Ce este rubarba, cum se consumă și la ce se folosește?

23.07.2021
Ce este rubarba, cum se consumă și la ce se folosește?

Confundată adesea cu un fruct, rubarba este o plantă foarte apreciată în gastronomia britanică și germană. Originară din îndepărtatul Tibet, este folosită în preparate culinare și băuturi răcoritoare și în țara noastră.

Dacă nu ați încercat-o până acum, trebuie să o faceți, iar pentru asta trebuie să știți la ce se folosește și ce beneficii are asupra sănătății noastre.

Ce este rubarba?

Denumită şi rabarbăr, pobita, rubarbura sau revent, rubarba este o plantă leguminoasă, perenă, care se cultivă artizanal în special în zona Transilvaniei. Sunt renumite rețetele lăsate moștenire de către sașii din această regiune.

Este recomandat să fie cultivată în locuri luminoase, însă ea poate rezista și la semiumbră. Tot ceea ce are nevoie este un sol bine drenat și bogat în substanțe nutritive.

Planta poate atinge până la doi metri înălțime. Tulpina ei de culoare rozalie spre roșcat-violaceu este groasă, iar frunzele sunt late și toxice fiind bogate în acid oxalic, o substanță otrăvitoare.

Spre deosebire de frunze, tulpina de rubarbă poate fi consumată crudă. Înmuiată în miere sau în sirop de arțar aceasta este un adevărat deliciu. În plus, ea are numeroase beneficii pentru sănătate.

Rubarba nu trebuie recoltată până în cel de-al doilea an de producție. Ea se recoltează manual, de două ori pe an, la sfârșit de primăvară și toamna.

La ce folosește rubarba?

Planta de rubarbă se folosește în diferite rețete culinare, cum ar fi sosuri, creme, budinci şi supe. De asemenea, este apreciată și pentru conținutul bogat în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine, mai ales Vitamina C.

Datorită conţinutului ridicat de fibre, rubarba este recomandată în tratarea afecțiunilor aparatului digestiv. Consumată proaspătă și rece, ajută la echilibrarea acizilor stomacali şi la reglarea digestiei. De asemenea, ea ajută la tratarea anemiilor și are efect antiinflamator.

Nu în ultimul rând, rubarba ajută la regenerarea celulelor hepatice, la scăderea tensiunii arteriale şi la reducerea colesterolului. Totodată, este benefic pentru femeile aflate la menopauza.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot