Hitler, despre Regele Mihai I: „Este mai prost decât cizmele mele”

18.05.2023
Hitler, despre Regele Mihai I: „Este mai prost decât cizmele mele”

Regele Mihai a fost alături de Ion Antonescu și Carol al II-lea unul dintre puținii români care au avut ocazia să se întâlnească cu Adolf Hitler. Regele Mihai l-a întâlnit prima oară când s-a întors din Anglia și Franța, în anul 1938. Tatăl său, Regele Carol al II-lea și Adolf Hitler au discutat, însă Regele a mărturist că nu a știut niciodată ce au vorbit, deoarece aceștia au vorbit în germană.

În anul 1940, Regina Elena, mama Regelui Mihai, a vrut să călătorească la Florența pentru a rezolva anumite treburi. Antonescu le-a dat acestora permisiunea, însă le-a spus că trebuie să se vadă cu Mussolini și cu Hitler. Astfel, mareșalul le-a planificat călătoria încât să meargă la Florența prin Berlin, capitala Germaniei.

Regina Elena nu a vrut ca aceste întâlniri să aibă loc, însă în cele din urmă au luat prânzul cu Hitler la Berlin. Deși aceasta știa un pic limba germană și au avut translator, întâlnirea nu a fost una folositoare.

Regele Mihai I își amintește că discuția a ajuns la un subiect care îl interesa pe Hitler. În acel moment, dictatorul a transformat toată întâlnirea într-un discurs adresat celor care se aflau acolo doar pentru a lua prânzul.

Întâlnirea cu Hitler a fost încă o dovadă prin care Ion Antonescu se folosea de Regele Mihai I pentru a-și spori autoritatea și pentru a câștiga un capital de imagine.

A doua întâlnire cu Hitler, un fiasco

Cea de-a doua întâlnire cu Adolf Hitler a avut loc câțiva ani mai târziu, când Regele Mihai I avea 23 de ani. Discuția avea loc în plin Război Mondial. Pe 23 august 1944, Regele Mihai I a transmis un mesaj de maximă importanţă pentru viitorul ţării. „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”.

Se pare că deși s-a văzut cu conducătorul țării, Hitler ținea cont doar de părerea mareșalului Ion Antonescu. Istoricii susțin că într-un cerc restrâns, liderul Germaniei ar fi spus despre Regele Mihai: „Este mai prost decât cizmele pe care le port”. Cel mai probabil, liderul nazist nu a fost deloc impresionat de dialogul cu Regele României, întrucât, spre deosebire de Hitler, acesta era o fire mai introvertă. În plus, la momentul întâlnirii, Regele Mihai I avea numai 23 de ani, pe când Hitler era un bărbat matur, ajuns la 55 de ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot