Ce au pățit primele femei de la noi din țară care au purtat pantaloni?

20.07.2018
Ce au pățit primele femei de la noi din țară care au purtat pantaloni?

Astăzi, pare o normalitate să vedem femei îmbrăcate cu pantaloni. Totuși, au fost timpuri în care reprezentantele sexului frumos puteau să poarte pantaloni doar dacă avea o autorizație specială. Vă vine să râdeți? Da, și nouă ni s-a părut amuzant.

Când au purtat femeile pantaloni?

Relația dintre pantaloni și femei nu este una de lungă durată. De fapt, doamnele și domnișoarele poartă pantaloni doar de vreo 200 de ani. Era sfârşitul secolului al XVIII-lea atunci când au apărut primele femei îmbrăcate în pantaloni. Deși curajoase, acestea au fost acuzate de încălcarea codului vestimentar.

Cum trăiau și cum dormeau țăranii români după anul 1800? Cu ce acopereau ferestrele?

Timp de mii de ani, femeile au purtat fuste, însă, în anul 1800, la Paris a fost emis un decret prin care acestora le-a fost interzis să îmbrace pantalonii, un accesoriu masculin. Acestea aveau dreptul să poarte pantaloni doar printr-o autorizație specială. La finele anilor 1800, tot mai multe femei au început să încalce regulile vestimentare.

Prima care a deschis drumurile a fost scriitoarea de origine franceză George Sand (1804-1876) care a purtat nu doar pantaloni, ci și pălării și cravate, accesorii dedicate exclusiv masculilor. Alte surse consideră că americanca Elizabeth Smith Miller (1822-1911) ar fi fost prima purtătoare de pantaloni. De profesie avocat, Elizabeth Smith Miller a fost cea care a luptat ani buni pentru drepturile femeilor.

În România, moda pantalonilor la femei a ajuns abia după anii 1900. Ba mai mult, în anul 1911, ziarul Furnica citat de adevarul.ro, scria despre revolta bărbaţilor împotriva femeilor care avuseseră curajul să poarte pantaloni în public: „O cocoana la Bucuresti a fost huiduita si n-a scapat sa fie linsata de multime decat fugind cu o birja, ajutata de un domn amabil si civilizat. O alta cuconita, la Galati, a căzut si mai serios victima furiei poporului, care i-a sfâsiat veşmintele de pe ea”.

Totuși, încet și sigur, bărbații au fost nevoiți să accepte schimbarea și astăzi, aproape toate reprezentanele sexului frumos poartă pantaloni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot