De ce regii României nu aveau voie să se căsătorească cu românce?

07.11.2019
De ce regii României nu aveau voie să se căsătorească cu românce?

Familia Regală a României a luat naștere odată cu venirea în România a lui Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen în anul 1866. Carol I fusese recomandat de către Napoleon al III-lea (familia lui Carol era înrudită cu familia lui Napoleon al III-lea), lucru care a valorat mult în ochii politicienilor români. Totuși, ani de-a rândul, urmașii lui Carol I al României nu au avut voie să se căsătorească cu românce. De ce?

În anul 1881, Carol I a devenit primul Rege al României după câștigarea Independenței. Acesta a fost căsătorit cu Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, cunoscută mai apoi ca Elisabeta a României sau Carmen Sylva. Elisabeta era fiica lui Hermann, principe de Wied. În 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României.

Ferdinand I al României, urmașul lui Carol I, a fost căsătorit cu Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Carol al II-lea al României a fost căsătorit de trei ori: Ioana Maria Valentina Lambrino, Principesa Elena a Elenilor (Regina Mamă Elena a României) și Elena Lupescu. Totuși, cea mai importantă căsnicie a fost cea cu Principesa Elena, născută în familia regală a Greciei și viitoarea mamă a Regelui Mihai I.

Regele Mihai I al României a fost căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma, fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. Aceasta a fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

Totuși, de ce regii României nu aveau voie să se căsătorească cu românce?

Acest lucru nu era interzis, dar nu era în avantajul nimănui. În timpul regalității, mariajul a fost unul dintre cele mai bune și mai eficiente instrumente diplomatice. Astfel, se presupunea că o țară nu va ataca altă țară dacă rudele conduc statul respectiv. Totodată, căsătoria era și un nou mod de a-ți face aliați.

La ce a ajutat acest lucru România? De exemplu, faptul că Regele Carol I era neamț și faptul că Familia Regală a României era îndrudită cu familiile domnitoare ale Austriei sau Marii Britanii a ajutat ca țara noastră să scape de sub dominația otomană. Simplu, nu-i așa?

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot