Care țigări sunt mai sănătoase, cele tradiționale sau cele electronice?

16.02.2022
Care țigări sunt mai sănătoase, cele tradiționale sau cele electronice?

Decenii de cercetări au arătat că fumatul are efecte negative asupra organismului, dar cu puține sau deloc date, nu este încă clar dacă țigările electronice sunt dăunătoare plămânilor și organismului.

Țigările electronice sunt produse care funcționează cu baterii, concepute pentru a oferi aromă și substanțe chimice fumătorului. Aceste substanțe chimice, inclusiv nicotina, sunt transformate într-un vapor care este inhalat.

Cu țigările electronice, vândute în arome de fructe și ambalaje strălucitoare, mulți oameni, inclusiv adolescenți, nu văd niciun rău în utilizarea acestor produse. Consumul de țigări electronice în rândul elevilor de gimnaziu și liceu s-a triplat între anii 2013 și 2014, potrivit datelor publicate de Centers for Disease Control and Prevention și US Food and Drug Administration (FDA), scrie Memorial Care.

Țigările electronice, o alternativă mai sănătoasă la țigări? Nu chiar

Un studiu efectuat în 2014 la Universitatea din California de Sud asupra țigărilor electronice a constatat că nivelul de expunere la compuși organici care cauzează cancer a fost redus la aproape zero în cazul fumului de țigară electronică. Cu toate acestea, substanțe precum crom și nichel au fost detectate în fumul expirat din țigările electronice la niveluri mai mari decât țigările tradiționale.

Un alt studiu realizat de Centrul pentru Sănătatea Mediului a constatat niveluri de formaldehidă și acetaldehidă, care sunt substanțe chimice care cauzează cancer, în interiorul țigărilor electronice de 470 de ori mai mari decât Standardul de siguranță din California conform aliniatului 65.

Multe companii de țigări electronice își comercializează produsul ca un instrument pentru a ajuta fumătorii să renunțe. Cu toate acestea, Centrul de Evaluare și Cercetare a Medicamentului al FDA nu a aprobat nicio țigară electronică ca metodă sigură sau eficientă de a ajuta fumătorii să renunțe la țigările clasice.

Există mai multe metode de înlocuire a nicotinei aprobate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), cum ar fi plasture cu nicotină, gumă de mestecat cu nicotină, pastile, spray nazal și inhalator cu nicotină.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot