De ce regii României nu aveau voie să se căsătorească cu românce?

07.11.2019
De ce regii României nu aveau voie să se căsătorească cu românce?

Familia Regală a României a luat naștere odată cu venirea în România a lui Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen în anul 1866. Carol I fusese recomandat de către Napoleon al III-lea (familia lui Carol era înrudită cu familia lui Napoleon al III-lea), lucru care a valorat mult în ochii politicienilor români. Totuși, ani de-a rândul, urmașii lui Carol I al României nu au avut voie să se căsătorească cu românce. De ce?

În anul 1881, Carol I a devenit primul Rege al României după câștigarea Independenței. Acesta a fost căsătorit cu Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, cunoscută mai apoi ca Elisabeta a României sau Carmen Sylva. Elisabeta era fiica lui Hermann, principe de Wied. În 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României.

Ferdinand I al României, urmașul lui Carol I, a fost căsătorit cu Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Carol al II-lea al României a fost căsătorit de trei ori: Ioana Maria Valentina Lambrino, Principesa Elena a Elenilor (Regina Mamă Elena a României) și Elena Lupescu. Totuși, cea mai importantă căsnicie a fost cea cu Principesa Elena, născută în familia regală a Greciei și viitoarea mamă a Regelui Mihai I.

Regele Mihai I al României a fost căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma, fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. Aceasta a fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

Totuși, de ce regii României nu aveau voie să se căsătorească cu românce?

Acest lucru nu era interzis, dar nu era în avantajul nimănui. În timpul regalității, mariajul a fost unul dintre cele mai bune și mai eficiente instrumente diplomatice. Astfel, se presupunea că o țară nu va ataca altă țară dacă rudele conduc statul respectiv. Totodată, căsătoria era și un nou mod de a-ți face aliați.

La ce a ajutat acest lucru România? De exemplu, faptul că Regele Carol I era neamț și faptul că Familia Regală a României era îndrudită cu familiile domnitoare ale Austriei sau Marii Britanii a ajutat ca țara noastră să scape de sub dominația otomană. Simplu, nu-i așa?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot