Cu ce s-a ocupat Regina Ana înainte de a-l cunoaște pe Regele Mihai?

15.07.2021
Cu ce s-a ocupat Regina Ana înainte de a-l cunoaște pe Regele Mihai?

La data de 1 august 2015, Regina Ana se stingea din viață într-un spital din Elveția, la vârsta de 92 de ani.  Deși la acel moment era slăbit din pricina unei boli incurabile, care avea să-l răpună doi ani mai târziu, Regele Mihai i-a fost alături acesteia în ultimele zile ale vieții.

Cei doi au format cel mai longeviv cuplu din istoria monarhiei României. Puțini sunt cei care știu, însă, cum era Majestatea Sa și cu ce se ocupa înainte de a-l cunoaște pe Regele Mihai .

Regina Ana era alintată Nane

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris, și a fost fiica Principelui Rene de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei. Ea a copilărit în Franța împreună cu cei trei frați ai săi Jacques, Michel și André.

Ana a avut la botez şase prenume – Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite – pentru ca toate mătușile sale să fie mulțumite. Cu toate acesta, apropiații au alintat-o întotdeauna Nane.

Așa îmi spunea fratele meu Jacques pentru că nu putea pronunța Anne, a povestit Regina Ana într-un interviu pe care l-a acordat în 2008 la TVR 1.

Jacques a fost unul din cei trei frați ai reginei. Acesta avea să-și găsească sfârșitul într-un cumplit accident de mașină produs pe o șosea din Danemarca.

Prima ei guvernantă a fost o învăţătoare din Italia. Îi plăceau mersul pe bicicletă şi pescuitul, iar la vârsta de 12 ani a făcut, la Paris, cursuri de scrimă. Ulterior, ea a urmat și cursuri de infirmieră la Casablanca.

Regina Ana a lucrat ca vânzătoare în magazin

Magazinul Macy’s din Herald Square (New York) unde a lucrat Principesa Ana / Foto: Pinterest

 

În intervalul 1939-1941, Principesa Ana a urmat o şcoală de Arte Frumoase la New York, fiind o mare pasionată de pictură.

Deși pare ciudat pentru cineva care provine dintr-o familie regală, ea a fost nevoită să renunțe pentru a-și câștiga singură banii de buzunar. Astfel, Ana a lucrat ca vânzătoare în magazinele Bloomingdale’s și Macy’s, acesta din urmă situat în Herald Square din New York.

„Am fost vânzătoare de panglici și de flori artificiale. Nu prea mi se potrivea, dar era foarte plăcut să aranjez vitrina. Este ciudat câți oameni pot cumpăra panglici și flori artificiale”, și-a amintit Regina Ana în interviul acordat TVR 1 în urmă cu 13 ani.

Regina Ana s-a înrolat în Armata Franceză

La 19 ani, Principesa Ana a cerut permisiunea mamei să se înroleze în războiul antinazist. Principesa Margareta a Danemarcei şi-a dat acordul mai ales că tatăl Anei, Principele Rene, şi fraţii ei, Principii Jacques, Michel şi Andre, erau deja înrolaţi şi luptau în diverse unităţi militare franceze.

Ana a mers pe frontul african, apoi pe cel european şi, în final, pe frontul german în calitate de ofițer de legătură în cadrul Armatei Franceze. Cu această ocazie avea să cunoască îndeaproape Jeep-urile, mașini de care era îndrăgostită dintotdeauna.

Regina Ana a fost căsătorită cu Regele Mihai 68 de ani

Regele Mihai s-a îndrăgostit de Principesa Ana cu mult înainte de a o cunoaşte în persoană. În timpul războiului, în cinematografele din România, înainte să ruleze filmele, erau prezentate scurte reportaje de pe front.

Prezent la o astfel de proiecție în sala de cinema a Palatului Regal, Mihai urmărea un reportaj realizat pe frontul din Maroc. La un moment dat, el a zărit chipul Principesei Ana, care era infirmieră pe frontul african, de care s-a îndrăgostit iremediabil.

Regele Mihai a cerut imediat operatorului să decupeze fotogramele filmului şi să le transforme în fotografii, pe care le-a păstrat în mare secret.

Cei doi aveau să se cunoască la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra.

Ana avea pe atunci 24 de ani. În acel an, Regele Mihai I era forţat să abdice, el plecând împreună cu viitoarea lui soție în exil, care a durat 50 de ani.

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a căsătorit cu Regele Mihai I al României în exil, la Atena, în vara anului următor, pe 10 iunie. Mariajul lor a durat 68 de ani, iar din el au rezultat cinci fiice – Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. Patru dintre acestea sunt Principese ale României.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot