Ce este botulismul? Cât de grav este botulismul?

27.09.2022
Ce este botulismul? Cât de grav este botulismul?

Organismul uman este unul firav, care se poate îmbolnăvi destul de repede. În lume există tot felul de viruși și bacterii care pot pune la pământ și persoane cu sisteme imunitare puternice. Bolile declanșate pot fi fatale și în unele cazuri pare că niciun tratament nu este eficient.

Cum se manifestă botulismul?

Botulismul este o boală rară care este declanșată de toxina produsă de bacteria numită Clostridium botulinum. Aceasta poate fi fatală și se manifestă printr-o stare paralitică. După ce bacteria ajunge în organism și declanșează boala numită botulism, persoana în cauză începe să simtă că își pierde vederea și puterea. Totodată, sunt acuzate stări de oboseală și apar dificultățile de vorbire. Ulterior, mușchii de la brațe, piept și picioare încep să slăbească, paralizia începând să devină tot mai proeminentă. Cu toate acestea, boala nu produce febră și nu afectează starea de conștiență.

Trebuie precizat de la bun început că această boală nu este transmisibilă interuman. Potrivit specialiștilor în sănătate, există trei tipuri de botulism, toate pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale:

  1. Botulismul infantil – apare la sugari atunci când bateria se dezvoltă în intestine și eliberează toxina;
  2. Botulismul alimentar – se declanșează atunci când sunt mâncate alimente care conțin bateria Clostridium botulinum;
  3. Botulism al plăgii – apare atunci când o rană se infectează cu această bacterie. Această situație are loc cel mai des în cazurile infectării cu droguri, precum heroina contaminată, în mușchi și nu în venă.

Diagnosticarea botulismului se face prin analize specifice de sânge, prin care se descoperă toxina sau bacteria la persoana în cauză.

Ce tratament este pentru botulism?

Specialiștii în sănătate susțin că apariţia boli poate fi prevenită prin prelucrarea corectă a alimentelor. Toxină, produsă de bacteria Clostridium botulinum, este distrusă atunci când produsele sunt gătite mai mult de 5 minute la o temperatură de peste 85 de grade Celsius. Dacă o persoană se îmbolnăvește totuși cu această bacterie ea trebuie să se prezinte imediat la un spital de boli infecțioase pentru a primi tratamentul corespunzător.

Botulismul alimentar se tratează cu antitoxine și anticorpi, susținând funcțiile vitale afectate. La sugari, tratamentul se face cu imunoglobulină, ce blochează acțiunile neurotoxinelor care circulă în sânge. Tratamentul nu va vindeca paraliziile apărute, dar oprește agravarea acestora, se arată pe site-ul bioclinica.ro. Potrivit statisticilor, din păcate, între 5 și 10% dintre persoanele infectate își pierd viața.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot