De ce nu este bine să împrumuți bani prietenilor? Mai poți recupera banii dacă nu ai nimic semnat?

07.12.2023
De ce nu este bine să împrumuți bani prietenilor? Mai poți recupera banii dacă nu ai nimic semnat?

Sunt momente când trecem cu toții prin dificultăți de ordin financiar. Cel mai la îndemână mod de a face rost de bani este să împrumutăm de la prieteni. Este rapid, discret și pentru asta sunt prietenii, nu-i așa? Ei bine, nu. Prietenii nu sunt nici bancă, nici casă de amanet. Site-ul shtiu.ro îți explică de ce este important să eviți să împrumuți bani prietenilor sau, de la prieteni. 

Cea mai neplăcută parte la împrumuturile între prieteni este faptul că trebuie să te justifici pentru ce îți trebuie înapoi banii împrumutați. Din păcate, relațiile între prieteni sunt mult prea apropiate și de multe ori cel care a dat bani cu împrumut și încă nu i-a primit trebuie să motiveze pentru ce are nevoie de banii… lui.

Împrumuturile între prieteni pot avea un impact major asupra relației. Împrumuturile de bani pot să pună o presiune semnificativă asupra relației cu prietenii. Dacă nu se respectă termenii de rambursare sau dacă există întârzieri, aceasta poate duce la tensiuni și neînțelegeri.

Mereu va fi la mijloc un risc de neplată. Există întotdeauna riscul ca prietenul să nu poată returna suma împrumutată. Acest lucru poate crea stres financiar și emoțional pentru ambele părți.

Alteori, diferențele cu privire la împrumuturi pot deteriora legătura. Unii pot avea așteptări diferite în ceea ce privește termenii de rambursare, dobânzile (dacă există) sau posibilitatea de a renunța la datorie. Dar, chiar așa, există dobândă între prieteni?

Nu spune niciodată „Mi-i dai când ai”

Cea mai mare greșeală pe care o poate face cineva care împrumută bani este să spună cuvintele magice „Mi-i dai când ai”. De cele mai multe ori nu avem niciodată de dat banii luați cu împrumut.

Mai poți recupera banii împrumutați pe cale legală?

Conform legislației naționale, această acțiune a unei persoane de a remite, da unei alte persoane o sumă de bani pentru o anumită perioadă de timp poartă denumirea de contract de împrumut de consumațiune. Din punct de vedere legal, pentru a remite o sumă de bani unei alte persoane este necesar să fie încheiat un contract scris în acest sens.

În principiu, sumele de bani pot fi recuperate doar dacă se introduce pe rolul instanțelor judecătorești o acțiune prin care se solicită obligarea prietenului la plata sumelor de bani acordate cu titlu de împrumut.

În cadrul procesului intentat, persoana care a acordat sumele de bani cu împrumut, trebuie să dovedească existența împrumutului dintre acesta și prietenul său.

Astfel, în măsura în care nu a fost încheiat un contract de împrumut se pot recupera sumele de bani acordate doar dacă există o dovadă că acele sume au fost achitate, scrie blog.avocatbogdanpalade.ro. Un extras de cont sau un transfer bancar reprezintă o dovadă irefutabilă care nu poate fi combătută.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot