De ce nu este bine să împrumuți bani prietenilor? Mai poți recupera banii dacă nu ai nimic semnat?

07.12.2023
De ce nu este bine să împrumuți bani prietenilor? Mai poți recupera banii dacă nu ai nimic semnat?

Sunt momente când trecem cu toții prin dificultăți de ordin financiar. Cel mai la îndemână mod de a face rost de bani este să împrumutăm de la prieteni. Este rapid, discret și pentru asta sunt prietenii, nu-i așa? Ei bine, nu. Prietenii nu sunt nici bancă, nici casă de amanet. Site-ul shtiu.ro îți explică de ce este important să eviți să împrumuți bani prietenilor sau, de la prieteni. 

Cea mai neplăcută parte la împrumuturile între prieteni este faptul că trebuie să te justifici pentru ce îți trebuie înapoi banii împrumutați. Din păcate, relațiile între prieteni sunt mult prea apropiate și de multe ori cel care a dat bani cu împrumut și încă nu i-a primit trebuie să motiveze pentru ce are nevoie de banii… lui.

Împrumuturile între prieteni pot avea un impact major asupra relației. Împrumuturile de bani pot să pună o presiune semnificativă asupra relației cu prietenii. Dacă nu se respectă termenii de rambursare sau dacă există întârzieri, aceasta poate duce la tensiuni și neînțelegeri.

Mereu va fi la mijloc un risc de neplată. Există întotdeauna riscul ca prietenul să nu poată returna suma împrumutată. Acest lucru poate crea stres financiar și emoțional pentru ambele părți.

Alteori, diferențele cu privire la împrumuturi pot deteriora legătura. Unii pot avea așteptări diferite în ceea ce privește termenii de rambursare, dobânzile (dacă există) sau posibilitatea de a renunța la datorie. Dar, chiar așa, există dobândă între prieteni?

Nu spune niciodată „Mi-i dai când ai”

Cea mai mare greșeală pe care o poate face cineva care împrumută bani este să spună cuvintele magice „Mi-i dai când ai”. De cele mai multe ori nu avem niciodată de dat banii luați cu împrumut.

Mai poți recupera banii împrumutați pe cale legală?

Conform legislației naționale, această acțiune a unei persoane de a remite, da unei alte persoane o sumă de bani pentru o anumită perioadă de timp poartă denumirea de contract de împrumut de consumațiune. Din punct de vedere legal, pentru a remite o sumă de bani unei alte persoane este necesar să fie încheiat un contract scris în acest sens.

În principiu, sumele de bani pot fi recuperate doar dacă se introduce pe rolul instanțelor judecătorești o acțiune prin care se solicită obligarea prietenului la plata sumelor de bani acordate cu titlu de împrumut.

În cadrul procesului intentat, persoana care a acordat sumele de bani cu împrumut, trebuie să dovedească existența împrumutului dintre acesta și prietenul său.

Astfel, în măsura în care nu a fost încheiat un contract de împrumut se pot recupera sumele de bani acordate doar dacă există o dovadă că acele sume au fost achitate, scrie blog.avocatbogdanpalade.ro. Un extras de cont sau un transfer bancar reprezintă o dovadă irefutabilă care nu poate fi combătută.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot