Ce doctor a riscat viața propriului copil pentru a găsi un vaccin?

14.10.2020
Ce doctor a riscat viața propriului copil pentru a găsi un vaccin?

A riscat viața propriului copil pentru un vaccin. Medicina a evoluat foarte mult în ultimii ani. Dezvoltarea tehnologiei a ajutat la apariția de tratamente pentru diferite boli. În ziua de astăzi, un medicament trebuie să treacă anumite teste până când este pus pe piață. Totul se face respectând legile internaționale și dreptul la viață al pacientului.

Din păcate, lucrurile nu au stat tot timpul așa, iar multe dintre vaccinurile existente astăzi au fost dezvoltate încălcând multe reguli din medicină. Așa a fost și cazul unui vaccin care a eradicat epidemia de variolă din secolul al XVIII-lea. Medicul care a descoperit tratamentul era puțin școlit și nu știa nimic despre anticorpi sau imunitate.

Un medic a testat un vaccin pe propriul copil

La începutul secolului al XVIII-lea societățile au început să se dezvolte intens. Comerțul între diferite state a avut efecte benefice pentru economie, însă a dus și la răspândirea ușoară a virusului de variolă. Astfel, se ajunsese ca o treime din adulţii infectaţi şi 8 din 10 sugari să moară. În Europa, 400.000 de oameni decedau anual de variolă. Mulți dintre cei infectați au ales să se sinucidă, după ce boala îi desfigura.

Au fost încercate fel de fel de tratamente, la vremea respectivă, unele mai bizare ca altele, printre care: pacienții erau așezați în camere supraîncălzite sau, invers, în camere răcoroase, altora li se indica să mănânce pepeni. Unii erau înfăşuraţi în pânză roşie, în timp ce altui pacient i s-a spus să bea 12 sticle de bere la fiecare 24 de ore.

Un medic englez, pe nume Edward Jenner, a decis să obțină un tratament cu orice risc. Doctorul lucra în oraşul Berkeley din Gloucestershire. În anul 1796, acesta a hotărât să încerce un experiment, potenţial fatal, pe propriul fiu, în vârstă de 8 ani. El a luat puroi din leziunile de varicelă de pe mâinile unei fete şi l-a zgâriat în pielea propriului copil. După câteva zile de boală uşoară, fiul său şi-a revenit, iar Jenner a inoculat puroi dintr-un blister de variolă. Copilul nu a dezvoltat variola şi niciunul dintre oamenii cu care a intrat în contact strâns.

Doctorul nu a știut perfect cum funcționa tratamentul, însă după fiecare slujbă de duminică chema oamenii și îi vaccina. Ulterior, Edward Jenner și-a făcut publice descoperirile, iar tratamentul a ajuns în toată Europa. Vaccinul doctorului englez a salvat milioane de vieți, iar boala a fost eradicată în anul 1979.

El este Edward Jenner, doctorul care a descoperit leacul pentru variolă.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot