Care e diferența dintre un costum la comandă și un costum pe măsură?

28.07.2018
Care e diferența dintre un costum la comandă și un costum pe măsură?

Aproape 85% dintre bărbații din România nu știu care e diferența dintre un costum bespoke și unul made-to-measure…

Dacă ești bărbat și deja ai dat o căutare pe Google pentru a vedea ce înseamnă cei doi termeni, înseamnă că intri și tu în categoria celor care ar fi putut fi ușor păcăliți de „calitatea” unui costum.

Ce este un costum bespoke?

Un costum bespoke este un costum făcut la comandă, sută la sută de mână, creat de la zero, la care clientul își poate alege toate elementele, de la model până la nasturi, împreună cu un consultant vestimentar. Un astfel de costum implică un tipar care ți se potrivește numai și numai ție. Adică, la final, costumul o să-ți vină turnat.

Un costum bespoke (costum la comanda) cu greu poate fi modificat sau purtat de un alt client, pentru că este făcut pe măsurile fiecăruia. Iar detaliile contează foarte mult. Butonii sunt funcționali și se pot folosi materiale foarte fine din lână și mătase, care se sparg la mașina de cusut.

Cum se alege un costum pe măsură?

Un costum pe măsură (made-to-measure) este cu totul altceva. În primul rând, clientul își alege din tiparele deja existente, care nu se pot modifica decât pe alocuri, cum ar fi la mâneci, ca să-ți vină mai bine decât ți-ar veni unul de fabrică, de pe raft. Mai bine, dar nu turnat. Aceste șabloane nu se pot modifica după corpul unui bărbat cu un fizic atipic. Spre exemplu, un culturist, un bărbat cu mâini foarte lungi sau cu un umăr mai lăsat nu va putea purta un costum made-to-measure.

Este adevărat că tocurile au fost inventate pentru… bărbați?

“Românii nu sunt educați să plătească pentru calitate, cum sunt italienii, spre exemplu. Un italian nu este italian dacă nu are pe el cel puțin o piesă din costumul pe care îl poartă, făcută la comandă. La noi, chiar și cei cu bani, sunt dispuși să dea o avere pe un brand, nu pe calitate, și asta pentru că nu sunt informați. Mulți cred că un costum pe măsură, adică made-to-measure, este tot un costum bespoke, la comandă. În schimb, odată ce pun pe ei un costum făcut de mână și văd diferența, sunt definitiv cuceriți’’, spune pentru shtiu.ro designerul vestimentar Dragoș Săndulache, care a dat naștere brandului de costume la comandă SPREZZA by Dragoș Săndulache.

Preț versus calitate?

Designerul Dragoș Săndulache a adăugat: „Un aspect foarte important, care face diferența între cele două este, desigur, și prețul. Un costum bespoke trebuie să fie cel puțin de două ori mai scump decât unul made-to-measure. Dar la noi în România nu se întâmplă asta mereu. Bărbații trebuie să facă foarte bine diferența de calitate, pentru a plăti prețul corect pentru un costum. Mare atenție, în România, suntem doar 8 care facem costume bespoke si 4 în București”.

Ce au pățit primele femei de la noi din țară care au purtat pantaloni?

Designer_Dragos_Sandulache
Dragos Sandulache, designer

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot