Din ce bani au trăit regele Mihai I și familia sa în exil?

26.10.2023
Din ce bani au trăit regele Mihai I și familia sa în exil?

Regele Mihai I a fost ultimul monarh al României și a deținut tronul de două ori în timpul vieții sale. Acesta s-a născut în data de 25 octombrie 1921, la Sinaia, și a murit în ziua de 5 decembrie 2017 la Aubonne, Elveția. Regele Mihai I a fost una dintre figurile importante ale istoriei României moderne.

Prima domnie a lui Mihai I a început în 1927, când avea doar 6 ani, sub regența unchiului său, principele Nicolae. Scurta sa domnie a fost întrerupă de tatăl său, Carol al II-lea, care a revenit pe tronul țării în data de 8 iunie 1930, Mihai devenind moștenitor.

Mama ceruse în mod imperios ca să nu fiu eu acela care să meargă înaintea lui, ci el să vină la Rege. A venit deci el în calea noastră. Îmi amintesc, ca și cum s-ar fi întâmplat ieri. Se aflau acolo unchiul meu- prințul regent Nicolae, mătușa mea-principesa Elisabeta, și mama mea, adunați cu toții în salon. Mama privea pe fereastră, într-o stare de agitație extremă. Deși stătea cu spatele la mine, știam că plânge. Iar acolo așezat călare pe un scaun, se afla bărbatul pe care nu-l cunoșteam. Înalt, arătos, cu o mustață scurtă. Era tatăl meu. M-a privit îndelung, apoi s-a ridicat în picioare și m-a luat în brațe, eu întorceam capul spre mama, care plângea pe tăcute. Știam ce reprezenta tatăl meu pentru ea și acestă scena îmi era teribil de neplăcută. Nu-mi era frică de el, la drept vorbind, însă ceva mă deranja, în fond nu simțeam niciun fel de bucurie. Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie, a povestit regele Mihai I, potrivit Wikipedia.org.

În timpul celei de-a doua domnii, țara a trecut prin schimbări semnificative, iar Mihai I nu a avut prea multe de făcut în fața lui Ion Antonescu care avea puteri dictatoriale. Această situație a avut un impact semnificativ asupra istoriei României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În 1939, Mihai I a participat la o învestire a Parlamentului României. Acesta a fost un moment important în istoria țării, deoarece a simbolizat că țara poate avea un viitor mai bun.

A doua domnie a lui Mihai I a început în 6 septembrie 1940, când avea 18 ani, după abdicarea tatălui său, Carol al II-lea. Această perioadă a fost marcată de evenimente dramatice, precum participarea României la cel de-Al Doilea Război Mondial, care a condus la pierderea unor teritorii.

Cu toate acestea, în 1947, regele Mihai I a fost forțat să abdice de către guvernul comunist condus de Petru Groza și a fost exilat. A trăit în mai multe țări, inclusiv Elveția și Regatul Unit, dar și-a păstrat titlul de rege al României și a fost o figură importantă în eforturile de a restaura monarhia în România după căderea regimului comunist.

Cel mai sărac rege din Europa

În țările cu tradiție monarhică, familia regală este adesea înconjurată de mituri și legende, iar o astfel de poveste populară a fost legată de exilul regelui Mihai I al României. Conform acestei legende, monarhul și familia sa ar fi părăsit țara cu vagoane pline de tablouri prețioase și bijuterii scumpe. Cu toate acestea, documente recent făcute publice din arhivele fostei Securități dezvăluie o imagine complet diferită a modului în care familia regală a supraviețuit exilului.

Mihai de Hohenzollern este în vârstă de 52 de ani și trăiește în prezent în Elveția, locuind într-o vilă la adresa 106, Route de Suisse, 1290 Versoix-Geneva. Până în 1957 a lucrat la Geneva în calitate de pilot de încercare și demonstrații de zbor fără vizibilitate, precum și ca instructor de zbor în cadrul societății americane de aviație Lear. În 1957, filiala de la Geneva a societății Lear desființându-se, Mihai de Hohenzollern a deschis, în coproprietate cu un elvețian, o reprezentanță pentru desfacerea de aparate electronice.

Din 1968 lucrează la Lausanne ca reprezentant (agent) al firmei americane de bursă New York Stockbrckers Drouilla&Co, având un salariu lunar de 4.000 de franci elvețieni. În această calitate se ocupă de tranzacții de bursă ale unor foste familii regale, printre care cea a fostului rege Umberto al Italiei. Totodată, lucrează în calitate de inginer la reprezentanța de la Geneva a companiei de aviație Scandinavia, se arată în documentele Securității.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a făcut publice documentele care dezvăluie o altă latură a exilului regal. Aceste documente aruncă o lumină asupra vieții Regelui Mihai și a familiei sale în timpul exilului lor de 43 de ani și dezvăluie că realitatea era mult mai puțin luxoasă decât sugerau legendele.

Conform acestor documente, familia regală se confrunta cu dificultăți financiare semnificative în timpul exilului. În locul vagoanelor pline cu comori, se găseau doar lupta lor de a-și asigura traiul de zi cu zi. Aceste documente arată o familie numeroasă cu cinci copii care s-a străduit să se întrețină. Mijloacele de subzistență variau de la gestionarea unei ferme până la câștigarea unui salariu ca pilot de încercare sau broker de asigurări de către Mihai  I.

Sub aspectul situației materiale, Mihai de Hohenzollern este considerat ca fiind unul dintre cei mai săraci foști regi aflați în emigrație. La adresa la care locuiește este proprietarul a două imobile vechi și, din salariu, ca și din dobânzile unor capitaluri depuse în bănci, realizează un venit de circa 4.000 de dolari SUA lunar, ceea ce determină ca el și familia sa să ducă o existență modestă. Are un personal de serviciu redus (1 – 2 femei).

Determinat mai ales de situația sa materială, profesională și familială, Mihai de Hohenzollern duce o viață retrasă, păstrând legături numai cu familia regală a Greciei, cu unele vârfuri ale emigrației române și, sporadic, cu unele personalități străine, îndeosebi americani care vin la conferințele internaționale de la Geneva, este adăugat în documentul Securității.

În plus, documentele arată cum regimul comunist și Securitatea s-au preocupat constant de familia regală, trimițându-le lucruri care nu erau de fapt necesare și care adesea deveneau o povară. Aceste gesturi nu aveau intenții umanitare, ci mai degrabă erau menite să creeze inconveniență și să controleze familia în exil.

Această perspectivă nouă asupra exilului familiei regale ne oferă o imagine mai clară a vieții lor în această perioadă dificilă. Deși există, fără îndoială, multe mistere și povești despre exilul regal, documentele oficiale dezvăluie o latură mai puțin cunoscută și mai puțin romantică a acestei perioade din istoria României.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot