De ce tratează indienii gripa porcină și gripa aviară ca boli sezoniere?

30.09.2020
De ce tratează indienii gripa porcină și gripa aviară ca boli sezoniere?

După pandemia din 2009 care a lovit India, gripa porcină (H1N1) și gripa aviară (H5N1) izbucnesc în fiecare sezon și provoacă numeroase îmbolnăviri și decese.

Gripa porcină se răspândește de la persoană la persoană fie prin inhalarea virusului, fie prin atingerea suprafețelor contaminate cu acest virus și apoi atingerea gurii sau a nasului. Simptomele care apar la omul infectat cu H1N1 sunt ca orice alte simptome gripale.

Tratamentul este în mare măsură de susținere și constă în repaos la pat, consum crescut de lichide, antitusive, antipiretice și analgezice pentru febră și mialgii.

Managementul include în mare măsură utilizarea potențială a agenților antivirali pentru pacienții care prezintă boli din cauza infecției cu virusul gripal.

Dacă se știe sau se suspectează că boala este cauzată de un virus gripal zoonotic A, oseltamivir sau zanamivir sunt opțiuni de tratament. Pentru infectarea, cunoscută sau suspectată, cu virusul H5N1 al gripei aviare, tratamentul antiviral ar trebui să urmeze recomandările rapide ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind managementul farmacologic al oamenilor infectați cu virusul gripei aviare A (H5N1) foarte patogen. OMS recomandă, de asemenea, vaccinarea grupului cu risc ridicat cu un vaccin gripal sezonier.

Anul 2020, anul epidemiilor

În luna martie a acestui an, mai multe cazuri de gripă aviară au fost raportate în India, determinând autoritățile locale să dispună sacrificarea a mii de păsări. Nanda Kumar, ofițerul de control al bolii al statului, a declarat pentru cotidianul India Today că guvernul indian a trimis echipe speciale pentru eliminarea tuturor păsărilor de curte pe o rază de 1 km de epicentrul focarului din Parappanangadi.

Autoritățile indiene au declarat că vor ucide aproximativ 4.000 de găini, rațe și păsări de companie pentru a preveni răspândirea bolii.

Gripa aviară este un tip infecțios de gripă, care se răspândește printre păsări și poate afecta oamenii în cazuri rare prin contactul cu o pasăre infectată. Boala nu se transmite prin consumul de carne de pasăre sau de ouă fierte.

Simptomele gripei aviare sunt febra, tusea, durerea în gât și greaţa. Simptomele pot duce adesea către probleme respiratorii severe, pneumonie și sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS).

Din cauza numărului mic de cazuri în rândul oamenilor nu a fost posibil să se efectueze studii medicale riguroase sau să se aplice tratamente medicamentoase pentru combaterea gripei aviare. Recomandarea specialiștilor a fost evitarea expunerii ori de câte ori este posibil la păsări și la fecalele acestora.

Actuala pandemie a cauzat în India peste cinci milioane de îmbolnăviri cu virusul SARS-COV-2, fiind cel mai mare număr de cazuri din lume după Statele Unite ale Americii, notează BBC. Creșterea numărului de infectări cu noul coronavius a intervenit după ce guvernul din India a continuat să ridice restricțiile în toată țara pentru a încerca să stimuleze o economie în care milioane de cetățeni și-au pierdut locul de muncă atunci când virusul a lovit în urmă cu șase luni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot