Este adevărat că noul coronavirus se poate lua și de pe bani?

09.11.2020
Este adevărat că noul coronavirus se poate lua și de pe bani?

Noul coronavirus se poate lua de pe bani? Pandemia de Covid-19 a schimbat mersul societăților. Lumea trăiește în zilele acestea o pagină de istorie unică, una care va schimba pentru totdeauna viața de zi cu zi a omului. Acest virus ucigaș din China este unul foarte rezistent pe diferite suprafețe, iar cercetătorii au făcut fel de fel de studii pentru a vedea cum să se ferească oamenii de infectare.

Pe ce suprafețe rezistă cel mai bine Covid-19?

Oamenii de știință din Australia au analizat coronavirusul și au descoperit că acesta poate rămâne activ săptămâni întregi pe bancnote, sticlă și alte suprafețe. Studiul trage un semnal de alarmă și avertizează asupra faptului că sunt riscuri imense de infectare la manipularea banilor, a echipamentelor cu touchscreen sau a diferitelor mânere și bare.

Cercetătorii de la Centrul Australian pentru Prevenirea Bolilor au observat că, la o temperatură în jur de 20 de grade Celsius, Covid-19 poate rezista și 28 de zile pe ecranele telefoanelor mobile sau bancnotele de plastic (În România, bancnotele sunt de plastic). Totodată analizele au relevat faptul că la o temperatură de 40 de grade Celsius, virusul ucigaș rezistă maxim o zi, indiferent de suprafețe. Acest lucru demonstrează că, în sezonul rece, SARS-CoV-2 se va transmite mai ușor și mai rapid, decât în sezonul cald.

Rezultatele noastre arată că SARS-CoV-2 poate rămâne contagios pe diverse suprafețe, pe perioade lungi de timp, ceea ce subliniază necesitatea menținerii unor bune obiceiuri precum spălarea mâinilor și curățarea suprafețelor, a declarat Debbie Eagles, directorul-adjunct al Centrului, pentru Bloomberg.

Cercetătorii au analizat cât rezistă noul coronavirus, la temperaturi de 20 de grade, 30 de grade și 40 de grade Celsius, pe diverse suprafețe, precum: inox, bancnote din polimeri, bancnote din hârtie, sticlă, bumbac și plastic. Astfel, s-a ajuns la concluzia că ecranele telefoanelor mobile, bancomatele, automatele de plată de la supermarketuri, punctele de check-in din aeroporturi reprezintă obiecte de pe care se poate lua foarte ușor Covid-19.

Cât de periculoși sunt banii în transmiterea coronavirusului?

Oamenii de știință au tras atenția că virusul poate circula, în mijlocul populației, foarte ușor prin intermediul banilor. Studiile au arătat că, în condiții optime, noul coronavirus poate rezista pe bancnote și patru săptămâni. Drept urmare, încă de la începutul pandemiei, China, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii au avut un proces de decontaminare a bancnotelor de hârtie.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot