De unde vine substantivul „fiasco”? Care este povestea lui?

04.03.2018
De unde vine substantivul „fiasco”? Care este povestea lui?

„E un fiasco!”, obișnuim să spunem atunci când ne referim la o situație dezastruoasă, o situație ce s-a sfârșit cu un eșec. „Fiasco” este folosit sub această formă în multe dintre limbile lumii și are o poveste de-a dreptul amuzantă.

De unde vine FIASCO?

Povestea cuvântului „fiasco” a început în urmă cu sute de ani, în secolul al XVIII-lea, în orașul Veneția, din Italia. Sensul propriu al substantivului „fiasco” în limba italiană este „sticlă”, mai exact… „carafă”.

Se spune că totul a pornit de la un italian din zona Veneției, extrem de pasionat de spectacolele din tavernele venețiene. Într-o seară, bărbatul cu pricina s-ar fi aflat într-un local unde un cântăreț încerca, e drept, fără succes, să înveselească consumatorii.

Și, înturcât era nemulțumit de prestația artistului, italianul le-a cerut chelnerilor un „fiasco”, adică o carafă, pe care ar fi aruncat-o spre scenă în semn de protest. Cum acesta nu era singurul nemulțumit din local, mai mulți clienți au repetat gestul, obligându-l pe interpret să-și oprească repertoriul.

De unde vine expresia „Zarurile au fost aruncate”?

De atunci, expresia s-a perpetuat de la un local la altul, de la o națiune la alta și astăzi, cuvântul „fiasco” se referă la tot ceea ce înseamnă o nereușită.

Când a apărut „fiasco” în limbile europene

Cu toate acestea, cu privire la originile sale, termenul „fiasco” a dat de-a lungul timpului multe bătăi de cap etimologilor. Deși este un cuvânt italian, acesta este de origine germanică. În limba franceză „fiasco” a apărut în anul 1837, fiind introdus de Heini, în Suedia a apărut zece ani mai târziu, iar în Marea Britanie în anul 1854.

Motivul pentru care „fiasco-ul” păstrează etimologii înșelătoare este acela că a apărut ca un argou (limbaj convențional, întrebuințat mai ales de vagabonzi, răufăcători etc. pentru a nu fi înțeleși de restul societății) și sursele de argou sunt de obicei greu de urmărit.

Numele salatei Caesar nu vine de la împăratul roman. Și totuși, de ce se cheamă astfel?

Fiasco

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot