat este considerată sigură pentru consumat și are și câteva proprietăți benefice, cum ar fi: ajută la reducerea stresului și poate îmbunătăți memoria prin creșterea fluxului sanguin către creier. Totodată, ultimele studii au arătat că consumul gumei de mestecat ajută la prevenirea infecției urechii la copii și poate face o persoană să renunțe la fumat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot