Ce este rubarba, cum se consumă și la ce se folosește?

23.07.2021
Ce este rubarba, cum se consumă și la ce se folosește?

Confundată adesea cu un fruct, rubarba este o plantă foarte apreciată în gastronomia britanică și germană. Originară din îndepărtatul Tibet, este folosită în preparate culinare și băuturi răcoritoare și în țara noastră.

Dacă nu ați încercat-o până acum, trebuie să o faceți, iar pentru asta trebuie să știți la ce se folosește și ce beneficii are asupra sănătății noastre.

Ce este rubarba?

Denumită şi rabarbăr, pobita, rubarbura sau revent, rubarba este o plantă leguminoasă, perenă, care se cultivă artizanal în special în zona Transilvaniei. Sunt renumite rețetele lăsate moștenire de către sașii din această regiune.

Este recomandat să fie cultivată în locuri luminoase, însă ea poate rezista și la semiumbră. Tot ceea ce are nevoie este un sol bine drenat și bogat în substanțe nutritive.

Planta poate atinge până la doi metri înălțime. Tulpina ei de culoare rozalie spre roșcat-violaceu este groasă, iar frunzele sunt late și toxice fiind bogate în acid oxalic, o substanță otrăvitoare.

Spre deosebire de frunze, tulpina de rubarbă poate fi consumată crudă. Înmuiată în miere sau în sirop de arțar aceasta este un adevărat deliciu. În plus, ea are numeroase beneficii pentru sănătate.

Rubarba nu trebuie recoltată până în cel de-al doilea an de producție. Ea se recoltează manual, de două ori pe an, la sfârșit de primăvară și toamna.

La ce folosește rubarba?

Planta de rubarbă se folosește în diferite rețete culinare, cum ar fi sosuri, creme, budinci şi supe. De asemenea, este apreciată și pentru conținutul bogat în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine, mai ales Vitamina C.

Datorită conţinutului ridicat de fibre, rubarba este recomandată în tratarea afecțiunilor aparatului digestiv. Consumată proaspătă și rece, ajută la echilibrarea acizilor stomacali şi la reglarea digestiei. De asemenea, ea ajută la tratarea anemiilor și are efect antiinflamator.

Nu în ultimul rând, rubarba ajută la regenerarea celulelor hepatice, la scăderea tensiunii arteriale şi la reducerea colesterolului. Totodată, este benefic pentru femeile aflate la menopauza.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising