Care este cea mai comună grupă de sânge? Curiozități despre sânge

06.05.2022
Care este cea mai comună grupă de sânge? Curiozități despre sânge

Grupele de sânge sunt determinate de prezența sau absența anumitor antigene, substanțe care pot declanșa un răspuns imun dacă sunt străine organismului. Deoarece unii antigeni pot declanșa sistemul imunitar al pacientului să atace sângele transfuzat, transfuziile de sânge sigure depind de o tipărire atentă a sângelui și de potrivirea încrucișată.

Există patru grupe sanguine majore determinate de prezența sau absența a două antigene, A și B, pe suprafața globulelor roșii. Pe lângă antigenele A și B, există o proteină numită factor Rh, care poate fi prezentă (+) sau absentă (–), creând cele mai comune 8 tipuri de sânge (A+, A-,B+, B-,O+, O-, AB+, AB-).

Grupele de sânge

Dacă cineva are nevoie de o transfuzie de sânge, este foarte important ca medicul să cunoască grupa sanguină.Potrivit acestora, unele tipuri de sânge provoacă o reacție în lanț a sistemului imunitar împotriva altor tipuri de sânge. Drept urmare, compatibilitatea grupelor de sânge se face în felul următor:

Pacienții cu orice grupă de sânge pot primi sânge O negativ. Sângele de tip O este necesar și trebuie să fie disponibil în spitale pentru nou-născuții și pacienții care reprezintă urgențe. O+ este grupa sanguină cea mai frecventă și se găsește la 37% din populație. O- se găsește la șase la sută din populație.

Așadar, oamenii care au grupa de sânge O se numesc „donatori universali”, iar cei cu grupa AB „destinatari universali”.

Curiozități despre sânge

Potrivit Centrului de Transfuzie Sanguină din București, orice cetățean din România sau orice cetățean al UE care are reședința în România trebuie să îndeplinească anumite condiții dacă vrea să doneze sânge. Toți cei cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu o greutate peste 50 de kg și o sănătate bună pot deveni donatori.

În fiecare an, peste 4,5 milioane de vieți sunt salvate prin transfuzii de sânge.

Aproximativ una din cinci persoane internate la spital va avea nevoie de sânge.

Nu există un substitut pentru sângele uman.

Potrivit campaniei „România are sânge de rocker” din 2019, România se plasează pe ultimele locuri la numărul de donatori de sânge în Europa: doar 1.7% dintre români donează sânge, de aproape 10 ori mai puțin decât danezii, de 9 ori mai puțin decât britanicii și de 7 ori mai puțin decât olandezii.

Pacienții cu cancer, traumatisme și cei supuși unei intervenții chirurgicale pe cord deschis necesită transfuzii de trombocite pentru a supraviețui.

Sângele reprezintă aproximativ 7% din greutatea corpului.

Un nou-născut are aproximativ o cană de sânge în corp.

Donarea reală de sânge durează de obicei mai puțin de 15 minute. Întregul proces, de la momentul în care vă conectați până la momentul în care plecați, durează aproximativ o oră.

Nu se poate contacta SIDA sau altă boală infecțioasă donând sânge.

Foto: depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot