Cât trebuie să fie tensiunea arterială?

10.01.2018
Cât trebuie să fie tensiunea arterială?

Cât trebuie să fie tensiunea?

Toată lumea și-a măsurat tensiunea măcar o dată. Care este însă valoarea ideală a tensiunii arteriale? Depinde aceasta de vârstă?

Potrivit specialiştilor, în domeniul sănătății 115/75 este valoarea ideală pentru tensiunea arterială. Totodată, Organizația Mondială a Sănătăţii spune că nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte valorile normale ale tensiunii.

Ce este tensiunea arterială (engl. blood pressure)

Conform definiției, tensiunea arterială (TA) reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii.

Valorile tensiunii arteriale (TA):
Normal – TA = 120 – 139/ 80-89 mmHg
Prehipertensiune arteriala – TA = 139/ 89 mmHg
HTA stadiul 1- TA = 140-159/ 90-99 mmHg
HTA stadiul 2 – TA = 160/ 100 mmHg
Urgenta HTA este o TA = 180/ 110 mmHg si este necesar sa va adresati degraba unui medic.

Între 120 şi 139 mmHg şi 80-89 mmHg se înscrie prehipertensiunea, iar când valorile depăşesc 140/90 mmHg apare hipertensiunea arterială.

Aceasta are doua stadii: stadiul I, în care valorile variază între 140 şi 159/90 şi 99 mmHg şi stadiul al II-lea, în care valorile ating şi depăşesc 160/100 mmHg.

Prima cifră este, de fapt, cea care măsoară valoarea presiunii arteriale sistolice (tensiunea arteriala sistolica), cea din interiorul vaselor de sange atunci cand inima se contracta (se află în sistola).

A doua cifra este cea care masoară valoarea presiunii arteriale diastolice, adica presiunea in vasele de sange intre bataile inimii, atunci cand inima se odihneste – aceasta este tensiunea arteriala diastolica.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot