Care este virusul care poate ucide jumătate din omenire?

04.12.2020
Care este virusul care poate ucide jumătate din omenire?

Grupul de cercetare a lui Ron Fouchier, un virusolog de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, a făcut o descoperire uluitoare. Ei au luat unul dintre cele mai periculoase virusuri gripale cunoscute vreodată și l-au făcut și mai periculos, modificându-l genetic pentru a-l face mai contagios.

Cu adevărat șocant pentru cercetători a fost ușurința cu care a fost creat. Doar câteva mutații au fost necesare pentru ca virusul să devină aerian.

Descoperirea i-a determinat pe consilierii guvernului Statelor Unite, care a plătit pentru cercetare, să solicite ca detaliile să fie păstrate secrete și să nu fie publicate în reviste științifice pentru a împiedica reproducerea lucrărilor de către teroriști, guverne ostile sau oameni de știință escroci.

Oamenii de știință insistă, de obice,i asupra libertății lor de a împărtăși informații, dar temerile de terorism i-au determinat pe unii să spună că aceste informații sunt prea periculoase pentru a fi împărtășite.

Unii experți în biosecuritate au spus chiar că niciun om de știință nu ar fi trebuit să aibă voie să creeze un germen atât de mortal, în primul rând și avertizează că nu doar planurile, ci virusul în sine ar putea cumva să se scurgă sau să fie furat din laborator.

Dr. Fouchier cooperează cu solicitarea de a reține unele date, dar cu reticență. El crede că alți oameni de știință au nevoie de informații.

Gripa aviară poate suferi mutații dezastruoase

Virusul A (H5N1) care apare în mod natural este destul de letal, fără a avea o schimbare genetică. Aceasta cauzează deja o rată de deces excepțional de mare la oameni. Dar virusul, un tip de gripă aviară, nu infectează oamenii și, atunci când se întâmplă, aproape niciodată nu este transmisibil.

Cu toate acestea, dacă acest lucru s-ar schimba și gripa aviară ar dezvolta capacitatea de răspândire de la persoană la persoană, oamenii de știință se tem că ar putea provoca cea mai letală pandemie de gripă din istorie.

Experiment periculos

Experimentul de la Rotterdam a transformat virusul în coșmarul virologilor, permițându-i să se răspândească de la un animal la altul prin aer. Testele au fost făcute pe dihori, care se pot infecta la fel ca oamenii și sunt considerați cel mai bun model pentru studierea ei.

„Această cercetare nu ar fi trebuit să se facă”, a spus Richard H. Ebright, profesor de chimie și expert în arme la Universitatea Rutgers, care s-a opus mult timp unei astfel de cercetări. El a avertizat că germenii care ar putea fi folosiți ca arme bio, unii dintre aceștia au fost deja eliberați neintenționat de sute de ori din laboratoarele din Statele Unite și a prezis că același lucru se va întâmpla cu noul virus.

„În mod inevitabil va scăpa în decurs de un deceniu”, a spus el, deși a adăugat că măsurile de securitate precum restricționarea deținerii virusului la mai puțini oameni de știință și la mai puține laboratoare ar reduce șansele ca acest lucru să se întâmple atât de curând.

Dar dr. Fouchier și mulți experți în sănătate publică susțin că experimentul trebuia făcut, scrie New York Times.

„Dacă oamenii de știință pot face virusul mai transmisibil în laborator, atunci se poate întâmpla și în natură”, a spus dr. Fouchier.

Știind că riscul este real, ar trebui să determine țările în care virusul circulă la păsări să ia măsuri urgente pentru a-l eradica. Și cunoașterea mutațiilor care duc la transmisibilitate ar trebui să îi ajute pe oamenii de știință din întreaga lume care monitorizează gripa aviară să recunoască dacă și când o tulpină circulantă începe să dezvolte potențial pandemic.

„Există virologi foarte respectați care au crezut până acum câțiva ani că H5N1 nu ar putea deveni niciodată aerian între mamifere”, a spus dr. Fouchier. „Nu eram convins. Pentru a dovedi că acești tipi greșesc, a trebuit să creăm un virus care să fie transmisibil. ”

Alți virologi sunt de altă părere. Dr. W. Ian Lipkin de la Universitatea Columbia a pus sub semnul întrebării necesitatea cercetării și a respins afirmația doctorului Fouchier conform căreia transformarea unui virus în laborator dovedește că se poate sau se va întâmpla în natură.

Dar Richard J. Webby, virolog la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, a declarat că cercetarea doctorului Fouchier a fost utilă, având potențialul de a răspunde la întrebări majore despre virusurile gripale, cum ar fi ce le face transmisibile și cum unele dintre acestea par să infecteze numai animalele pot invada brusc și oamenii.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 19 august este cea de-a 231-a din calendarul gregorian și a 232-a zi în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente importante care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
Cine a fost „Lupul Carpaților”, pilotul român care a băgat frica în aviatorii americani şi sovietici?
Cine a fost „Lupul Carpaților”, pilotul român care a băgat frica în aviatorii americani şi sovietici?
Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost o confruntare totală, în care țările implicate au aruncat în luptă tot ce au avut mai bun, atât din punct de vedere material cât și uman. România a... citește tot
Cine a fost Charles de Gaulle?
Cine a fost Charles de Gaulle?
Charles de Gaulle a fost unul dintre cei mai importanți generali și politicieni din istoria Franței. Acesta a ajuns șeful Guvernului din „Hexagon” în timp ce se afla în exil la Londra, în... citește tot
Ce este G20? Care sunt țările care fac parte din G20?
Ce este G20? Care sunt țările care fac parte din G20?
În anul 1999 lua naștere G20, un forum creat să reunească economiile dezvoltate și marile economii emergente. Pe de o parte sunt țările care au economii dezvoltate precum Marea Britanie,... citește tot