Toată lumea care are probleme cu nasul, urechile sau cu gâtul este îndrumat să meargă la medicul ORL-ist. Totuși, nu toată lumea știe de la ce vine prescurtarea ORL.
ORL-ul este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor. Prescurtarea vine de la ramura medicinii numită OtoRinoLaringologie.
Până la finele secolului XIX-lea bolile care țineau de nas, gât și urechi erau tratate fie de medicii interniști, fie de către chirurgi. După cea de a doua jumătate a secolului XIX, otorinolaringologia (ORL) a fost recunoscută ca specialitate în Europa Vestică. În România, specializarea a fost recunoscută după anul 1880, desprinzându-se din medicina internă și chirurgia generală. Astăzi, la noi în țară, există mii de doctori specializați în Otorinolaringologie.
Români celebri din istoria medicinei românești:
Ioan Cantacuzino (1863-1934) a fost fondatorul scolii romanesti de imunologie si patologie experimentală. Acesta a dat viață metodei de vaccinare antiholerică
Victor Babeș (1854-1926) a coloborat cu Victor Andre Cornil la publicarea primului tratat de bacteriologie din lume. Se întâmpla în anul 1885.
Nicolae Păulescu (1869-1931) este recunosct ca fiind creatorul insulinei. Acesta a demonstrat eficiența insulinei injectabile în reducerea hiperglicemiei. Totuși, recunoașterea acestor merite a fost atribuita lui Frederick Banting și Charles Best care au primit și premiul Nobel în 1922.
Mina Minovici (1857-1933) a realizat ample studii cu privire la putrefactie, cadavre, boli mintale și antropologie medico-legală.
Carol Davilla (1828-1884) este cel care a pus bazele sistemului medical militar si civil. Medicul a pus bazele Școlii naționale de medicină și farmacie, Facultatea de Medicină și a creat primul azil de orfane.
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot
Papa este liderul suprem de la Vatican. Încă de la fondare, papii sunt aleși prin vot cleric, iar mandatul lor este pe viață. Cu toate acestea, o situație nemaivăzută de peste 600 de ani a... citește tot