Cum să scapi de guma de mestecat de pe haine? Ce trebuie să faci?

23.02.2021
Cum să scapi de guma de mestecat de pe haine? Ce trebuie să faci?

Sunt puține persoane care să nu fi avut măcar o dată probleme cu guma de mestecat, care s-a lipit de haine. Situația este una neplăcută, însă poate fi rezolvată, relativ ușor. Totul ține de chimie, dar nu trebuie să fii un expert, pentru a trece peste un moment mai puțin plăcut. Shtiu.ro îți prezintă mai multe metode prin care poți scoate guma de pe haine.

Gumă pe haine? Nicio problemă!

Guma de mestecat se lipește ușor de orice tip de material. Eliminarea acesteia poate da mari bătăi de cap, însă noi vă vom prezenta câteva modalități simple de a scăpa de această problemă…. „lipicoasă”.

1. Înghețarea hainelor – Dacă guma de mestecat s-a lipit de o bluză, aceasta trebuie împăturită cu guma în exterior și băgată în congelator. Drept urmare, guma va îngheța și va putea fi dezlipită ușor cu un cuțit. Trebuie să aveți grijă însă să nu tăiați și îmbrăcămintea.

2. Fierberea hainelor – O altă metodă presupune ca hainele care au guma să fie puse la fiert. În felul acesta, guma se va desprinde, iar locul va putea fi curățat cu o periuță de dinți sau un cuțit care nu prea taie.

3. Spirtul – Acest lichid face minuni, fiindcă nu pătează sau decolorează hainele. Astfel, în locul unde s-a lipit guma se freacă cu un burețel de bucătărie, îmbibat în prealabil în spirt. După aceea se așteaptă ca spiritul să-și facă efectul și se curăță locul cu o lingură. Ulterior, hainele se dau la spălat pentru a scăpa de mirosul de spirt.

4. Călcatul hainelor – O altă modalitate de a scăpa de guma de mestecat este să calci îmbrăcămintea cu problema. Așadar, pe masa de călcat se pune o coală de hârtie și peste ea se calcă îmbrăcămintea de care s-a lipit guma. În felul acesta guma se va lipi de foaia de hârtie, iar haina va scăpa de problemă. Dacă, totuși, mai rămân urme este indicat ca îmbrăcămintea să fie spălată și va fi ca nouă.

Ce este guma de mestecat?

Guma de mestecat este o substanță moale, cauciucată, concepută pentru a fi mestecată, dar nu înghițită. Rețetele pot varia între mărci, dar toate gumele de mestecat au aceleași ingrediente de bază.

Baza cauciucată, care nu este digerabilă, este utilizată pentru a conferi gumei calitatea sa de mestecat. Pentru a întări guma și a o ține laolaltă se folosește, de obicei, rășină. Ingredientele de umplutură, cum ar fi carbonatul de calciu sau talcul, sunt utilizate pentru a da textura gumei.

Cele mai populare gume de mestecat includ zahăr din trestie, zahăr de sfeclă și sirop de porumb. Gumele de mestecat fără zahăr folosesc alcooli de zahăr precum xilitol sau îndulcitori artificiali precum aspartamul. Un ultim ingredient ar fi aromele naturale sau sintetice.

Foto: mshoblebi.ge

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot