Ce este pandemia? Totul despre pandemie

14.03.2020
Ce este pandemia? Totul despre pandemie

Pandemia este o epidemie care se extindă rapid de la o țară la alta. Termenul este folosit atunci când situația este destul de gravă, cum e cazul acum cu coronavirusul care s-a extins aproape pe tot globul.

Organizația Mondială a Sănătății este cea care stabilește când o epidemie atinge stadiul de pandemie. Conform OMS, pandemiile sunt pornit de noi tipuri de virusuri și de agenți patogeni. În aceste cazuri, nu există vaccin, iar virusul se transmite ușor de la o persoană la alta.

Când Organizația Mondială a Sănătății declară pandemie mondială, atunci este de așteptat ca virusul să atingă comunități numeroase. De asemenea, acesta este un semnal clar pentru guverne și pentru sistemele de sănătate naționale, care trebuie să fie pregătite să trateze mai multe cazuri.

După declararea pandemiei, guvernele naționale trebuie să se asigure de „mobilizarea completă a sistemelor de sănătate, a instalațiilor și mobilizarea angajaților din sistemul medical național”.

Când a fost declarată ultima pandemie?

OMS a declarat ultima pandemie acum nu multă vreme, în anul 2009. Atunci a fost vorba de gripa AH1N1 (gripa porcină/ gripa mexicană), care s-a încheiat în august 2010, însă a continuat să facă victime în fiecare an.

În decursul istoriei omenirii multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoare: ciuma, variola, tifosul, holera, febra galbenă, tuberculoza, gripa. Una dintre cele mai devastatoare pandemii a fost Moartea Neagră, care a ucis aproximativ 75-200 milioane de oameni în secolul al XIV-lea.

Trebuie specificat că cea mai severă pandemie din ultimul secol a avut loc în 1918, în timpul gripei spaniole. Atunci, aproximativ 500 de milioane de oameni au fost infectați, adică o treime din populația mondială din acea vreme, iar peste 50 de milioane de persoane și-au pierdut viața.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, pandemia de Covid-19 este prima din istorie provocată de un coronavirus.

Într-o conferință de presă din mai 2009 privind pandemia de gripă, dr. Keiji Fukuda, director general adjunct interimar pentru securitatea și sănătate, OMS a declarat că „O modalitate ușoară de a gândi pandemia … înseamnă că o pandemie este un focar global. Apoi, s-ar putea să vă întrebați: „Ce este un focar global?” „Un focar global înseamnă că vedem atât răspândirea agentului … și apoi vedem activități de boală pe lângă răspândirea virusului”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot