Cine a fost Victor Babeș? Cum a influențat omenirea?

25.03.2020
Cine a fost Victor Babeș? Cum a influențat omenirea?

Victor Babeș s-a născut la 4 iulie 1854 la Viena și a murit pe 19 octombrie 1926 la București. A fost un reputat bacteriolog și morfopatolog, devenind membru al Academiei Române din 1893.

Victor Babeș a fost fiul deputatului Vincențiu Babeș, originar din Banat, și al Sophiei Goldschneider, o austriacă cu puternice legături vieneze. Victor a fost pasionat de medicină pe care a studiat-o la Budapesta, apoi la Viena, unde și-a luat doctoratul.

După ce a lucrat o perioadă într-un laborator de anatomie patologică din Budapesta, acesta este atras tot mai mult de microbiologie și pleacă să studieze la Paris. Ajuns în capitala Franței, Babeș a lucrat cu Victor Cornil și publică primul tratat de bacteriologie intitulat: Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885).

În anul 1881 Victor Babeș primește titlul de conferențiar, iar în 1885 postul de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta. 6 ani mai târziu, în 1887, acesta este chemat la București ca profesor la catedra de Anatomie Patologică și Bacteriologie.

Activitatea științifică

Victor Babeș a fost pasionată de medicină, iar activitatea sa este una vastă, în special în problemele de tuberculoză, lepră, vaccinare anti-rabică și seroterapie anti-difterică. Babeș a demonstrat prezența bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și a pus în evidență peste 40 de microorganisme patogene. Totodată, el a descoperit o nouă clasă de paraziți – sporozoari intracelulari nepigmentați – care cauzează febra de Texas la pisici și alte îmbolnăviri la animale vertebrate.

Împreună cu Gheorghe Marinescu și Paul Blocq a realizat în 1892 un Atlas de Histologie patologică a Sistemului Nervos. A editat timp de mai mulți ani Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București.

Victor Babeș a influențat și dezvoltat medicină veterinară, introducând pentru prima dată în România vaccinarea antirabică, ameliorând metoda prin asocierea, în cazurile grave, cu seroterapia. Se poate spune că activitatea sa științifică a dus la crearea antibioticelor.

Victor Babeș a fost membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris și ofițer al Legiunii de Onoare (Franța).

foto: educatieprivata.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot