Regele Mihai și Regina Ana, o iubire începută în plin război

07.12.2022
Regele Mihai și Regina Ana, o iubire începută în plin război

Regele Mihai I (25 octombrie 1921 – 5 decembrie 2017) și Regina Ana (18 septembrie 1923 – 1 august 2016) s-au îndrăgostit unul de celălalt într-o perioadă în care lumea întreagă era afectată de cel de-Al Doilea Război Mondial. Povestea lor de dragoste a ținut 72 de ani și au fost despărțiți doar de moarte.

Cum s-au cunoscut Regele Mihai I şi Regina Ana?

În data de 10 iunie 1948, Regele Mihai I şi Regina Ana și-au unit destinele departe de poporul român, cel care ar fi meritat să le stea aproape în această zi specială. Nunta a avut loc în Grecia, la invitația Regelui Pavlov și a Reginei Frederica, fiindcă la noi în țară începuse perioada comunistă și nimeni nu avea voie să se împotrivească. Cu atât mai puțin familia Regală care fusese.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, pe numele ei complet la naștere Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite, l-a cucerit pe Regele Mihai prin frumusețea și simplitatea ei. Cei doi s-au văzut prima dată la nunta Principesei Elisabeta a II-a cu Principele Philip, pe data de 20 noiembrie 1947, iar după numai o săptămână Regele Mihai a cerut-o în căsătorie pe Ana.

După acest eveniment, Regele Mihai I a revenit în România, însă a fost forțat să abdice în data de 30 decembrie 1947. Regele Mihai I a trăit în exil și s-a concentrat pe lucrurile politice, dar și pe relația cu Ana.

Nu l-am revăzut pe Mihai până în luna mai a anului 1948. Atunci m-a întrebat dacă sunt pregătită să împart viaţa cu el, în exil şi am răspuns: da, a povestit, la un moment dat, Regina Ana.

Abia după căderea comunismului Regina Ana a ajuns pentru prima dată în România, în anul 1992, iar lumea a fost încântată de revenirea monarhilor acasă. Regele Mihai I și Regina Ana au avut, împreună, 5 copii: Elena, Margareta, Sofia, Irina și Maria.

Povestea de dragoste dintre cei doi a ținut 72 de ani, totul pornind într-o perioadă grea din toate punctele de vedere, economic politic și social, însă iubirea lor a fost sinceră astfel că legătura dintre cei doi nu a putut fi ruptă de nimeni și de nimic. Moartea a fost cea care i-a despărțit, Regina Ana fiind prima care a părăsit această lume în data de 1 august 2016. Regele Mihai nu a rezistat mult fără marea lui iubire și a decedat, un an mai târziu, în 5 decembrie 2017. Cei doi sunt înmormântați la Mănăstirea Curtea de Argeș, în cripta familiei regale.

Foto: Click.ro și Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot