De unde vine substantivul „fiasco”? Care este povestea lui?

04.03.2018
De unde vine substantivul „fiasco”? Care este povestea lui?

„E un fiasco!”, obișnuim să spunem atunci când ne referim la o situație dezastruoasă, o situație ce s-a sfârșit cu un eșec. „Fiasco” este folosit sub această formă în multe dintre limbile lumii și are o poveste de-a dreptul amuzantă.

De unde vine FIASCO?

Povestea cuvântului „fiasco” a început în urmă cu sute de ani, în secolul al XVIII-lea, în orașul Veneția, din Italia. Sensul propriu al substantivului „fiasco” în limba italiană este „sticlă”, mai exact… „carafă”.

Se spune că totul a pornit de la un italian din zona Veneției, extrem de pasionat de spectacolele din tavernele venețiene. Într-o seară, bărbatul cu pricina s-ar fi aflat într-un local unde un cântăreț încerca, e drept, fără succes, să înveselească consumatorii.

Și, înturcât era nemulțumit de prestația artistului, italianul le-a cerut chelnerilor un „fiasco”, adică o carafă, pe care ar fi aruncat-o spre scenă în semn de protest. Cum acesta nu era singurul nemulțumit din local, mai mulți clienți au repetat gestul, obligându-l pe interpret să-și oprească repertoriul.

De unde vine expresia „Zarurile au fost aruncate”?

De atunci, expresia s-a perpetuat de la un local la altul, de la o națiune la alta și astăzi, cuvântul „fiasco” se referă la tot ceea ce înseamnă o nereușită.

Când a apărut „fiasco” în limbile europene

Cu toate acestea, cu privire la originile sale, termenul „fiasco” a dat de-a lungul timpului multe bătăi de cap etimologilor. Deși este un cuvânt italian, acesta este de origine germanică. În limba franceză „fiasco” a apărut în anul 1837, fiind introdus de Heini, în Suedia a apărut zece ani mai târziu, iar în Marea Britanie în anul 1854.

Motivul pentru care „fiasco-ul” păstrează etimologii înșelătoare este acela că a apărut ca un argou (limbaj convențional, întrebuințat mai ales de vagabonzi, răufăcători etc. pentru a nu fi înțeleși de restul societății) și sursele de argou sunt de obicei greu de urmărit.

Numele salatei Caesar nu vine de la împăratul roman. Și totuși, de ce se cheamă astfel?

Fiasco

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot