Cum se făcea vaccinarea pe vremuri? Cum erau controlate epidemiile?

03.01.2021
Cum se făcea vaccinarea pe vremuri? Cum erau controlate epidemiile?

De-a lungul istoriei, omenirea a fost lovită de mai multe pandemii și epidemii. Autorităţile de la acea vreme au încercat să controleze răspândirea virusului, iar oamenii de știință lucrau la producerea unui tratament sau a unui vaccin eficient.

Și atunci, ca și acum, au existat persoane care nu au crezut în puterea virusului și l-au considerat inofensiv. Ba mai mult, nu de puține ori, s-a avansat ideea că totul a fost și este o propagandă prin care se încearcă controlarea maselor de oameni.

Cum erau controlate epidemiile în trecut?

Victor Babeș a fost bacteriolog și morfopatolog, devenind membru al Academiei Române din anul 1893. În anul 1913, în țara noastră a izbucnit o epidemie de holeră. Virusul era adus de soldații români de pe frontul Primului Război Mondial. Reputatul doctor scria, la acea vreme, despre cum evolua situația în țară.

La București s-au vaccinat cei care sunt expuși de a fi infectați, măturătorii, spălătoresele, agenții sanitari, sergenții, etc. De multe ori m-am convins că administrațiunea și diferite persoane influente au cautat să eludeze izolarea și dezinfecțiunea și au permis aglomerări de oameni și deschiderea bâlciurilor, în detrimentul luptei antiholerice. Va trebui deci crescută puterea executivă a medicului sanitar față de influențele politice, povestea Victor Babeș.

Oamenii au fost întotdeauna reticenţi față de vaccinuri și au preferat să lupte natural cu virușii și mai puțin să aibă încredere în doctori. Pandemia este o problemă sanitară mondială foarte gravă și cu toate acestea sunt multe persoane care consideră că vaccinurile nu sunt sănătoase.

Victor Babeș a lucrat pentru a stopa răspândirea virusului de holeră, creând un vaccin, pe care lumea simplă nu l-a văzut cu ochi buni.

Acolo unde epidemia era gravă s-au găsit mai multe îmbolnăviri printre cei inoculați o singură dată. Persoanele cari au cerut să fie inoculate, au fost persoane inteligente, cari luau toate măsurile necesare pentru a nu se infectă. În București unde s-au injectat aproximativ 6.000 de persoane, majoritatea erau din acelea care prin starea lor socială erau la adăpostul infecțiunii. Acele persoane cari erau amenințate, că spălătorese, bucătărese și cealaltă populațiune a claselor de jos, aceștia nu s-au prezentat decât în mod excepțional la injectiuni, a scris Victor Babeș.

În concluziile sale, reputatul bacteriolog vorbește despre importanță vaccinării și cum o simplă injecție poate salva o viață.

1. Vaccinațiunile sunt eficace și trebuie deci privite ca un mijloc important pentru prevenirea boalei, ori unde s-ar ivi ea. Dacă în epidemiile anterioare vaccinul nu a dat rezultate destul de convingătoare, aceasta se datorește: a) vaccinațiunii pe o scară prea mică; b) faptului că vaccinarea a fost făcută în mare parte o singură dată; c) de mai multe ori vaccinațiunea s-a făcut cu cantități prea mici de bacili. d) vaccinațiunea s-a făcut fără a se lua în considerare starea igienică sau gradul de resistență sau de expunere a celor vaccinați.

2.Prima vaccinare este urmată de o fază de 1-2 zile cand vaccinul nu împiedecă încă năpustirea boalei, de multe ori sub o formă usoară. Apoi urmează perioda de 6-10 zile de imunitate pronunțată, urmata de o lungă perioadă de imunitate mai slabă.

3.Vaccinarea purtătoritor de virus nu prezenta inconveniente, însă nici nu contribuie la scurtarea perioadei în care purtătorii păstrează virusul.

Cine a fost Victor Babeș?

Victor Babeș a fost pasionată de medicină, iar activitatea sa este una vastă, în special în problemele de tuberculoză, lepră, vaccinare anti-rabică și seroterapie anti-difterică. Babeș a demonstrat prezența bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. Totodată, el a descoperit o nouă clasă de paraziți – sporozoari intracelulari nepigmentați – care cauzează febra de Texas la pisici și alte îmbolnăviri la animale vertebrate.

Împreună cu Gheorghe Marinescu și Paul Blocq a realizat în 1892 un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos. A editat timp de mai mulți ani Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București. Se poate spune că activitatea sa științifică a dus la crearea antibioticelor.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Câți români știau carte la 1800?
Câți români știau carte la 1800?
Sistemul de învățământ din România are o istorie îndelungată și a fost influențat o bună bucată de timp de Biserică. În Principatele Române, la începutul anilor 1800 rata de... citește tot
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Recomandări din presa de azi
De ce să pui lămâie în apă când fierbi ouă. Trucul care te poate salva...
Ce STUDII are Dana Budeanu. Ce facultate a absolvit și care a fost primul ei...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Astronomii români au descoperit un asteroid care va trece aproape de Pământ. Când e așteptat
Pariuri alegeri prezidențiale 2024. Mircea Geoană este principalul favorit în cursa pentru viitorul președinte al...
Vestea dimineții pentru toți șoferii din România, s-a schimbat Codul Rutier: rămâi fără permis 180...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
O actriță celebră a fost plasată în arest psihiatric. Cum a fost găsită actrița pe...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising