Care este virusul care poate ucide jumătate din omenire?

Ana-Maria Morcovescu
04.12.2020
Care este virusul care poate ucide jumătate din omenire?

Grupul de cercetare a lui Ron Fouchier, un virusolog de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, a făcut o descoperire uluitoare. Ei au luat unul dintre cele mai periculoase virusuri gripale cunoscute vreodată și l-au făcut și mai periculos, modificându-l genetic pentru a-l face mai contagios.

Cu adevărat șocant pentru cercetători a fost ușurința cu care a fost creat. Doar câteva mutații au fost necesare pentru ca virusul să devină aerian.

Descoperirea i-a determinat pe consilierii guvernului Statelor Unite, care a plătit pentru cercetare, să solicite ca detaliile să fie păstrate secrete și să nu fie publicate în reviste științifice pentru a împiedica reproducerea lucrărilor de către teroriști, guverne ostile sau oameni de știință escroci.

Oamenii de știință insistă, de obice,i asupra libertății lor de a împărtăși informații, dar temerile de terorism i-au determinat pe unii să spună că aceste informații sunt prea periculoase pentru a fi împărtășite.

Unii experți în biosecuritate au spus chiar că niciun om de știință nu ar fi trebuit să aibă voie să creeze un germen atât de mortal, în primul rând și avertizează că nu doar planurile, ci virusul în sine ar putea cumva să se scurgă sau să fie furat din laborator.

Dr. Fouchier cooperează cu solicitarea de a reține unele date, dar cu reticență. El crede că alți oameni de știință au nevoie de informații.

Gripa aviară poate suferi mutații dezastruoase

Virusul A (H5N1) care apare în mod natural este destul de letal, fără a avea o schimbare genetică. Aceasta cauzează deja o rată de deces excepțional de mare la oameni. Dar virusul, un tip de gripă aviară, nu infectează oamenii și, atunci când se întâmplă, aproape niciodată nu este transmisibil.

Cu toate acestea, dacă acest lucru s-ar schimba și gripa aviară ar dezvolta capacitatea de răspândire de la persoană la persoană, oamenii de știință se tem că ar putea provoca cea mai letală pandemie de gripă din istorie.

Experiment periculos

Experimentul de la Rotterdam a transformat virusul în coșmarul virologilor, permițându-i să se răspândească de la un animal la altul prin aer. Testele au fost făcute pe dihori, care se pot infecta la fel ca oamenii și sunt considerați cel mai bun model pentru studierea ei.

„Această cercetare nu ar fi trebuit să se facă”, a spus Richard H. Ebright, profesor de chimie și expert în arme la Universitatea Rutgers, care s-a opus mult timp unei astfel de cercetări. El a avertizat că germenii care ar putea fi folosiți ca arme bio, unii dintre aceștia au fost deja eliberați neintenționat de sute de ori din laboratoarele din Statele Unite și a prezis că același lucru se va întâmpla cu noul virus.

„În mod inevitabil va scăpa în decurs de un deceniu”, a spus el, deși a adăugat că măsurile de securitate precum restricționarea deținerii virusului la mai puțini oameni de știință și la mai puține laboratoare ar reduce șansele ca acest lucru să se întâmple atât de curând.

Dar dr. Fouchier și mulți experți în sănătate publică susțin că experimentul trebuia făcut, scrie New York Times.

„Dacă oamenii de știință pot face virusul mai transmisibil în laborator, atunci se poate întâmpla și în natură”, a spus dr. Fouchier.

Știind că riscul este real, ar trebui să determine țările în care virusul circulă la păsări să ia măsuri urgente pentru a-l eradica. Și cunoașterea mutațiilor care duc la transmisibilitate ar trebui să îi ajute pe oamenii de știință din întreaga lume care monitorizează gripa aviară să recunoască dacă și când o tulpină circulantă începe să dezvolte potențial pandemic.

„Există virologi foarte respectați care au crezut până acum câțiva ani că H5N1 nu ar putea deveni niciodată aerian între mamifere”, a spus dr. Fouchier. „Nu eram convins. Pentru a dovedi că acești tipi greșesc, a trebuit să creăm un virus care să fie transmisibil. ”

Alți virologi sunt de altă părere. Dr. W. Ian Lipkin de la Universitatea Columbia a pus sub semnul întrebării necesitatea cercetării și a respins afirmația doctorului Fouchier conform căreia transformarea unui virus în laborator dovedește că se poate sau se va întâmpla în natură.

Dar Richard J. Webby, virolog la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis, a declarat că cercetarea doctorului Fouchier a fost utilă, având potențialul de a răspunde la întrebări majore despre virusurile gripale, cum ar fi ce le face transmisibile și cum unele dintre acestea par să infecteze numai animalele pot invada brusc și oamenii.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Care sunt cele mai cunoscute orașe-stea din Europa? De ce au fost construite astfel?
Care sunt cele mai cunoscute orașe-stea din Europa? De ce au fost construite astfel?
Alături de pastele primavera, forturile stelare sunt unele dintre cele mai tari lucruri pe care le-au făcut vreodată italienii. Concepute în secolul al XV-lea pentru a rezista diferitelor... citește tot
Cum arăta testamentul lui Vasile Alecsandri? Cui a lăsat averea poetul?
Cum arăta testamentul lui Vasile Alecsandri? Cui a lăsat averea poetul?
La data de 3 septembrie 1890 se stingea din viață Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai mari poeți din istoria României. Cu patru ani înainte să moară, mai exact la 21 septembrie 1886,... citește tot
Este adevărat că lupul are un singur partener toată viața?
Este adevărat că lupul are un singur partener toată viața?
Lupul este unul dintre animalele care se aseamănă în multe aspecte cu omul. Comportamentul acestuia îi denotă caracterul, fiind un animal care se împerechează pe viață. Ba mai mult, asemeni... citește tot
loading...
Inchide