Ce este pandemia? Totul despre pandemie

14.03.2020
Ce este pandemia? Totul despre pandemie

Pandemia este o epidemie care se extindă rapid de la o țară la alta. Termenul este folosit atunci când situația este destul de gravă, cum e cazul acum cu coronavirusul care s-a extins aproape pe tot globul.

Organizația Mondială a Sănătății este cea care stabilește când o epidemie atinge stadiul de pandemie. Conform OMS, pandemiile sunt pornit de noi tipuri de virusuri și de agenți patogeni. În aceste cazuri, nu există vaccin, iar virusul se transmite ușor de la o persoană la alta.

Când Organizația Mondială a Sănătății declară pandemie mondială, atunci este de așteptat ca virusul să atingă comunități numeroase. De asemenea, acesta este un semnal clar pentru guverne și pentru sistemele de sănătate naționale, care trebuie să fie pregătite să trateze mai multe cazuri.

După declararea pandemiei, guvernele naționale trebuie să se asigure de „mobilizarea completă a sistemelor de sănătate, a instalațiilor și mobilizarea angajaților din sistemul medical național”.

Când a fost declarată ultima pandemie?

OMS a declarat ultima pandemie acum nu multă vreme, în anul 2009. Atunci a fost vorba de gripa AH1N1 (gripa porcină/ gripa mexicană), care s-a încheiat în august 2010, însă a continuat să facă victime în fiecare an.

În decursul istoriei omenirii multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoare: ciuma, variola, tifosul, holera, febra galbenă, tuberculoza, gripa. Una dintre cele mai devastatoare pandemii a fost Moartea Neagră, care a ucis aproximativ 75-200 milioane de oameni în secolul al XIV-lea.

Trebuie specificat că cea mai severă pandemie din ultimul secol a avut loc în 1918, în timpul gripei spaniole. Atunci, aproximativ 500 de milioane de oameni au fost infectați, adică o treime din populația mondială din acea vreme, iar peste 50 de milioane de persoane și-au pierdut viața.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, pandemia de Covid-19 este prima din istorie provocată de un coronavirus.

Într-o conferință de presă din mai 2009 privind pandemia de gripă, dr. Keiji Fukuda, director general adjunct interimar pentru securitatea și sănătate, OMS a declarat că „O modalitate ușoară de a gândi pandemia … înseamnă că o pandemie este un focar global. Apoi, s-ar putea să vă întrebați: „Ce este un focar global?” „Un focar global înseamnă că vedem atât răspândirea agentului … și apoi vedem activități de boală pe lângă răspândirea virusului”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot