Care este cea mai comună grupă de sânge? Curiozități despre sânge

06.05.2022
Care este cea mai comună grupă de sânge? Curiozități despre sânge

Grupele de sânge sunt determinate de prezența sau absența anumitor antigene, substanțe care pot declanșa un răspuns imun dacă sunt străine organismului. Deoarece unii antigeni pot declanșa sistemul imunitar al pacientului să atace sângele transfuzat, transfuziile de sânge sigure depind de o tipărire atentă a sângelui și de potrivirea încrucișată.

Există patru grupe sanguine majore determinate de prezența sau absența a două antigene, A și B, pe suprafața globulelor roșii. Pe lângă antigenele A și B, există o proteină numită factor Rh, care poate fi prezentă (+) sau absentă (–), creând cele mai comune 8 tipuri de sânge (A+, A-,B+, B-,O+, O-, AB+, AB-).

Grupele de sânge

Dacă cineva are nevoie de o transfuzie de sânge, este foarte important ca medicul să cunoască grupa sanguină.Potrivit acestora, unele tipuri de sânge provoacă o reacție în lanț a sistemului imunitar împotriva altor tipuri de sânge. Drept urmare, compatibilitatea grupelor de sânge se face în felul următor:

Pacienții cu orice grupă de sânge pot primi sânge O negativ. Sângele de tip O este necesar și trebuie să fie disponibil în spitale pentru nou-născuții și pacienții care reprezintă urgențe. O+ este grupa sanguină cea mai frecventă și se găsește la 37% din populație. O- se găsește la șase la sută din populație.

Așadar, oamenii care au grupa de sânge O se numesc „donatori universali”, iar cei cu grupa AB „destinatari universali”.

Curiozități despre sânge

Potrivit Centrului de Transfuzie Sanguină din București, orice cetățean din România sau orice cetățean al UE care are reședința în România trebuie să îndeplinească anumite condiții dacă vrea să doneze sânge. Toți cei cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cu o greutate peste 50 de kg și o sănătate bună pot deveni donatori.

În fiecare an, peste 4,5 milioane de vieți sunt salvate prin transfuzii de sânge.

Aproximativ una din cinci persoane internate la spital va avea nevoie de sânge.

Nu există un substitut pentru sângele uman.

Potrivit campaniei „România are sânge de rocker” din 2019, România se plasează pe ultimele locuri la numărul de donatori de sânge în Europa: doar 1.7% dintre români donează sânge, de aproape 10 ori mai puțin decât danezii, de 9 ori mai puțin decât britanicii și de 7 ori mai puțin decât olandezii.

Pacienții cu cancer, traumatisme și cei supuși unei intervenții chirurgicale pe cord deschis necesită transfuzii de trombocite pentru a supraviețui.

Sângele reprezintă aproximativ 7% din greutatea corpului.

Un nou-născut are aproximativ o cană de sânge în corp.

Donarea reală de sânge durează de obicei mai puțin de 15 minute. Întregul proces, de la momentul în care vă conectați până la momentul în care plecați, durează aproximativ o oră.

Nu se poate contacta SIDA sau altă boală infecțioasă donând sânge.

Foto: depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot