De ce nu se vaccinează românii?

02.09.2021
De ce nu se vaccinează românii?

Pandemia de coronavirus a schimbat mersul umanității. Libertatea cunoscută până acum a suferit multe restricții, iar oamenii sunt la capătul răbdării. Tot mai multe persoane neagă existența virusului sau mai bine zis nu sunt de acord cu periculozitatea acestuia. Există o metodă prin care o persoană se poate imuniza împotriva Covid-19, vaccinarea, însă românii sunt sceptici și cei mai mulți dintre ei au ales să nu meargă pe această cale.

De ce nu se vaccinează românii?

Românii sunt printre cei mai superstițioși și cei mai religioși din Europa. Concetățenii noștri au mai multă încredere în pseudo științe și medicina alternativă decât în știință. Teama de reacții adverse i-a făcut să nu se vaccineze împotriva coronavirusului și majoritatea dintre ei consideră că virusul este o simplă răceală sau o conspirație mondială de a controla lumea.

La apariția acestor ipoteze a stat și manipularea din mass-media a coronascepticilor, dar și nivelul scăzut de educație al românilor. Totodată, foarte mulți dintre ei consideră că pandemia s-a terminat de mult, însă nu se spune adevărul, pentru a se putea controla oamenii.

Există un segment important de populație (aprox. 30%) care nu intenționează să se vaccineze deoarece așteaptă să vadă dacă vaccinul este eficient și nu determină efecte secundare. Pentru care scăderea numărului de cazuri/decese arată că pandemia este pe cale să se încheie. Sau chiar s-a încheiat. Și atunci ce rost are să mă mai vaccinez?, a declarat sociologul Dan Petre, pentru g4media.ro.

Câţi români s-au vaccinat împotriva coronavirusului?

Potrivit datelor oficiale, peste 5 milioane de români s-au vaccinat împotriva Covid-19 până în acest moment. Cu alte cuvinte, puțin peste 26% din totalul populației a ales să se imunizeze. Potrivit specialiștilor în sănătate, vaccinarea este singura modalitate prin care se poate scăpa de acest virus. Cu toate acestea majoritatea este sceptică și consideră că beneficiile sunt mici în comparație cu riscurile.

Trebuie specificat că acolo unde gradul de civilizație este mai ridicat și nivelul de vaccinare este mai mare în rândul populației. Drept exemplu, țările din vestul Europei au reușit să vaccineze mai multe persoane decât cele din est.

Conform datelor oficiale, la nivelul Uniunii Europene au fost vaccinate, până la începutul lunii august 2021, 223,8 milioane de persoane, care fie au primit ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19 sau un vaccin administrat într-o singură doză. Asta înseamnă că peste 50% din populația blocului comunitar a fost imunizată.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cel mai bine la capitolul vaccinare împotriva coronavirusului stau: Spania (58%), Italia (54%), Franţa (53%) şi Germania (52%).

Cele mai bune glume despre coronavirus

Pandemia de coronavirus este departe de a se încheia, iar varianta Delta face ravagii în Europa. Cu toate acestea, majoritatea românilor este relaxată și se ține de glume în mediul online.

De când cu virusul ăsta nebun, mi-am spălat mâinile atât de des și de mult, încât am început să văd pe palme copiuțele din perioada liceului.

Ce an greu a fost săptămâna trecută.

Dacă virusul ăsta s-ar fi născut în România, probabil îi trebuia dosar cu șină să fie acceptat ca virus cu acte în regulă. Nenea Corona ar fi renunțat la ideea de a se înregistra drept virus după câteva zile de umblat pe ici, pe colo. Birocrația românească ar fi învins virusul din fașă.

Probabil ai fost tot timpul inteligent, dar ai fost asimptomatic.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Se tot vorbește cu sau fără dovezi despre reîncarnare. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați de ceea ce se întâmplă după moarte. Iar una dintre explicații poate fi... citește tot
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
În anul 1973, muncitori care lucrau la o balastiera pe malul Muresului au descoperit un obiect misterios, despre care unii spun ca ar fi de origine extraterestră. Lucratorii au scos din pamânt, de... citește tot