Delicatese preparate cu sânge. Ghinioniștii în dragoste mănâncă asta

27.12.2021
Delicatese preparate cu sânge. Ghinioniștii în dragoste mănâncă asta

Nu există delicatese pe care gurmanzii aventuroși să nu le fi încercat. Numește un animal, ciupercă sau plantă și cineva, undeva a mâncat-o. Prin urmare, nu ar trebui să surprindă faptul că oamenii mănâncă și beau sânge.

Nu este vorba doar de vreun vampir sau de canibali. Zeci de culturi consumă sânge în aproape toate modurile imaginabile. Fie că este amestecat în băuturi, fie că este copt în pâini, aromă pentru deserturi sau chiar transformat în batoane proteice, sângele este peste tot în mâncarea noastră.

Delicatese preparate cu sânge

Lapte de sânge. Maasai sunt un popor tribal originar din Kenya și Tanzania. Ei au câștigat faimă în întreaga lume pentru vânătoarea tradițională de lei pe care au folosit-o ca un ritual către bărbăție înainte de interzicerea modernă a vânătorii de leu.

O practică care încă atrage atenția Maasai este obiceiul lor de a bea sânge. Existența Maasai depinde în mare măsură de vitele lor. Aproape întreaga dietă a tribului provine de la animale, nu doar lapte și carne de vită, ci și sânge. Maasai au învățat să taie jugularele vitelor lor exact în modul corect pentru a le scurge sângele fără a le ucide. Ei consumă sângele crud, îl gătesc în jeleu și chiar îl amestecă cu lapte într-un fel de milkshake savuros.

Czernina. Czernina/czarnina este o supă/tocăniță poloneză. Animalul de bază este rața. Supa sau tocănița este una simplă, iar ingredientul principal este carnea de rață. Se deosebește de tocănițele de carne similare cu bulionul dulce, acru și acidulat făcut din sânge de rață.

Bulionul capătă o calitate unică prin amestecarea sângelui cu oțet și îndulcitori precum mierea și siropul de fructe. Oamenii vor înlocui uneori rața cu pui, porc sau chiar iepure, dar sângele acestuia definește tocana indiferent de carne. Tradiția poloneză spune că czernina delicioasă a fost folosită pentru a alina tinerii care au fost respinși de cei de care erau îndrăgostiți.

Sanguinaccio Dolce este un preparat italian al cărui nume înseamnă budincă de sânge dulce. Ingredientele sale principale sunt cele clasice ale unei rețete de budincă: lapte, ciocolată, zahăr și, eventual, făină, vanilie, scorțișoară și/sau stafide. Sângele de porc este, totuși, cel care îl face pe Sanguinaccio Dolce să iasă în evidență.

Înghețată cu sânge de porc. Din ce în ce mai mult în ultimul deceniu, cei din Statele Unite au început să utilizeze sângele de porc în înghețată. Unul dintre creatorii anteriori ai rețetei a fost bucătarul Garret Fleming, al cărui scop a fost să combine înghețata modernă cu budinca de sânge italiană (Sanguinaccio Dolce). Rezultă o cremă bogată, groasă, cu un gust mineral mai mare decât de obicei (din cauza sângelui).

Înghețata cu sânge de porc a câștigat popularitate și din alte două motive. În primul rând, deoarece lichidul este amestecat ca înlocuitor pentru gălbenușurile de ou, care în mod normal îngroașă crema. Acest lucru face ca înghețata cu sânge de porc să fie o opțiune convenabilă pentru cei cu alergii la ouă. Pentru celălalt, doar gândul la înghețată sângeroasă a făcut ca această delicatesă să fie o ofertă de sezon populară în săptămânile premergătoare Halloween-ului. Se pot găsi magazine de înghețată care îl oferă sub nume precum „Budinca de sânge a lui Dracula”.

Hematogen. Deși a fost inventat de elvețieni în 1890, Hematogen este asociat de mult cu Rusia. Țara și-a produs propriul Hematogen încă din anii 1920. L-a folosit ca rație pentru soldații săi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și chiar îl vinde până în zilele noastre în farmacii ca supliment nutritiv pentru copii. Deci, ce este hematogenul? Este un baton nutritiv dulce, cu ciocolată, ca un PowerBar. În loc de proteine ​​din zer este făcut din sânge de vacă.

Hematogenul este vândut în magazine și comercializat atât ca o gustare dulce, dar sănătoasă, cât și ca supliment medicinal. Conținutul său ridicat de fier ajută la prevenirea anemiei și pentru mamele însărcinate și care alăptează. Înainte de prăbușirea URSS, magazinele vindeau batoanele aproape peste tot în Rusia și în națiunile sale afiliate.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot