Regele Mihai și Regina Ana, o iubire începută în plin război

07.12.2022
Regele Mihai și Regina Ana, o iubire începută în plin război

Regele Mihai I (25 octombrie 1921 – 5 decembrie 2017) și Regina Ana (18 septembrie 1923 – 1 august 2016) s-au îndrăgostit unul de celălalt într-o perioadă în care lumea întreagă era afectată de cel de-Al Doilea Război Mondial. Povestea lor de dragoste a ținut 72 de ani și au fost despărțiți doar de moarte.

Cum s-au cunoscut Regele Mihai I şi Regina Ana?

În data de 10 iunie 1948, Regele Mihai I şi Regina Ana și-au unit destinele departe de poporul român, cel care ar fi meritat să le stea aproape în această zi specială. Nunta a avut loc în Grecia, la invitația Regelui Pavlov și a Reginei Frederica, fiindcă la noi în țară începuse perioada comunistă și nimeni nu avea voie să se împotrivească. Cu atât mai puțin familia Regală care fusese.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, pe numele ei complet la naștere Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite, l-a cucerit pe Regele Mihai prin frumusețea și simplitatea ei. Cei doi s-au văzut prima dată la nunta Principesei Elisabeta a II-a cu Principele Philip, pe data de 20 noiembrie 1947, iar după numai o săptămână Regele Mihai a cerut-o în căsătorie pe Ana.

După acest eveniment, Regele Mihai I a revenit în România, însă a fost forțat să abdice în data de 30 decembrie 1947. Regele Mihai I a trăit în exil și s-a concentrat pe lucrurile politice, dar și pe relația cu Ana.

Nu l-am revăzut pe Mihai până în luna mai a anului 1948. Atunci m-a întrebat dacă sunt pregătită să împart viaţa cu el, în exil şi am răspuns: da, a povestit, la un moment dat, Regina Ana.

Abia după căderea comunismului Regina Ana a ajuns pentru prima dată în România, în anul 1992, iar lumea a fost încântată de revenirea monarhilor acasă. Regele Mihai I și Regina Ana au avut, împreună, 5 copii: Elena, Margareta, Sofia, Irina și Maria.

Povestea de dragoste dintre cei doi a ținut 72 de ani, totul pornind într-o perioadă grea din toate punctele de vedere, economic politic și social, însă iubirea lor a fost sinceră astfel că legătura dintre cei doi nu a putut fi ruptă de nimeni și de nimic. Moartea a fost cea care i-a despărțit, Regina Ana fiind prima care a părăsit această lume în data de 1 august 2016. Regele Mihai nu a rezistat mult fără marea lui iubire și a decedat, un an mai târziu, în 5 decembrie 2017. Cei doi sunt înmormântați la Mănăstirea Curtea de Argeș, în cripta familiei regale.

Foto: Click.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot