Cum a apărut costumul? De ce bărbații de la 1900 purtau haine în funcție de ora zilei?

03.08.2018
Cum a apărut costumul? De ce bărbații de la 1900 purtau haine în funcție de ora zilei?

De ani buni, în materie de eleganță vestimentară masculină, costumul nu are egal. Fie că vorbim despre un costum de mire, despre un costum pe care îl îmbracă bărbații de afaceri sau despre un costum casual, sacoul și pantalonii fac un bărbat din cale afară de elegant. Pentru a cunoaște istoria costumului ar trebui să ne întoarcem cu câteva sute de ani în urmă.

Primul model de costum bărbătesc era compus dintr-o haină lungă și pantaloni până la genunchi. Se accesoriza perfect cu cravată și pălărie. Acesta se asemăna cu costumul din zilele noastre și a apărut în Marea Britanie. Purtătorul era chiar Regele Charles al II-lea al Angliei. Totuși, acesta era creat după exemplul hainelor purtate de Regele Ludovic al XIV-lea care a domnit între 1638 și 1715.

Care e diferența dintre un costum la comandă și un costum pe măsură?

La începutul anilor 1800, a apărut costumul masculin modern. Acesta era o variantă mult simplificată a costumului impus de Regele Charles al II-lea. Se purta cu o haină (sacoul zilelor noastre) care avea o tăietură în față. Trendul a pornit de la Curtea Regală a Marii Britanii, chiar de la cel care îmbrăca aristocrații din acele vremuri. Numele său era Beau Brummell și era, la acea vreme, artizanul unei noi tendințe: bărbaţii trebuie să poarte haine bine croite şi cravate asortate.

Codul eleganței. Cum se purta costumul bărbătesc?

Moda prinde repede și tot mai mulți bărbați iau în considerare să se îmbrace elegant. Era anul 1900 când moda costumelor a cuprins atât Statele Unite ale Americii, cât și Europa. Bărbaţii încep să ţină cont de asocierea jachetei cu pantalonii de costum. În mod ciudat, aceștia purtau hainele în funcție de ora zilei.

Astfel, haina lungă deasupra costumului se purta până la prânz, una de lungime medie până seara, atunci când rămâneau doar în costumul pe care l-au îmbracat încă de dimineață. Iar pălăria era obligatorie.

Cele trei mese ale zilei erau foarte importante în acea perioadă, astfel că bărbații se simțeau obligați să se îmbrace diferit de fiecare dată când serveau masa, mai ales dacă la mijloc erau întâlniri de afaceri.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot